En guide till vinterlöpning

Click here for post in English: A Guide to Winter Running

Snötäckta stigar och vägar och temperaturen stadigt under nollan. Kan en fortfarande snöra på sig löparskorna och ta en runda? Självklart! Vi springer ungefär lika många pass och mil per vecka under vintern som övrig tid på året, och tänker inte särskilt mycket på vädret innan vi sticker ut. Eller det är ju förstås inte sant alls – givetvis tänker vi på vädret så att vi klär oss på lämpligt sätt, men vi tänker på det utan att börja vela kring löpturens vara eller icke vara och snuddar (i stort sett aldrig) vid tanken på att stanna inne. Men eftersom vi vet att många satsar på löpbandet på gymmet på vintern så känns det på sin plats att vi delar med oss av våra bästa tips på hur vi fortsätter med sporten vi älskar trots att det är halt, kallt och mörkt ute. Eller trots… ja, halkan är väl inte överdrivet charmig, men vinterlöpning i stort är något vi båda tycker är grymt. Upptäck själv, vet’ja!

Read more

Our Journey to Becoming Ultra Runners

What does it take to become an ultra runner? How do you go from a leisurely 5k a few times a week to tackling a double marathon distance in one go? Well, the road to completing an ultra can look very different depending on who you ask, but our answer to the big “how” is far from “you need to be a super human”. We think ultra running could be for everyone, in other words, and will share here what our journeys there looked like. And even though we’ve gone through our fair share of ups and downs, one thing is certain: we’ve had so much fun along the way.

Read more

Recension: Icebug Capra

Click here for post in English: Review: Icebug Capra

Denna recension har skrivits i egenskap av ambassadörer för Icebug och vi har mottagit skorna som del av vårt ambassadörskap.

När vi hörde att Icebug skulle komma att lansera en sko denna sommar som designats i samarbete med Tove Alexandersson blev vi förstås extremt exalterade. Hon är en stor förebild och idol för oss – en orienteringsvärldsmästare, skyrunner och ett stort uthållighetsidrottsfenomen – och vi visste såklart att vi skulle vilja testa skon som hon hjälpt till att ta fram. Capra marknadsförs inte helt överraskande som en skyrunning-sko, vilket helt enkelt betyder att skon är framtagen för snabb löpning i bergsmiljö, med långa, branta upp- och nedförslöpor och mycket utmanande teknisk terräng. Sophia och jag har båda sprungit vår beskärda del av bergslopp här i Sverige – KIA Fjällmaraton nu senast – och vi tror definitivt att dessa skor skulle vara perfekta för till exempel det loppet.

Vad är det då vi söker i en sko som passar för bergslöpning? Ja, en som är tålig, väger lite och känns trygg i teknisk terräng, framförallt, och Capra möter samtliga krav. Ovandelen känns stadig och borde rimligtvis kunna utstå en hel del, samt skydda fötterna från flygande stenar och utstickande grenar. Med en s.k. “rock shield” i mellansulan hålls dessutom framfoten skyddad. Sulan som helhet har bra grepp och kan hantera det mesta i terrängväg.

Dessa skor är också snabba, följsamma och lättviktiga, vilket gör det lite enklare att navigera långa nedförslöpor, rötter, stenar och klippor. Visserligen bor vi inte i fjällen, men jag använder dem på många av mina snabbare pass och intervallsessioner liksom när jag springer i mer teknisk terräng här på vår ö.

En annan detalj som man kanske inte tänker på omedelbart när det gäller löparskor är huruvida de dränerar väl. När man springer i bergsmiljö är det onekligen vanligt att stöta på såväl vattendrag som myrar, där fötterna oundvikligen kommer att bli blöta. I dessa situationer behöver du skor som dränerar väl – och dessa gör just det. Medan vi saknar myrar just där vi bor så har jag rykte om mig att hoppa i havet med skor och allt på, direkt efter en löptur under varma sommardagar, och sedan springa de resterande 500 metrarna hem. Detta är inte bara ett fiffigt sätt att kyla ner sig på, utan också att hålla skorna rena 🙂

Yttersula

RB9X-yttersula gjord av återvunnen gummi. Har 3.5 mm mösterdjup med stora ytor av markkontakt, vilket bidrar till riktigt tryggt grepp över stenar, rötter och klippor.

Mellansula

Jag skulle vilja kalla dämpningen i denna sko lekfull. Den är följsam och ger en skönt studsig känsla, vilket bidrar till att skon känns snabb att springa i. Därtill har skon en “rock shield” i framdelen som ger ytterligare skydd mot vassa stenar och rötter som man landar på.

Ovandel

Ovandelen är tillverkad av 100% återvunnen PET-polyester från plastflaskor och textilrester, samt är utrustad med en TPU-mudguard för extra skydd. Den framstår som tämligen tålig, och kommer skydda dina fötter från vassa stenar och grenar/kvistar/rötter.

Passform

Passformen är något smalare än modellen Outrun (vilken recenserades här nyligen), men har fortfarande tillräckligt med utrymme i tåboxen. Icebug rekommenderar att gå upp en halv storlek jämfört med din vanliga, och jag testade både min vanliga 43 samt en 44:a och hade svårt att bestämma mig, men valde 44 och är väldigt nöjd med det.

Medan dessa skor riktigt glänser i bergen och på tekniska, smala stigar så använder jag dem till allt, i slutändan. För det mesta roterar jag mellan mina skor och greppar de som är torrast för tillfället. Det som jag gillar allra mest med Capra är att de är jäkligt sköna redan när man sticker iväg, lättviktiga och greppar fint i tekniska partier. Jag brukade springa mycket i Salomon-skor förut och om jag vågar mig på en jämförelse så skulle jag säga att dessa är lika modellen S/Lab Sense 7, vilken är deras lättviktiga sko för terränglopp. Jag tänkte att det kunde vara kul att lista några av de lopp här i Sverige som vi antingen genomfört eller planerar att delta i som jag tror att Capra-modellen skulle passa perfekt för. Dessa skulle i så fall vara KIA Fjällmaraton, vilket Sophia och jag sprang som duo förra året, Vemdalen Fjällmaraton, vilket var vår introduktion till svensk bergs- och myrlöpning 2017, och Höga Kusten Trail, vilket Sophia kom trea i förra hösten. Vi rekommenderar alla dessa varmt, så skynda till anmälan!

Specifikationer

Vikt: 285 g (Herr) / 240 g (Dam)
Drop: 7 mm
Mer information: Icebug.com

Share this:

Om du uppskattade detta inlägg (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & MichaelRecension: Icebug OutRun

Close up of running shoes in the grass.

Click here for post in English: Review: Icebug OutRun

Denna recension har skrivits i egenskap av ambassadörer för Icebug och vi har mottagit skorna som del av vårt ambassadörskap.

Jag har precis kommit tillbaka hem efter ett långpass på 30 km, vilket sprangs i Icebugs nya OutRun-modell, och vad kan jag säga? Det är precis här som denna sko riktigt briljerar. Jag har använt dessa i tre veckor nu, och har därmed haft möjlighet att både gå (springa) in dem och testa dem på olika sorters underlag. Här där jag bor, på ön Yxlan i Stockholms skärgård, springer jag på och i allt från asfalt, grusväg och traktorväg till breda, lättsprungna stigar, teknisk terräng med mycket rötter och stenar och stora klippor, och en vanlig runda innebär en dos av alltihop – även om jag personligen försöker undvika så mycket asfalt jag bara kan. Denna sko, med den inte alltför aggressiva yttersulan och generöst med dämpning, flyter smidigt från stig till väg och tillbaka till stig igen, utan att göra avkall på varken grepp eller stabilitet. Men med allt det sagt, så är det ändå inte det jag tycker mest om i sammanhanget. Nej, det är att Icebug kallar den “världens mest hållbara trailsko” och att de har goda skäl att göra så. OutRun har en överdel som är tillverkad av 100% återvunnen PET-polyester, återvunnen gummi i yttersulan och en mellansula bestående av 20% alger. Oavsett den fantastiska statistiken, dock, så tycker jag att det riktiga testet – när det handlar om en skos hållbarhet – är 1. om du faktiskt använder den och 2. om den håller länge. Enbart tiden kan utvisa huruvida den håller länge, men jag ser definitivt mig själv använda denna sko mycket.

Yttersula

RB9X-yttersula gjord av återvunnen gummi, med en ny mönsterdesign. Har 4 mm mönsterdjup, vilket gör att skon blir perfekt för blandad terräng, med okomplicerad övergång mellan väg och stig. Yttersulan kommer framförallt till sin rätt på otekniska stigar och traktorvägar, men bistår med klart godkänt grepp i mer teknisk terräng också, där rötter och stenar avlöser varandra. Det har varit torrt häromkring de senaste veckorna så jag har inte riktigt haft möjlighet att testa skorna i leriga förhållanden, men med tanke på det relativt anonyma mönsterdjupet föreställer jag mig att dessa kanske inte är ideala när det är riktigt geggigt ute.

Mellansula

Vad gäller dämpningen hamnar dessa någonstans i mitten på spektrumet för mig. Utan att bli onödigt höga så bidrar mellansulan med lagom support, helt enkelt, och ger en mjuk fotisättning och lite skön studs i frånskjutet. Om du har testat Icebugs NewRun, så har dessa två modeller en liknande känsla i det här avseendet. Skon har därtill en “rock shield” i framdelen som ger ytterligare skydd mot vassa stenar och rötter.

Ovandel

Ovandelen är tillverkad av 100% återvunnen PET-polyester från plastflaskor och textilrester, samt är utrustad med en TPU-mudguard för extra skydd. Och visserligen har jag inte använt dem tillräckligt länge för att kunna uttala mig om hållbarheten på den, men känslan är att den är väldigt slitstark.

Passform

En generös tåbox ger plats åt tårna att riktigt breda ut sig, men passformen är ändå perfekt åtsittande i framdelen. Passformen är även den väldigt lik Icebug NewRuns, skulle jag säga. Det tar ungefär 50 km att gå (springa) in dessa, så de kommer att kännas aningen stela till en början, men efter en kort tid passa som handen i handsken.

Jag kan se hur dessa kommer bli mina go-to-skor för långpass och diverse lugnare pass, särskilt om jag håller mig främst i lättsprungen terräng och längs grusvägar. Komfort är ledordet här. Medan skon visserligen skulle fungera i alla olika sammanhang, så har jag en känsla av att jag skulle välja en annan modell för väldigt teknisk terräng samt intervaller/fartpass. Jag kan också med lätthet se att jag kommer använda dem för skogspromenader runt där vi bor. Jag brukade springa mycket i Salomon-skor förut, och om det eventuellt är hjälpsamt med jämförelser här så skulle jag säga att dessa känns väldigt lika Salomon Sense Ride. (För referens så har jag stl 43 1/3 i Salomon Sense Ride och stl 43 i Icebug OutRun.)

Specifikationer

Vikt: 305 g (Herr) / 265 g (Dam)
Drop: 7 mm
Mer information: Icebug.com

Share this:

Om du uppskattade detta inlägg (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & MichaelOur Running Goals for 2020

Man running along a rocky coastline in Sweden.

(We wrote this piece right before the COVID-19 outbreak swept in over Europe. Even though a lot is likely to change – or has already changed – it seemed a waste to not share this anyway. At the end of the day, things could be back to semi-normal this summer, and some races might still happen. Anyway – just keep it in the back of your heads that this was put together during what literally feels like a different time. But escaping into the world running for a bit can’t hurt, can it?)

It’s nice to have goals, no? Whatever they are, having something to work towards is such a helpful tool in keeping motivation high. An important thing is of course to not compare your goals with others’ – something that’s notoriously difficult for a lot of people – and set yours based on what’s actually doable and will serve you, and not what you think you should be doing or accomplishing at a certain time and place.

Read more

En löpares bekännelser: min stressfraktur från start till mål

Click here for post in English: Everything I Wish I Knew: My Stress Fracture Story

Kanske inte det roligaste av ämnen, men förhoppningsvis ett som kan komma till nytta för somliga av er. När jag ådrog mig min skada hade jag uppskattat enormt att få läsa en detaljerad beskrivning av någon annans resa från diagnos till återkomst till löpningen men kunde inte hitta något – så nu gör jag slag i saken och skriver en själv!

Read more

Hemmagjord havrebaserad återhämtningsdryck

choklad havredryck på en skärbräda av trä.

Att träning och näringsintag går hand i hand, det råder det ingen tvekan om. Och när du har börjat rada upp timmarna och lite diskret börjat röra dig bortanför det som kan anses vara en “normal” motionsrutin, ja då kan det onekligen vara klokt att fundera på det här med timing av det där näringsintaget också, då detta trots allt har en betydande effekt på såväl prestation som utveckling. Att bli helt besatt och noja över mikroskopiska detaljer är sällan ett recept på framgång dock, så närma er detta ämne med förnuft.

Read more

How We Track Our Runs + a Downloadable Training Log

Man running by the water

Do you log your training, in one way or another? Mike and I have slightly different approaches, yet we both share the interest for structure and improvements, as well as simply remembering what was done and when. I’m not the one to track everything with a watch – this tends to cause me stress often – but like to note down what I have done and when in some sort of training log format. Mike always uses a watch, and typically uploads his activities to Strava. At the end of every year, we like to summarize what we have done and compare this to previous years, and find it very useful and also a lot of fun.

Read more

2019 Training Recap

Intro

I won’t lie. Sitting down yesterday to start this recap, when the past seven weeks have been defined by injury, didn’t feel super inspiring. But it’s also a part of sports – setbacks, that is. And as my mom would have said: “Det är inte hur man har’t, utan hur man tar’t” (a Swedish rhyming idiom, loosely translated “What matters isn’t how things are but how you handle them”). In the end, I want to say I haven’t dove straight into a dark hole and stayed there. If someone would have asked me prior to it all, how I would have dealt with the idea of two months away from running, I probably would have said something like “I could never deal with that” or “I’d go under” or something very dramatic, such as “I’d say shoot me now”. But perspectives change. Upon the run where my injury surfaced (it came out of the blue, but more about that later), we had our first backyard race scheduled three days later. The first disappointment was thus realizing that I wouldn’t toe that starting line. And then you think you’ll be back in a few weeks, and what’s a few weeks in the grand scheme of things? And then you start listening and reading about other similar stories, and you see no improvement – and then you all of a sudden start to think “it’ll probably be a few months”, and somehow that’s okey too, because the realizations have come gradually. It shows how the human brain works: we might need time to get used to new things, but at the end of the day, we’re excellent at adaption.

Read more