Recension: Icebug Capra

Click here for post in English: Review: Icebug Capra

Denna recension har skrivits i egenskap av ambassadörer för Icebug och vi har mottagit skorna som del av vårt ambassadörskap.

När vi hörde att Icebug skulle komma att lansera en sko denna sommar som designats i samarbete med Tove Alexandersson blev vi förstås extremt exalterade. Hon är en stor förebild och idol för oss – en orienteringsvärldsmästare, skyrunner och ett stort uthållighetsidrottsfenomen – och vi visste såklart att vi skulle vilja testa skon som hon hjälpt till att ta fram. Capra marknadsförs inte helt överraskande som en skyrunning-sko, vilket helt enkelt betyder att skon är framtagen för snabb löpning i bergsmiljö, med långa, branta upp- och nedförslöpor och mycket utmanande teknisk terräng. Sophia och jag har båda sprungit vår beskärda del av bergslopp här i Sverige – KIA Fjällmaraton nu senast – och vi tror definitivt att dessa skor skulle vara perfekta för till exempel det loppet.

Vad är det då vi söker i en sko som passar för bergslöpning? Ja, en som är tålig, väger lite och känns trygg i teknisk terräng, framförallt, och Capra möter samtliga krav. Ovandelen känns stadig och borde rimligtvis kunna utstå en hel del, samt skydda fötterna från flygande stenar och utstickande grenar. Med en s.k. “rock shield” i mellansulan hålls dessutom framfoten skyddad. Sulan som helhet har bra grepp och kan hantera det mesta i terrängväg.

Dessa skor är också snabba, följsamma och lättviktiga, vilket gör det lite enklare att navigera långa nedförslöpor, rötter, stenar och klippor. Visserligen bor vi inte i fjällen, men jag använder dem på många av mina snabbare pass och intervallsessioner liksom när jag springer i mer teknisk terräng här på vår ö.

En annan detalj som man kanske inte tänker på omedelbart när det gäller löparskor är huruvida de dränerar väl. När man springer i bergsmiljö är det onekligen vanligt att stöta på såväl vattendrag som myrar, där fötterna oundvikligen kommer att bli blöta. I dessa situationer behöver du skor som dränerar väl – och dessa gör just det. Medan vi saknar myrar just där vi bor så har jag rykte om mig att hoppa i havet med skor och allt på, direkt efter en löptur under varma sommardagar, och sedan springa de resterande 500 metrarna hem. Detta är inte bara ett fiffigt sätt att kyla ner sig på, utan också att hålla skorna rena 🙂

Yttersula

RB9X-yttersula gjord av återvunnen gummi. Har 3.5 mm mösterdjup med stora ytor av markkontakt, vilket bidrar till riktigt tryggt grepp över stenar, rötter och klippor.

Mellansula

Jag skulle vilja kalla dämpningen i denna sko lekfull. Den är följsam och ger en skönt studsig känsla, vilket bidrar till att skon känns snabb att springa i. Därtill har skon en “rock shield” i framdelen som ger ytterligare skydd mot vassa stenar och rötter som man landar på.

Ovandel

Ovandelen är tillverkad av 100% återvunnen PET-polyester från plastflaskor och textilrester, samt är utrustad med en TPU-mudguard för extra skydd. Den framstår som tämligen tålig, och kommer skydda dina fötter från vassa stenar och grenar/kvistar/rötter.

Passform

Passformen är något smalare än modellen Outrun (vilken recenserades här nyligen), men har fortfarande tillräckligt med utrymme i tåboxen. Icebug rekommenderar att gå upp en halv storlek jämfört med din vanliga, och jag testade både min vanliga 43 samt en 44:a och hade svårt att bestämma mig, men valde 44 och är väldigt nöjd med det.

Medan dessa skor riktigt glänser i bergen och på tekniska, smala stigar så använder jag dem till allt, i slutändan. För det mesta roterar jag mellan mina skor och greppar de som är torrast för tillfället. Det som jag gillar allra mest med Capra är att de är jäkligt sköna redan när man sticker iväg, lättviktiga och greppar fint i tekniska partier. Jag brukade springa mycket i Salomon-skor förut och om jag vågar mig på en jämförelse så skulle jag säga att dessa är lika modellen S/Lab Sense 7, vilken är deras lättviktiga sko för terränglopp. Jag tänkte att det kunde vara kul att lista några av de lopp här i Sverige som vi antingen genomfört eller planerar att delta i som jag tror att Capra-modellen skulle passa perfekt för. Dessa skulle i så fall vara KIA Fjällmaraton, vilket Sophia och jag sprang som duo förra året, Vemdalen Fjällmaraton, vilket var vår introduktion till svensk bergs- och myrlöpning 2017, och Höga Kusten Trail, vilket Sophia kom trea i förra hösten. Vi rekommenderar alla dessa varmt, så skynda till anmälan!

Specifikationer

Vikt: 285 g (Herr) / 240 g (Dam)
Drop: 7 mm
Mer information: Icebug.com

Share this:

Om du uppskattade detta inlägg (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en enorm tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & MichaelPhoto Tour of the Garden – June 2020

We thought a quick little look at what our garden looks like after a cold May and a – so far – warm and sunny June could be fun, so we decided on sharing a photo tour. The status is overall quite good, despite a few mishaps over the past few months. Crane fly larvae destroyed our expected early spinach harvest, so we had to re-sow and ended up getting a smaller-than-ideal yield due to the unavoidable bolting in early June, but a yield nonetheless! We’ve then also had to battle slugs big time, but after a few weeks of relentless killing, trapping and applying Ferramol, it seems we have the situation more or less under control. On a brighter note: pak choi is a new favorite crop. Easier, yummier and more fuss-free vegetable must be hard to come by, and we’re hooked. Note though, that just like spinach, pak choi bolts (goes to bloom) when peak summer arrives. In other words: shoot for spring and fall harvests instead. 

Read more

Söndagsintervjun: om odling, självhushållning och livsbalans med Karoline Jönsson

Click here for post in English: The Sunday Interview: On Gardening, Self-Sufficiency and Life Balance with Karoline Jönsson

Jag minns så väl när jag hittade till Karolines Instagramkonto @sjalvhushallningsprojektet för första gången, eftersom jag omedelbart kände “så vill jag också leva” när jag började titta på alla vackra bilder och läsa hennes fina små texter om att rå sig själv, att bo på landet, odling och kärleken till naturen. Vi hade flyttat till Sverige ganska nyligen, och det hade väl gått upp för oss relativt snabbt att vi hade hittat hem på fler plan än ett, där i stugan i skogen och med en begynnande köksträdgård utanför fönstret. Här hade vi Karoline och hennes sambo Alex, ett par i vår ålder som verkade leva livets liv på en Skånegård. Fick man verkligen känna så? Att det är i tystnaden och lugnet med naturen runt knuten som man vill leva, långt bort från stadsliv, vilda karriärdrömmar och dyra prylar?

Read more

Recension: Icebug OutRun

Close up of running shoes in the grass.

Click here for post in English: Review: Icebug OutRun

Denna recension har skrivits i egenskap av ambassadörer för Icebug och vi har mottagit skorna som del av vårt ambassadörskap.

Jag har precis kommit tillbaka hem efter ett långpass på 30 km, vilket sprangs i Icebugs nya OutRun-modell, och vad kan jag säga? Det är precis här som denna sko riktigt briljerar. Jag har använt dessa i tre veckor nu, och har därmed haft möjlighet att både gå (springa) in dem och testa dem på olika sorters underlag. Här där jag bor, på ön Yxlan i Stockholms skärgård, springer jag på och i allt från asfalt, grusväg och traktorväg till breda, lättsprungna stigar, teknisk terräng med mycket rötter och stenar och stora klippor, och en vanlig runda innebär en dos av alltihop – även om jag personligen försöker undvika så mycket asfalt jag bara kan. Denna sko, med den inte alltför aggressiva yttersulan och generöst med dämpning, flyter smidigt från stig till väg och tillbaka till stig igen, utan att göra avkall på varken grepp eller stabilitet. Men med allt det sagt, så är det ändå inte det jag tycker mest om i sammanhanget. Nej, det är att Icebug kallar den “världens mest hållbara trailsko” och att de har goda skäl att göra så. OutRun har en överdel som är tillverkad av 100% återvunnen PET-polyester, återvunnen gummi i yttersulan och en mellansula bestående av 20% alger. Oavsett den fantastiska statistiken, dock, så tycker jag att det riktiga testet – när det handlar om en skos hållbarhet – är 1. om du faktiskt använder den och 2. om den håller länge. Enbart tiden kan utvisa huruvida den håller länge, men jag ser definitivt mig själv använda denna sko mycket.

Yttersula

RB9X-yttersula gjord av återvunnen gummi, med en ny mönsterdesign. Har 4 mm mönsterdjup, vilket gör att skon blir perfekt för blandad terräng, med okomplicerad övergång mellan väg och stig. Yttersulan kommer framförallt till sin rätt på otekniska stigar och traktorvägar, men bistår med klart godkänt grepp i mer teknisk terräng också, där rötter och stenar avlöser varandra. Det har varit torrt häromkring de senaste veckorna så jag har inte riktigt haft möjlighet att testa skorna i leriga förhållanden, men med tanke på det relativt anonyma mönsterdjupet föreställer jag mig att dessa kanske inte är ideala när det är riktigt geggigt ute.

Mellansula

Vad gäller dämpningen hamnar dessa någonstans i mitten på spektrumet för mig. Utan att bli onödigt höga så bidrar mellansulan med lagom support, helt enkelt, och ger en mjuk fotisättning och lite skön studs i frånskjutet. Om du har testat Icebugs NewRun, så har dessa två modeller en liknande känsla i det här avseendet. Skon har därtill en “rock shield” i framdelen som ger ytterligare skydd mot vassa stenar och rötter.

Ovandel

Ovandelen är tillverkad av 100% återvunnen PET-polyester från plastflaskor och textilrester, samt är utrustad med en TPU-mudguard för extra skydd. Och visserligen har jag inte använt dem tillräckligt länge för att kunna uttala mig om hållbarheten på den, men känslan är att den är väldigt slitstark.

Passform

En generös tåbox ger plats åt tårna att riktigt breda ut sig, men passformen är ändå perfekt åtsittande i framdelen. Passformen är även den väldigt lik Icebug NewRuns, skulle jag säga. Det tar ungefär 50 km att gå (springa) in dessa, så de kommer att kännas aningen stela till en början, men efter en kort tid passa som handen i handsken.

Jag kan se hur dessa kommer bli mina go-to-skor för långpass och diverse lugnare pass, särskilt om jag håller mig främst i lättsprungen terräng och längs grusvägar. Komfort är ledordet här. Medan skon visserligen skulle fungera i alla olika sammanhang, så har jag en känsla av att jag skulle välja en annan modell för väldigt teknisk terräng samt intervaller/fartpass. Jag kan också med lätthet se att jag kommer använda dem för skogspromenader runt där vi bor. Jag brukade springa mycket i Salomon-skor förut, och om det eventuellt är hjälpsamt med jämförelser här så skulle jag säga att dessa känns väldigt lika Salomon Sense Ride. (För referens så har jag stl 43 1/3 i Salomon Sense Ride och stl 43 i Icebug OutRun.)

Specifikationer

Vikt: 305 g (Herr) / 265 g (Dam)
Drop: 7 mm
Mer information: Icebug.com

Share this:

Om du uppskattade detta inlägg (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en enorm tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & MichaelSöndagsintervjun: om föräldraskap, landsbygdsdrömmar och livet som frilans med Emma Sundh

Click here for post in English: The Sunday Interview: On Parenthood, Countryside Dreams and Life as a Freelancer with Emma Sundh

Vi flyttade till Sverige i augusti 2017, och fick njuta av en tämligen “normal” svensk sensommar innan en ovanligt regnig höst tog vid. Våren därefter, 2018, såg däremot inget regn alls. Och varmt var det. Sommarlikt alldeles för tidigt, skulle nog de flesta säga. Och så fortsatte det. Sommaren 2018 var visserligen härlig ur ett sol- och badperspektiv, men den lämnade många av oss med en klump i magen. En stor sådan, till och med. Jag minns att Mike, i egenskap av dåvarande nybörjarsvensk, frågade mig i maj-juni om skogsbränder någonsin härjade i Sverige. “Näe”, sa jag. “Jag minns bara en enda, och det var den i Tyresta nationalpark för en herrans massa år sedan”. Ja, den som pappa faktiskt kände lukten av här på Yxlan en sommarnatt och som fick honom att gå ut i grannskapet för att se om något var på tok.

Read more

En klimatsmart trädgård: biologisk mångfald, fest för bina och mindre städning

Click here for post in English: How to create a biologically diverse and pollinator-friendly garden

För en tid sedan delade vi på Instagram om hur vi önskar leva våra liv och hur vi hanterar en värld som, då och då, känns tämligen dyster. Svaret på den (klart djupa) frågan är följande: vi vill vara en del av lösningen, inte problemet.

Den mest fundamentala insikten av alla under de senaste åren av omställning och ny riktning i livet är att ambitionen att vara just en del av lösningen enbart har gjort oss lyckligare, mer jordade och mer lättillfredsställda. Det har inte fått oss att känna oss fattiga. Eller understimulerade. Eller som att vi offrar mycket. Eller som att vi ger upp oss själva i hopp om att “rädda världen”. Näe, inget av det där. Det har bara gjort precis allting bättre.

Read more

Söndagsintervjun: om löpning, livet och kärleken till naturen med Erika Borgström

Click here for post in English: The Sunday Interview: On Running, Life and the Love for Nature with Erika Borgström

Idag har vi den stora glädjen att få publicera den första intervjun i vad vi hoppas och tror kommer bli en lång serie av inspirerande, givande samtal om stort och smått i livet. Först ut är en person som vi (hittills) aldrig har träffat i verkliga livet, men som vi följt via Instagram under många års tid. Erika Borgström är förmodligen mest känd för de idrottsliga prestationer hon har på sitt CV, i egenskap av framgångsrik löpare och skidalpinist, men vi vill hävda att hon fångat vårt intresse minst lika mycket tack vare de reflektioner kring livet som hon delar med sig genom sociala medier. En person som är omöjlig att inte tycka om, känns det som.

Read more

Om att gå vilse och sedan hitta hem: en intervju med Sophia

Click here for post in English: On Detours and Finding Your Way Home: An Interview with Sophia

Idag är det dags att ställa ett par frågor till den andra halvan av vår duo, nämligen Sophia. Intervjun med mig, Mike, kan du läsa här: En New Yorker i den svenska myllan. Det har varit himla roligt att få ta del av er fina feedback, och vi känner oss båda väldigt inspirerade att kicka igång den “riktiga” intervjuserien nu på söndag. Tills dess, håll tillgodo – här kommer intervjun med Sophia, där frågorna återigen är en blandning av bidrag från Instagram-följare och mina (Mikes) egna.

Read more

En New Yorker i den svenska myllan: en intervju med Michael

Click here for post in English: A Transplanted New Yorker in Sweden: An Interview with Michael

Den senaste tiden har vi dagdrömt om att starta upp en intervjuserie med personer som vi av alla möjliga och omöjliga anledningar finner inspirerande och intressanta. En egenskap som vi verkligen delar är vår nyfikenhet och tendens att kunna bli exalterade över i stort sett vilket ämne som helst, om historien bakom är tillräckligt intressant eller om berättaren är en tillräckligt spännande figur. Att läsa och lyssna till personliga porträtt och intervjuer på djupet är något som vi båda älskar, och hör till våra favoritsätt att få ny inspiration och hitta mod att testa våra vingar, prova nya saker och leva vår dröm. Många gånger har intervjuobjektet eller temat för t.ex. en podd inte känts som en match made in heaven på förhand, men så har ändå resultatet totalt fångat vårt intresse. Nu är vi förvisso totala nybörjare på det här med att intervjua personer själva och har egentligen ingen aning om hur man skapar dessa förtrollande personporträtt som vi tycker så mycket om, men vi är alltför nyfikna för att låta bli att försöka. Vi tänker att om vi bara frågar de frågor som vi själva gärna skulle höra svaren på, så måste vi väl ändå vara någonting på spåren?

Read more