Krämig rotsellerisoppa med potatis och timjan

Vårt lunchkoncept med soppa och surdegsbröd är still going strong och det känns som att det nog kommer fortsätta så för alltid. Vanligtvis blir det två recept – ett lagar vi på måndagen som räcker till torsdagen, och sedan kokar vi ihop en något mindre sats som räcker till söndagen. Ni kommer förmodligen tänka att vi har blivit helt galna som ägnar så mycket tid åt att lovprisa soppstorkok och sopplunch så här, men det är verkligen världens bästa grej (och precis de orden är det som Mike använder igen och igen).

Read more

Flapjacks med äpple, kanel och hasselnötter

Även fast vi egentligen alltid tyckt om att laga mat från grunden och göra mycket själva så var det inte förrän vi flyttade till vår älskade lilla ö långt bort från det mesta som vi på allvar äntrade DIY-land. Flytten innebar ju dessutom att vi plötsligt hade mycket mer tid till vårt förfogande och riktigt kunde hänge oss. Idag köper vi inte särskilt mycket som har mer än en ingrediens (givetvis finns undantag – det är inte så att vi t.ex. gör vår egen senap) och att laga och baka det mesta från grunden är det nya normala. Och kanske ännu viktigare: otroligt roligt!

Read more

Kikärtsgryta med curry och palsternacka

När vi brainstormade recept inför vårterminen för några veckor sedan bestämde vi oss för att skapa ett par stycken olika kikärtsgrytor. Det är en sådan praktisk maträtt, som många både är sugna på och lagar ofta. I samma veva kom vi att tänka på en rätt som Mikes pappa lagade till oss för några år sedan, vilken innehöll palsternacka och var lite grytaktig, samt smakade… ja, var det curry? Vi kunde inte riktigt komma ihåg alla detaljer men lyckades lokalisera receptet så småningom. Det gick under namnet gratäng och inte gryta, och curryn var i själva verket gurkmeja. Och det innehöll typ en halvliter vispgrädde, så det var ju ingen större överraskning att det smakade gott, haha. Hur som helst: inspirationen till det här receptet kommer trots allt därifrån, och den här grytan har redan blivit en ny favorit här hemma. Den värmer gott, är lätt att svänga ihop och smakar himmelskt – och växtbaserad är den såklart också.

Read more

Tacos med sötpotatis och svarta bönor

Tacos på ett marmor bord.

Tacokvällen blir inte bättre – eller enklare – än så här. Medan sötpotatisen rostas i ugnen finns gott om tid att svänga ihop resterande komponenter, vilket betyder att de kanske godaste tacosen någonsin kommer stå redo på bordet efter bara 45 min. Vi älskar en bra tacokväll och de flesta veckor kör vi en på fredagen – och det här har varit en go-to-variant hos oss sedan tidernas begynnelse. Vi gillar också att byta ut sötpotatisen mot butternutpumpa, vilket du kan kolla in närmare i detta recept på Gröna supertacos, och vi är därtill redigt svaga för dessa Asiatiska tacos med broccoli och jordnötssås. Du hör – vi är tacofrälsta här i stugan.

Det är också något visst med middagsrutiner. Det är åtminstone vår ödmjuka åsikt. Vi följer inte samma upplägg slaviskt vecka ut och vecka in, inte alls, men vi har insett att vi ändå kommit att skapa något av ett mönster genom åren – och tacofredag är definitivt en del av det. Så är soppa på torsdagar, och så brukar det bli pasta i någon form i början på veckan. Lördagar är inte sällan dagen vi gärna lagar något mer speciellt och som kanske tar lite mer tid (förra helgen gjorde vi egna vego-kroppkakor, till exempel), medan söndagar ofta betyder restfest. Om själva stommen eller konceptet för middagen är förutbestämt kan även en sömnig småbarnsförälder hitta på resten, är vår upplevelse. Hurra för det! Det var det hela – hoppas ni kommer tycka om dessa växtbaserade tacos lika mycket som vi gör!

Read more

Vegansk mintglass med chokladkross

Pepparmintglass med chokladkross är Mikes favorit alla kategorier. Det är också en otroligt vanlig och populär glassmak i USA, och det var med stor sorg Mike insåg att så inte är fallet här. Tur då att vi gärna gör vår egen glass och på så sätt kan tillgodose allehanda cravings! Havregrädde fungerar fantastiskt som huvudingrediens och hela processen är precis lika enkel och okomplicerad som för denna omåttligt populära och gudomliga Veganska kaffeglass med chokladkross. Och varför, undrar du kanske, delar vi ett glassrecept mitt i vintern? Ja, alltså, vi tycker väl först och främst att alla säsonger är glassäsonger, men det här är också tiden på året då färska bär och äppelsäsonger och annat givet efterrättsinnehåll är långt borta, vilket gör att glassexperiment känns helt perfekt.

Read more

Vegansk mac and cheese

Här kommer ett recept som (förhoppningsvis) kommer att få er att tappa hakan. Inte bara för att det är så otroligt smarrigt, utan också för att den traditionella osten har ersatts av en sås på potatis, pumpa och näringsjäst. Hur är det liksom ens möjligt att få till något så här gott med så enkla ingredienser?! Vi har ju delat tidigare att vi inte är några fan av vegosubstitut i allmänhet (färs undantaget) och vegansk ost i synnerhet, så att det här faktiskt fungerade och blev så rysligt delikat är nästan för bra för att vara sant. Men det är det inte. Vegansk mac and cheese, hörrni. Och inte är det komplicerat eller tidskrävande heller. Det är bara att laga. Lycka till!

Read more

Vegansk fudge – grundrecept

Vår lilla utmaning i form av att veganisera traditionellt julgodis fortsätter, och hurra vad både roligt och förvånansvärt enkelt det är. Förra årets chokladtryfflar (med svarta bönor som gömmer sig i smeten) var en lika stor succé bland er som hemma hos oss, och nu är turen så alltså framme vid drottningen av gräddiga sötsaker: fudge. Som de stora fans av havregrädde som vi har gått och blivit så kändes det som att vi nästan var tvungna att testa att göra fudge på just det. Och kan ni förstå att det blev så jäkla bra? Det kunde inte vi först, men efter tillräckligt många bitar började det att sjunka in, så att säga.

Read more

Chokladpopcorn med polkakross

Nu är det juletider och vad kan möjligtvis passa bättre att snaska på då än härligt krispiga, chokladiga och pepparmintiga popcorn? Detta söta (i dubbel bemärkelse) julgodis är så enkelt att svänga ihop, och kan definitivt vara något för hela familjen att göra tillsammans – ja, under förutsättning att en vuxen håller ett öga på vattenbadet på spisen så ingen bränner sig. Slutresultatet är det perfekta snackset att servera i en stor skål när det är dags att slå sig ner i soffan en lördagskväll (kanske till och med framför en julfilm!), men passar lika bra till ett adventsparty. Vi älskar hur de krossade polkagrisarna påminner om barndomens jular. Ett så enkelt trick för att få till den rätta känslan.

Read more

Veganska julköttbullar

Inget julbord utan köttbullar – visst är det väl ändå så? Då är det ju himla fiffigt att det är så plättlätt att göra en vegansk version, så att 1. alla kan äta dem och 2. julfirandet får gå i den där hållbara andan som vi ju gillar skarpt. Lite kryddpeppar och malen kryddnejlika och julkänslorna frodas – och glöm för allt i världen inte att smeten med fördel kan förberedas för en stressfri julafton. Du kan till och med steka upp bullarna i förväg och sedan bara frysa in dem. Samma gäller förstås rester efter julbordet – bara att hiva in i frysen och njuta av vid senare tillfälle. Finns ofta annat överblivet som är viktigare att tugga i sig först och som inte passar lika bra att frysa.

Read more

Veganska julköttbullar på linser

Vi har ett omåttligt populärt recept på veganska julköttbullar som baseras på vegofärs, men vi är himla förtjusta i detta alternativ också: samma goda smak, samma liksom smarriga känsla – men huvudingrediensen är svarta linser. Perfekt för alla som föredrar att laga mat med enkla råvaror eller de som kanske är allergiska mot soja – eller fasen, alla som gillar budgetrecept!

Read more