21 saker du kan göra för ett klimatsmartare 2021

Click here for post in English: 21 Things You Can Do for a More Sustainable 2021

Ja, inte bara klimatsmartare, egentligen, utan ett bättre 2021 för såväl planet som dig själv. Hållbara val för alla, helt enkelt, där inga handlingar kommer påverka livskvaliteten negativt, kräva stora ansträngningar eller orsaka utbrändhet. För visst är det svårt att rädda världen på ostadiga ben och med darrande händer – men fullt möjligt vid god vigör och tillsammans med andra. Tjolahopp, nu är det 2021 – låt oss göra det till ett hejdundrande bra år!

Read more

Läs- och receptinspiration för jullovet

Här nedan har vi samlat ihop ett gäng blogginlägg från de senaste tre åren som vi tänkte kunde passa som mysig läsning under jul- och nyårshelgen. Vi har också inkluderat alla våra julrecept för lite lättillgänglig inspiration på matfronten. Vi stämplar ut från sociala medier och allt som heter skärmar om ett par dagar för ett redigt jullov, och har förhoppningar om att spendera det befriande fritt från planer. Planen är att inte planera, med andra ord, utan bara ladda batterierna med mycket familjetid, utomhustid och god mat-tid.

Read more

Our Journey to Becoming Ultra Runners

What does it take to become an ultra runner? How do you go from a leisurely 5k a few times a week to tackling a double marathon distance in one go? Well, the road to completing an ultra can look very different depending on who you ask, but our answer to the big “how” is far from “you need to be a super human”. We think ultra running could be for everyone, in other words, and will share here what our journeys there looked like. And even though we’ve gone through our fair share of ups and downs, one thing is certain: we’ve had so much fun along the way.

Read more

Finding What Makes You Happy

One of our dearest, dearest topics – I’m so happy many of you wanted to read more about it. First: it sounds like the most fundamental thing, knowing what makes you happy. But at the end of the day, a whole bunch of us has no clue. We do things because we’re used to doing them. Because others do them. Because we think we like doing them. Because we think we have to. Because we’re scared what will happen if we stop. Because we’re afraid we’ll lose friends if we stop. Because we don’t know any better. Because. Because. Because.

Read more

Söndagsintervjun: med Portionen under tians Hanna Olvenmark

Click here for post in English: The Sunday Interview with Portionen Under Tian’s Hanna Olvenmark

Hanna Olvenmark är dietist, entreprenör, matbloggare och kokboksförfattare – men många känner henne främst som “Portionen under tian”. Bakom det briljanta namnet – som såväl Instagramkonto, hemsida och kokböcker går under – står en modig, klok, rolig och otroligt kompenent kvinna som har kommit att bli närmast synonym med klimatsmart, billig och god mat. Hennes kokböcker har sålt otroligt bra de senaste åren och hennes Instagramkonto har vuxit till osannolika 160 000 följare. Det fina med Hanna – bortsett från hennes uppenbara framgångar – är hennes varma, inbjudande utstrålning och… ja, att hon går att identifiera sig med på så många sätt. Hon fick sitt första barn för ganska precis ett år sedan, är nybliven stugägare tillika aspirerande grönsaksodlare, samt en jäkel på att springa. Visste du att hon tagit sig runt Göteborgsvarvet på under 90 min, t.ex.? I denna intervju ställer vi frågor högt och lågt och hinner med en hel drös med teman, och kan konstatera att Hanna är precis så där härlig som hon framstår genom de olika kanalerna. Vi kan bara stå vid sidan av och imponeras av denna multitaskande göteborgare, som är på väg att få hela Sverige att ta med sig matlådan utomhus och äta frukost på en bergsknalle oavsett väder. För just det, sa vi att hon är en naturälskare av rang och en expert på matlagning på spritkök? Hoppas ni kommer uppskatta intervjun lika mycket som vi gör. Här kommer Hanna Olvenmark:

Read more

Fem vegetariska veckomenyer

Women holding a cabbage head.

Click here for post in English: 5 Weekly Vegetarian Meal Plans

Ibland kan det där med veckomenyer och matplanering kännas som en typisk ”lättare sagt än gjort”-grej. Ja, det är grymt bra i teorin och inte ens särskilt svårt – men jäklar vad segt det kan vara att få till i praktiken. Med det i åtanke har vi satt ihop fem stycken vegetariska/veganska veckomenyer – inklusive inköpslistor och smarta tips – vilka vi hoppas kommer göra livet lättare för er och kanske till och med styra in er på rätt spår vad gäller ett grönare sätt att äta.

Read more

Söndagsintervjun: om löpning, odling och familjeliv med Emelie Forsberg

Click here for post in English: The Sunday Interview: Runner, Farmer and Mother Emelie Forsberg

Var i hela världen börjar en när uppgiften är att presentera Emelie Forsberg? Gissningsvis har de flesta av er har koll på vem hon är redan nu – men vi bara måste ta tillfället i akt och berätta för er exakt varför Emelie är vår största förebild. Det känns onekligen som en ära att ha fått ett par minuter av hennes dyrbara tid, som den mamma, elitidrottare (i flera discipliner), författare, småskaliga bonde, entreprenör och äventyrare hon är. Vänta, va? kanske du tänker. Mamma, elitidrottare, författare, bonde, entreprenör, äventyrare? Jepp. Och då har vi bara skrapat på ytan.

Read more

Tips och verktyg för ett rikare liv bortom ekorrhjulet

Click here for post in English: How to escape the hamster wheel – tools and tips

Men först: vad är egentligen ekorrhjulet? Ordboken säger något i stil med en otacksam strävan genom livet, men vår moderna tolkning är mer omfattande än så. Vi använder termen när vi pratar om ett slitigt arbetsliv som erbjuder lite utrymme till att göra det vi i själva verket vill. När vi känner oss lite allmänt lost vad gäller riktning i livet. När det känns som att allt vi gör är att räkna ner till helgen. När vi enträget arbetar för att tjäna pengar, men där samma pengar till synes försvinner i intet. När vi kommer på oss själva med att dagdrömma om ett helt annat liv gång på gång. Listan är ändlös. Om du skulle vilja ha mer tid till att hinna andas, kanske möjlighet att ägna dig mer åt dina intressen och känner dig redo för ett liv med mer liv, men inte direkt vann på lotto förra veckan, går det att fly ekorrhjulet? Går det att skapa ett liv med mindre arbete och mer frihet utan att riskera din och din familjs välbefinnande? Ja och ja!

Read more

Sensommar i köksträdgården

I samarbete med Impecta.

I trädgårds- och odlingssammanhang hamnar fokus lätt på vårens alla mödor, då jorden ska gödslas, frön sås, plantor avhärdas och tidsplaner hållas. Där i juni lägger sig sedan lugnet en smula, när allt är på plats, och trädgården ger ofta ett kontrollerat och ordningsamt intryck. Men så vips har det blivit mitten på augusti, och vår trädgård har förvandlats till en djungel. Rader är ett minne blott – här breder zucchiniplantorna ut sig som om det inte fanns någon morgondag, vintersquashen har sedan länge flytt sin tilldelade plats och gurkorna har skapat en ogenomtränglig barriär i växthuset. Tomaterna hänger i tunga klasar, palsternackans blast sträcker sig halvvägs till skyn och grönkålen liknar palmer mer än något annat. Och som över en natt har precis varenda gröda mognat, och allt det där som vi gått och sneglat och klämt på hela sommaren attackerar oss plötsligt när vi öppnar grinden. Ät oss nu eller så går vi förlorade!

Read more