Morotsgalette

en morotsgalette med fetaost

Kan man ens göra en galette på morötter? Ja, visst kan man det! Morötter är en av våra främsta stapelgrönsaker under vinterhalvåret och vi använder dem på alla möjliga och omöjliga sätt.

Det här receptet utvecklade vi i samband med att vi skapade vår Klimatsmarta påskbuffé, med förhoppning om att det skulle inspirera till att välja grönsaker i säsong framför t.ex. sparris. För även om vi gärna går händelserna i förväg under den tidiga våren, så har vi fortfarande några veckor kvar innan de (närodlade) vårgrönsakerna börjar bli skördeklara. Bättre då att göra Moder Jord en tjänst och avstå från grönt som flugits in från andra sidan planeten.

Read more

Vegansk påskbuffé

ett påskbuffé med olika sorter rätter

Glad påsk, allesammans! År 2020:s variant blir onekligen lite annorlunda än vanligt, med anledning av den rådande COVID-19-situationen i världen, men vi tror och tycker att firande av olika slag fortfarande borde vara tillåtet – under anpassade former, i alla fall! Små firanden med familjen man ändå bor tillsammans med, till exempel, är viktiga att låta ta plats. Vi – som i jag och Mike – lever ju våra liv på ett hyfsat isolerat sätt vanligtvis, med få interaktioner med andra människor på daglig basis, men håller oss ännu mer för oss själva nu i vår. Det beror främst på att vi har en graviditet och tripp till förlossningen att tänka på, och då vill vi onekligen vara så friska som det bara går.

Read more

Stötta oss genom Patreon

Trots att det känns lite läskigt så är vi också himla glada att kunna berätta att vi har gjort slag i saken och skapat en egen Patreon-sida! Anledningen bakom det beslutet är enkel: vi vill kunna spendera mer av vår tid arbetandes med innehåll för Live Slow Run Far. Att producera recept, bloggartiklar och liknande gör oss genuint lyckliga och får vår kreativitet att flöda, men om sanningen ska fram är det inte på det viset som våra räkningar kan betalas. Eftersom vi tror på att låta vårt material vara gratis och tillgängligt för alla – och inte har den minsta lust att tillåta irriterande pop-up-reklam högt och lågt – så känner vi att vi borde ge denna crowdfundingidé åtminstone en rättvis chans. Det kommer troligtvis innebära ett visst antal oförutsedda utmaningar och innebära ett par rundor av trial and error, men hey, det är en del av livet! Vi är realister och förväntar oss inte att Patreon kommer generera en heltidslön (eller två, för den delen) i ett kick, men det framstår som alltför lockande för att inte testa på. Det kommer att krävas många medlemmar för att få riktig fart på maskineriet, visst, men det är ju också hela idén med crowdfunding!

Om du redan är bekant med konceptet Patreon och vill stötta oss – eller bara är nyfiken på vad vi erbjuder där – så är det fritt fram att sluta läsa här och helt enkelt klicka på följande länk, vilken kommer att ta dig direkt till vår Patreon-sida.

Vad är Patreon?

För de av er som inte riktigt har koll på vad Patreon är, å andra sidan, så tänker vi prata igenom detaljerna här. Enkelt beskrivet så är Patreon en hemsida tillika affärsidé som förser kreatörer av olika slag (t.ex. poddare, bloggare och Youtubare) med ett enkelt sätt att crowdfunda dem själva. Konceptet är okomplicerat så det förslår: om du är ett fan av innehållet som någon producerar och vill visa denne din uppskattning, så kan du – genom Patreon – registrera dig som officiell påhejare och bidra med ett liten (ibland t.o.m. väldigt liten) slant på månadsbasis. Många kreatörer väljer att skapa olika bidragsnivåer – dessa kan sträcka sig från så lite som 10 kr till över 5000 kr per månad – och varje nivå kommer ofta med särskilda förmåner eller bonusar. Det kan handla om blogginlägg endast för medlemmar, bakom kulisserna-material, e-böcker, livestreamade virtuella träffar osv., och syftet med dessa är förstås att kreatören får något lite extra att erbjuda i gengäld för någons stöttning. Kreatörer kan också skapa så kallade goals eller mål, vilka helt enkelt innebär att när ett visst antal medlemmar (eller patrons, som de kallas) har nåtts så kommer kreatören att genomföra eller påbörja ett visst projekt. Vi har skapat mål för oss på vår sida, och ett av dem är följande: när vi når 200 st medlemmar så kommer vi att dra igång vår egen podd!

Att bli medlem är enkelt, när du väl har klickat dig till vår sida på Patreon.com. Du kan välja mellan tre olika nivåer, beroende på vad som känns lagom för dig, och du kommer att få ett email som bekräftar ditt medlemsskap direkt efter att du har registrerat dig. Framöver kommer du därtill få ett email-meddelande varje gång som vi har lagt upp något innehåll som bara är för medlemmar. Du kan givetvis avsluta ditt bidragsgivande precis närsomhelst. Vi kan inte tacka dig nog för att du ens överväger att bli en del av vårt community, och kommer välkomna dig med öppna armar om du väljer att slå till. Låt oss göra det här tillsammans!

Click here for post in English: Support us on Patreon

Vinterratatouille med matvete

Matvete och en tomatsås med grönsaker

Att kalla det här för en ratatouille är lite av en sanning med modifikation, vi vet. Även om Wikipedias definition är förlåtande vag (“Recept och tillagningstid varierar mycket, men återkommande ingredienser inkluderar tomat, vitlök, lök, zucchini, aubergine, paprika och någon kombination av färska örter”), så känner jag att vi kanske bara skulle ha kallat det för en vintergryta?

Hur som helst, här är den, och den är tämligen himmelsk. Inte särskilt fransk, kanske, men himmelsk likväl. Mjuka pumpakuber i en krämig tomatsås, boostad med kidneybönor, svartkål och värmande kryddor. Serverad över nötigt, gott matvete blir det en sådan där härligt mustig rätt som den här årstiden närmast kräver. Vi tycker om att laga en riktigt stor sats en söndagskväll, och sedan kan vi vila tryggt i att åtminstone ett par middagar veckan som kommer redan är omhändertagna. Och som med de flesta grytor, så blir även denna bara bättre efter en dag eller två, när smakerna har satt sig och allt liksom har fått gotta till sig lite extra.

Read more

Mjukt tunnbröd i stekpanna

Tunnbröd i en panna på ett bord.

För oss är tunnbröd det perfekta lunch- och utflyktsbrödet. Påläggen/fyllningarna går att variera i all oändlighet, rullarna är otroligt packvänliga och så är det förstås väldigt mättande och bra – vilket är extra uppskattat om en är ute och åker längdskidor eller vandrar.

Och för de som aldrig har gett sig på att baka eget tunnbröd: nöjdhetsfaktorn när en ser den där härliga traven med sådär perfekt operfekta rundlar växa bredvid den heta, torra stekpannan är skyhög. Ja, processen tar en liten stund eftersom de måste gräddas en och en på spisen, men vi tycker att det är närmast meditativt. Hur ofta finner vi oss mitt uppe i en sådan lugnande, harmonisk aktivitet som tunnbrödsvändande? Att se till att ingen stress är inblandad och att tillräckligt med tid satts åt sidan är två viktiga framgångsfaktorer förstås, och vi lär oss på det temat hela tiden. Vad är det med oss människor och vilja skynda på allt hela tiden? Varför tycks vi alltid ha bråttom?

Read more

Grönsaksodling för nybörjare

Du omges av andra som odlar tillika berättar vitt och brett om mängderna grönsaker de skördar i trädgården, och du skulle hemskt gärna själv ge det en chans – men var i hela världen börjar man?

Vi är i ärlighetens namn inte alltför långt borta från att vara nybörjare själva – den här sommaren blir vår tredje som vi kan titulera oss odlare – och kanske är det precis därför som vi kände en önskan att skriva det här blogginlägget. Ja, helt enkelt eftersom vi… förstår. Vi förstår den fullständigt övermäktiga känslan när folk omkring diskuterar komposteringsmetoder, mineralsammansättning i jorden, olika sätt att beskära träd och buskar på samt hembryggda näringslösningar. Vi förstår all förvirring och alla till synes “dumma” frågor som dyker upp, och vi förstår frustrationen när saker och ting går snett. Men vi vet också precis hur underbart det är att odla grönsaker och kan inte understryka nog vilken lycka och glädje det för med sig. Det gör att vi inget hellre vill än att inspirera andra till att upptäcka samma magi som vi har hittat. Därför har det här inlägget fått se dagens ljus, kort och gott. Läs det från början till slut eller hoppa runt efter smak – och dela det förstås gärna med alla aspirerande gröna fingrar runt omkring dig!

Read more

Laga god mat på skafferivaror

Jars of pantry items on a shelf.

Under denna tid av osäkerhet och olika typer av oro tänkte vi att det kanske kunde vara till hjälp om vi spred lite inspiration vad gäller det här med att laga mat på sådant man har hemma. Somliga vill inte gå till affären alltför ofta just nu medan andra behöver minska ner på sina kostnader – oavsett anledning så är det alltid en god idé att kunna luta sig på billiga skafferivaror.

Read more

Bakad potatis med tre olika veganska röror

bakad potatis på en tallrik

Jag är inte säker på att precis alla kommer hålla med här, men visst känns bakpotatis som koncept lite daterat? Det var onekligen en rätt vi åt ofta i min familj på 90-talet, men som nu framstår som lite ute. I egenskap av seriösa potatisälskare tycker förstås Mike och jag att vi borde ändra på det. Det är ju en briljant måltidsidé, när en tänker efter. Du sticker ett par hål i några rejäla potatisar och hivar in dem i ugnen, och medan de tillagar sig själva vevar du ihop ett par enkla toppings. Troligtvis finns till och med tid till övrig aktivitet innan det är dags att hugga in. Och när det väl är det, ja då kommer det vara både mättade, jättegott och ganska så näringstätt, allt på en och samma gång.

Read more

Bärrutor med chiasylt

mellanmålrutor i en vit bakform

Alla ni som har följt oss ett tag har förmodligen redan snappat upp att vi är på gränsen till fanatiska när det kommer till att lagra upp med bär i frysen inför vintern. Förra sommaren är det möjligt att vi tog det hela till en helt ny nivå (men då var det också ett galet bra blåbärsår här där vi bor).

Read more

En löpares bekännelser: min stressfraktur från start till mål

Click here for post in English: Everything I Wish I Knew: My Stress Fracture Story

Kanske inte det roligaste av ämnen, men förhoppningsvis ett som kan komma till nytta för somliga av er. När jag ådrog mig min skada hade jag uppskattat enormt att få läsa en detaljerad beskrivning av någon annans resa från diagnos till återkomst till löpningen men kunde inte hitta något – så nu gör jag slag i saken och skriver en själv!

Read more