En guide till klimatsmart veganism

Click here for post in English: How to Make Your Vegan Diet More Sustainable

Mike och jag är inte uttalade veganer, och vi kanske aldrig blir några heller. Vi tycker istället om att säga att vi “äter främst växter”, och det är faktiskt väldigt sant – uppskattningsvis skulle jag säga att ungefär 95% av vårt årliga energiintag är växtbaserat. Kanske skulle somliga kalla dem själva veganer om det var så deras vanor såg ut också, kanske inte. Kanske tycker somliga att vi är hycklare för att vi inte bara går all in, blir helt strikta och kallar oss veganer. Oavsett så tror vi att det är av godo för världen i stort om människor får se och höra om en något mindre rigid attityd till maten vi äter – eller bör äta. Vi tror att vi har en mycket större chans att nå fram och inspirera andra att äta grönare och mer klimatsmart om de inte känner att de måste konvertera helt på studs. Och ja, det är precis det vi ägnar mycket av vår tid åt! Vi kommer aldrig att döma någon för deras val av kost, utan hoppas istället att kunna laga och sprida recept som ser så in i bängen goda ut att vi lockar såväl dedikerade veganer som köttätare. Vi upplever det som tusen gånger bättre att vara inkluderande än exkluderande, och vill framhålla att alla gröna måltider räknas även om du äter somliga som inte är det, samt att det finns mängder med positiva förändringar att genomföra utan att behöva avlägga löften och leva vad som för många kan kännas som ett väldigt begränsat liv.

Read more

Snabb och enkel pasta med gröna ärter och svartkål

Pasta med gröna ärter och svartkål i en skål

Ett par snabba, enkla pastarätter är onekligen inte fel att ha i middagsrepertoaren, eftersom ett par sådana kan rädda närmast alla vardagssituationer. Det här skulle kunna vara vår snabbaste, enklaste OCH godaste såhär långt – liksom lite hepphepp, och så är en näringsrik måltid faktiskt klar. Frysta gröna ärtor är en stapelvara hemma hos oss, och framförallt under den kallare halvan av året. De är svenskodlade, kostar så gott som ingenting och kan riktigt boosta vilken måltid som helst med alla proteiner, fibrer, vitaminer och mineraler de innehåller. För oss är det den perfekta grejen att ha ett par påsar av i frysen.

Read more

50 idéer för ett bättre 2020

kaffe ut i naturen

Click here for post in English: 50 Things for a Better 2020

Inledningsvis var planen att dela upp dessa “50 idéer” i olika kategorier – t.ex. några för kroppen, några för sinnet, några för planeten, några för plånboken osv. – men vi insåg ganska snabbt att de flesta platsade i alla. Till exempel så har vi ju bestämt oss för att baka allt vårt bröd själva under 2020, och det skulle en ju kunna hävda är bra för plånboken, eftersom vi kommer spara pengar – men det är ju förstås också bra för våra kroppar, eftersom vi kommer äta renare produkter, våra sinnen, eftersom vi kommer få alla dessa härliga stunder i köket, vår planet, eftersom vi kommer plastbanta och gynna mer hållbart framställda ingredienser… Så, vi har helt enkelt satt ihop en enda maffig lista med 50 idéer att fundera över, sätta i verket eller ha i bakhuvudet för ett bättre 2020 – för allt och alla. Vi har också skapat en kortare PDF-version med en mening per rad som går att ladda ner och skriva ut, om det skulle vara så att det här känns inspirerande att sätta upp på kylen. PDF:en finns tillgänglig längst ner på den här sidan, och det finns en svensk såväl som en engelsk version. Vissa saker på listan kommer givetvis inte att vara applicerbara för just dig, och alla kan inte direkt bli “avcheckade” heller, men vi inkluderade rutor att sätta små bockar i för de som vill, eftersom det kan kännas motiverande och roligt. Om du tycker om det här inlägget så gör inget oss gladare än om du vill dela det med vänner och familj – det är utan tvekan det bästa sättet att stötta oss, så att vi kan producera mer av det innehåll som du uppskattar mest. Tack så mycket, och ha ett fantastiskt 2020!

Read more

Saftig vegansk äppelkaka

Höst är lika med många saker: svampplockning, tända ljus, sprakande brasor, vackra färger, frostbitna ängar, varma soppor – och så bakverk med äpplen, förstås. Nu är det hög tid att ta tillvara på all underbar frukt där ute. Konservera det som bör konservas (genom att baka och göra sylt, äppelsmör, mos osv.) och förvara det som kan förvaras (vilket när det gäller äpplen innebär att du bör ha tillgång till någon form av sval, fuktig förvaringsplats, som t.ex. en jordkällare eller ouppvärmd “vanlig” källare). Om du råkar veta vilken sorts äpplen som du har att göra med blir det betydligt lättare att veta huruvida de bör ätas upp/konserveras direkt eller om de kan förvaras en stund. Så kallade “vinteräpplen” plockas trots namnet på hösten, men håller sedan fint tills senvintern – under förutsättning att de förvaras på korrekt vis. 

Read more

Vegansk pad thai

Vad i hela världen ska vi kalla comfort food på svenska? Jag (vi) jobbar ju med språk och översättning men jag går bet. Vi får stå ut med att slänga oss med engelska termer i det här sammanhanget – så, pad thai måste väl ändå var det mest comfortiga av comfort foods? Har du någonsin träffat någon som inte tycker om denna thailändska specialitet som har blivit västvärldens hämtmatsfavorit? Jag kan omöjligt komma på någon som jag har träffat som inte gjort det, i alla fall. Vår version är inte särskilt olik alla de andra – i så fall vore den ju inte så god! – men den är växtbaserad och ställer inga galna krav på långa ingredienslistor. Det är egentligen bara ett ovanligt livsmedel inblandat, och det är – trumvirvel – tamarindpasta. De flesta vanliga livsmedelsbutiker kommer dessvärre inte sälja det, men å andra sidan kommer i det närmaste ALLA thailivs/asiatiska matbutiker/orientaliska matmarknader erbjuda minst en variant. En tripp till en sådan typ av butik kan vi inte rekommendera nog, eftersom det är enormt roligt att strosa runt bland hyllorna och spana in alla olika grejer som säljs. Det känns direkt som att man har förflyttats till en annan del av världen (eller egentligen främst New York, för oss!), och vi kan underhålla oss själva en bra stund. Ett helgnöje när vi fortfarande bodde i det stora äpplet var faktiskt att promenera upp till Kalustyan’s på Lexington Ave, mellan 28:e och 29:e gatan. Där kunde vi botanisera bland olika sorters curryblandningar i timmar. Till vår stora glädje upptäckte vi en nyöppnad butik vid namn ”Norrtälje Grossen – Livsmedel från hela världen” i vår närmaste lilla stad, och svängde förbi förra veckan. Den var grym. Vi köpte en gigantisk dunk med tahini som såg helt fantastisk ut, och så förstås tamarindpasta till recepttestandet. Tamarindpasta håller hur länge som helst och kostar småsummor, så vi uppmuntrar till inköp om du gillar pad thai och tror att du kommer att laga det hemma i framtiden 🙂

Read more

20 sätt att spara pengar (och minska din konsumtion)

Click here for post in English: 20 Ways to Save Money (And Reduce Consumption)

I samma veva som Mike och jag bestämde oss för att flytta till Sverige städade vi upp bland våra finanser. Leva enligt en strikt budget har varit vår (självvalda) vardag sedan dess, och idag kan vi inte ens föreställa oss något annat. Vår generella konsumtion har gått från att ha varit lite hejsan-hoppsan i största allmänhet till att nu vara tämligen minimal och genomtänkt, och det är mycket tack vare våra låga levnadskostnader som vi kan leva på sättet vi gör idag, med mycket fritid och utrymme att förverkliga drömmar (vilka ibland är så triviala som att ha tid att baka kanelbullar en vardag). Vi tänker därtill på dessa (väldigt) hanterbara kostnader som en gigantisk socialförsäkring i sig själv. Om vi plötsligt skulle stå utan arbete eller bli långvarigt sjuka, eller när dagen kommer då vi väljer att gå i pension, ja då kommer inte vi sitta där med högar av räkningar och vara oförmögna att betala för en alldeles för extravagant vardag som vi har blivit vana med. Vi kommer inte att behöva ändra våra vanor på några dramatiska vis pga. drastiskt förändrade förutsättningar – helt enkelt för att vi redan har gjort det (ändrat sättet vi lever på, med andra ord). Och självklart är vi alla olika, men vi föredrar att genomföra förändring när vi har full koll på läget än när omständigheter tvingar fram det.

Read more

Brownies på svarta bönor

För recept på svenska, scrolla nedåt!

In all honesty, we were kind of like… really? when first hearing about black bean baked goods. Don’t get us wrong (I doubt you would by now), we LOVE beans and lentils. They’re the best. But we also love our baked goods. Cakes, cookies, buns… you know, the whole spectrum. And around here, we tend to lean towards the attitude of “if you’re going to bake buns, bake buns. Not a ‘health-ified’ bun that no one will really enjoy anyway”. I think you get my point. But we also happen to know that from a sports nutrition point of view, having an evening snack with a touch of protein is beneficial. And one simply can’t have too much of all the good stuff in legumes. Enter black bean-based baked goods.

Read more

Thank you, life (part 1)

Blogging! Oh, this will be fun. The plan is for this blog to be about the same things as our Instagram account @liveslowrunfar, i.e. a lot of vegetables and small scale farming, all our running endeavors, and some delicious vegetarian food to top it off. But plans often change direction and become something else (thank you life – you’re awesome), so we’ll just go with the flow and see where this takes us. Read more