50 idéer för ett bättre 2020

kaffe ut i naturen

Click here for post in English: 50 Things for a Better 2020

Inledningsvis var planen att dela upp dessa “50 idéer” i olika kategorier – t.ex. några för kroppen, några för sinnet, några för planeten, några för plånboken osv. – men vi insåg ganska snabbt att de flesta platsade i alla. Till exempel så har vi ju bestämt oss för att baka allt vårt bröd själva under 2020, och det skulle en ju kunna hävda är bra för plånboken, eftersom vi kommer spara pengar – men det är ju förstås också bra för våra kroppar, eftersom vi kommer äta renare produkter, våra sinnen, eftersom vi kommer få alla dessa härliga stunder i köket, vår planet, eftersom vi kommer plastbanta och gynna mer hållbart framställda ingredienser… Så, vi har helt enkelt satt ihop en enda maffig lista med 50 idéer att fundera över, sätta i verket eller ha i bakhuvudet för ett bättre 2020 – för allt och alla. Vi har också skapat en kortare PDF-version med en mening per rad som går att ladda ner och skriva ut, om det skulle vara så att det här känns inspirerande att sätta upp på kylen. PDF:en finns tillgänglig längst ner på den här sidan, och det finns en svensk såväl som en engelsk version. Vissa saker på listan kommer givetvis inte att vara applicerbara för just dig, och alla kan inte direkt bli “avcheckade” heller, men vi inkluderade rutor att sätta små bockar i för de som vill, eftersom det kan kännas motiverande och roligt. Om du tycker om det här inlägget så gör inget oss gladare än om du vill dela det med vänner och familj – det är utan tvekan det bästa sättet att stötta oss, så att vi kan producera mer av det innehåll som du uppskattar mest. Tack så mycket, och ha ett fantastiskt 2020!

Read more

Pommes frites på palsternacka med soltorkad tomat-hummus

Pommes frites på palsternacka med soltorkad tomat-hummus på bakplåtspappar

Vår förtjusning för palsternacka har härmed nått nya höjder. Vi är visserligen kända för vår förmåga att sätta i oss rejäla mängder grönsaker, men ett helt kilo palsternacka fördelat mellan oss under en och samma sittning? Det måste vara något slags rekord. Palsternacks-pommes frites är en gåva till mänskligheten, hörrni – de är både sådär mjuka och krispiga som en vill ha dem, och den annars ganska så intensiva smaken är perfekt… avklingad. Ihopparad med en alldeles lagom saltig hummus med soltorkade tomater blir det här en kombination värd att testa, vi lovar. Och är du lik oss, så serverar du det här kalaset bredvid valfria proteinkälla (någon slags bönbiff för vår del, vanligtvis) och kallar det en komplett måltid, rakt upp och ned. Om palsternacka däremot inte är din grej alls, så finns det andra roliga versioner på vanliga pommes frites att testa – t.ex. dessa Kålrots-pommes frites med tahini-yoghurtsås.

Read more

Vegansk chorizo- och potatisgryta

Det här är en ganska ovanlig typ av recept för oss. Det är mer eller mindre det första som baseras på ett “köttsubstitut” (vegansk korv i detta fall), och vi varken lagar eller lägger upp recept med den typen av ingredienser normalt. Men om det är något vi båda kan sakna ibland, så är det korv-konceptet. Rakt upp och ner. Så då och då köper vi någon slags vego-korv och korvbröd, och äter dem på klassiskt vis med senap (och ketchup i mitt fall). Det är oftast jättegott, och också himla roligt att testa olika märken/produkter. Och vad gör det hela riktigt njutbart är väl kanske just det faktum att det bara inträffar några gånger per år, så det känns verkligen speciellt och som att vi riktigt unnar oss.

Read more

Chokladtryffel på svarta bönor

Mike skojar ofta om hur jag gärna smyger in baljväxter (ärtor, linser, bönor) i vad det nu än är vi ska äta, och jag kommer inte ens försöka hävda att det inte är sant. Jag älskar baljväxter och tycker att de är grymma. (Jag skulle även vilja påstå att världen skulle se betydligt ljusare ut om folk bara åt mer av dem, men det håller jag nog bäst för mig själv.) Gissa sedan min förtjusning när det gick upp för oss att en kan BAKA med dem också. Vi har lagt upp en mängd recept på baljväxtbaserade sötsaker (som t.ex. dessa Black Bean Brownies, Citron- och kokosrutor, Blondies med jordnötssmör och mörk choklad, Chokladdoppade energibollar med kikärtor och jordnötssmör) och nu är det alltså dags för ett till.

Read more

Pumpabiffar med svartkål

Mer vego-biffar till folket! Det känns onödigt att återigen proklamera hur mycket vi tycker om biffar, att göra stora satser och sedan ha mängder i frysen… men där gjorde vi just det, antar jag. Få saker är så jäkla tillfredsställande som att fylla förråden med näringsrik, god mat som sedan är lättillgänglig när helst tiden har sprungit iväg. I det här fallet är det verkligen relevant att snacka om stora satser, om du väljer att följa receptet som det står. Det kändes logiskt att låta det vara som det är och inte halvera det eller liknande, då det baseras på en (1) butternutpumpa, men om du föredrar att använda en halv och sedan spara resterna till något annat (kanske Quick Butternut Squash Soup, Butternut Squash Enchiladas eller Butternut Squash with Curried Chickpeas), så är det givetvis fritt fram.

Read more

Grönkålssallad med saffransdressing

För många, inklusive oss, så går jul och matlagning hand i hand. Men hur mycket vi än tycker om alla förberedelser i köket så uppskattar vi verkligen rätter som går snabbt och smärtfritt att svänga ihop utan att för den sakens skull tumma på julkänsla och julsmaker (annat vore otänkbart). Det här är en sådan rätt för oss: en rå grönkålssallad, med tunna remsor av rödkål, mjuka russin, knapriga nötter, krispiga äppelskivor och en ljuvlig (och lite lyxig) saffransdressing.

Read more

Mamma Birgittas hasselnötskakor

Mike och jag tycker att den där “everything in moderation”-matfilosofin är något väldigt klokt på spåren. På svenska skulle det väl bli något i stil med “du kan äta allt men inte jämt”. För näe, kakor till frukost, lunch och middag varje dag låter inte som en bra idé för någon. Men det kan sannerligen inte göra särskilt stor – om ens någon – skada att snaska i sig en då och då. Vi tror inte att socker, i mindre mängder, kan helt och hållet vända upp och ner på hälsan. Inte heller tror vi att vetemjöl har sådana superkrafter. Med andra ord så tycker vi att kakor kan vara en del av vilken balanserad diet som helst – och särskilt om du rör på dig med jämna mellanrum. Vi äter kakor med ett leende på läpparna, och det är inte för inte som Mike kallas för “the cookie monster” hemmavid. Visst, vi tycker att det är jätteroligt att skapa efterrätter och sötsaker som är lite mer näringstäta (som t.ex. dessa Black Bean Brownies), men ibland är det himla skönt att… släppa taget lite. Äta kakorna som man tyckte så mycket om som barn och omfamna dem helhjärtat. Ja, det är smör och socker och vetemjöl för hela slanten – men det är okej det också, ibland. Håller du med? Vi är vanliga människor vi med, som också kan sluka en kakburk i ett huj om suget sätter in.

Read more

Krämig butternutsoppa med krispiga kikärtor

Vintersquash är ett av naturens mest fantastiska påfund. På riktigt. Ur ett förvaringsperspektiv klår de alla andra grönsaker. Istället för att vara petiga med exakta gradantal och fuktighet så låter vintersquashen sig förvaras i rumstemperatur utan minsta klagomål. Och inte börjar de se lite trötta och saggiga ut framåt senvintern heller – nej, de kan lätt förvaras lite hejsan hoppsan i ytterligare 3 månader, och förmodligen 3 månader till efter det. Vi har hittills fokuserat på att odla vår egen delicatasquash och acornsquash, vilka är två av våra absoluta favoriter. Men den lojala “butternutten” ska vi inte glömma bort – det är bara det att vi inte har känt ett behov att “slösa” odlingsyta på något vi (tacksamt nog) kan köpa svenskodlad i mataffären för en relativt billig peng. Tills den dag då vi har obegränsad yta att odla på hemma så får vi vara lite selektiva. Hur som helst, när vi ramlar över butternutsquash till ett bra pris på hösten köper vi på oss en halv kundvagn och sen förvarar vi dem ute i den/det lilla kombinerade gäststugan/förrådet resten av vintern. Då känns det nästan som att de är hemodlade ändå, eftersom det är där ute vi förvarar det mesta av vår egen skörd 🙂

Read more

Superenkla nattjästa frukostfrallor

Nybakat bröd en helgmorgon är lika med en utopi för många, oss själva inkluderade ibland. Det här receptet kommer dock svepa in och förverkliga den där drömmen på nolltid – vi lovar. Brödet kräver ingen knådning alls, bara lite rörande och klickande, och jäsningen sker i kylen över natten. Allt som allt pratar vi ca 15 min arbetsinsats, och det borde väl ändå kunna klämmas in även i den mest hektiska agenda? (Dessutom är ju de där 15 minutrarna utspridda över två dagar, så nu pratar vi genomförbart på riktigt).

Read more

Krämig pasta med brysselkål, citron & valnötter

Det återstår för oss att testa på att odla vår egen brysselkål, men i väntan på det så fortsätter vi att bli väldigt glada och nöjda när säsongen för svenskodlade i den vanliga mataffären drar igång. I likhet med flertalet andra medlemmar ur kålfamiljen har även brysselkål en lång rad användningsområden, och kan paras ihop med många andra råvaror och smaker. Här har vi tillagat dem med mycket citronsmak och rejält med pasta – perfekt mättande middagsmat efter en dag på språng (eller som utmärkt återhämtningsmat efter ett löppass).

Read more