Fem vegetariska veckomenyer

Women holding a cabbage head.

Click here for post in English: 5 Weekly Vegetarian Meal Plans

Ibland kan det där med veckomenyer och matplanering kännas som en typisk ”lättare sagt än gjort”-grej. Ja, det är grymt bra i teorin och inte ens särskilt svårt – men jäklar vad segt det kan vara att få till i praktiken. Med det i åtanke har vi satt ihop fem stycken vegetariska/veganska veckomenyer – inklusive inköpslistor och smarta tips – vilka vi hoppas kommer göra livet lättare för er och kanske till och med styra in er på rätt spår vad gäller ett grönare sätt att äta.

Read more

Fänkålsgryta med saffran, potatis och purjolök

fänkålsgryta med saffran potatis och purjolök på en skål

Ja, saffran är lite dyrt men då och då är det utan tvekan värt att lägga en slant på! Särskilt nu när vi går mot mörkare tider och kan behöva en uppiggande smak- och färgexplosion på tallriken. När en hör kombinationen saffran + gryta går tankarna ofta åt bouillabaisse-hållet och liknande fiskrätter, och under min (Sophias) uppväxt var det själva definitionen av en lyxmåltid – eller åtminstone en rätt som min pappa gärna ägnade en halv (eller hel) lördag åt att laga. Det är oklart om det är saffransingrediensen som gör det, men den här grytan har utan tvekan samma känsla av det där ”lilla extra”. Den kvalar tveklöst in som både bjudrätt och helgmiddag – men med en gigantisk fördel jämfört med andra recept i samma kategorier: den går snabbt att svänga ihop.

Read more

Pasta med blomkål, persilja och soltorkade tomater

pasta med blomkål på en tallrik med persilja och soltorkade-tomater

Att det var när vi bodde i New York som vi började äta närodlat och i säsong har vi återkommit till många gånger, och varje höst bjöd (naturligtvis) på det allra största utbudet av frukt och grönt. Skördesäsongen innebar en färgsprakande kavalkad av grönsaker och frukter på ”vår” bondens marknad i Union Square – och det var så ljuvligt att botanisera där. Red Jacket, en av gårdarna/försäljarna från upstate New York, hade helt makalöst fin broccoli och blomkål. Under någon månad eller så på tidiga hösten hade de en liten kampanj där de körde $5 per huvud (de var gigantiska – tänk minst 500 g per broccoli) och det blev en stapelvara i vår tygkasse varje vecka – ett broccolihuvud och ett blomkålshuvud.

Read more

Söndagsintervjun: om löpning, odling och familjeliv med Emelie Forsberg

Click here for post in English: The Sunday Interview: Runner, Farmer and Mother Emelie Forsberg

Var i hela världen börjar en när uppgiften är att presentera Emelie Forsberg? Gissningsvis har de flesta av er har koll på vem hon är redan nu – men vi bara måste ta tillfället i akt och berätta för er exakt varför Emelie är vår största förebild. Det känns onekligen som en ära att ha fått ett par minuter av hennes dyrbara tid, som den mamma, elitidrottare (i flera discipliner), författare, småskaliga bonde, entreprenör och äventyrare hon är. Vänta, va? kanske du tänker. Mamma, elitidrottare, författare, bonde, entreprenör, äventyrare? Jepp. Och då har vi bara skrapat på ytan.

Read more

Äppelsmör

äppelsmör på surdegsbröd

Min före detta chef Daniella kom en dag till jobbet med en stor påse full med de allra sötaste små burkar fyllda med ”äppelsmör” – en var till oss medarbetare. Jag tog med min burk hem och både jag och Mike var snabba att konstatera att det var bland det godaste vi någonsin smakat och att det var helt galet att vi aldrig hade hört talas om det förut. Jag bad Daniella om receptet och medan jag inte minns de exakta mängderna så kommer jag väl ihåg att hon sa att det ”krävs en hel del kärlek”, och det hon menade med det var förstås att det ingår en god dos omrörning i kastrullen.

Read more

Broccolisallad med matvete, kikärtor och krämig dressing

Älskade broccoli! Vi håller fortfarande på att klura ut hur vi odlar lika stora huvuden som vi ser på bondens marknad, men vi kan omöjligt låta bli att försöka år efter år – för broccoli är faktiskt en av våra absoluta favoritgrönsaker. Och sättet vi tillagar den på här är nog det allra bästa: vi låter den dyka huvudstupa ner i kokande vatten, men bara i någon minut. Sedan låter vi den rinna av i ett durkslag och voila – vi har knallgrön, krispig broccoli att jobba med, men utan den där uppenbart råa känslan. Inget mos här inte. När en gör så här blir broccoli till en grym salladskomponent eftersom den inte faller isär det minsta.

Read more

Guacamole på gula ärtor

Nu för tiden finns det många recept på guacamole på gröna ärtor, och det är grymt bra. Det är supergott och cirka hundra gånger bättre för världen än vanlig guacamole, eftersom avokadoindustrin är klart tveksam ur både ett miljö- och människorättsperspektiv (om du vill läsa mer om det är du varmt välkommen att göra det här: En guide till klimatsmart veganism). Men grejen med guacamole på gröna ärtor är att det ofrånkomligen smakar… ja, gröna ärtor helt enkelt. Nu älskar vi visserligen det och äter det på ett eller annat vis minst en gång i veckan, så det är inte det… men ibland behöver en bara lite guacamole. Eller hur?

Read more

Tips och verktyg för ett rikare liv bortom ekorrhjulet

Click here for post in English: How to escape the hamster wheel – tools and tips

Men först: vad är egentligen ekorrhjulet? Ordboken säger något i stil med en otacksam strävan genom livet, men vår moderna tolkning är mer omfattande än så. Vi använder termen när vi pratar om ett slitigt arbetsliv som erbjuder lite utrymme till att göra det vi i själva verket vill. När vi känner oss lite allmänt lost vad gäller riktning i livet. När det känns som att allt vi gör är att räkna ner till helgen. När vi enträget arbetar för att tjäna pengar, men där samma pengar till synes försvinner i intet. När vi kommer på oss själva med att dagdrömma om ett helt annat liv gång på gång. Listan är ändlös. Om du skulle vilja ha mer tid till att hinna andas, kanske möjlighet att ägna dig mer åt dina intressen och känner dig redo för ett liv med mer liv, men inte direkt vann på lotto förra veckan, går det att fly ekorrhjulet? Går det att skapa ett liv med mindre arbete och mer frihet utan att riskera din och din familjs välbefinnande? Ja och ja!

Read more

Veganska äppelmuffins

Ni har ju alla hört oss lovprisa äppelsäsongen ungefär en miljon gånger tidigare redan, men på allvar: finns det något bättre? Äppelkaka, äppelpaj, äppelmuffins, äppelmos, äppelmust, äppelmunkar… listan är ändlös. Ihopparat med frisk, klar luft, sköna kläder och en kopp varm choklad, kaffe eller te och boom – där har vi den ultimata höstdagen. Dessa muffins är växtbaserade, superenkla att göra och kräver bara ingredienser som många normalt har hemma redan (dvs. helt i vår smak) och är perfekta att ta med på nästa utflykt ut i naturen – eller att äta i soffan efter en lång dag på jobbet, för den delen. Det där väljer en själv bäst.

Read more

Sensommar i köksträdgården

I samarbete med Impecta.

I trädgårds- och odlingssammanhang hamnar fokus lätt på vårens alla mödor, då jorden ska gödslas, frön sås, plantor avhärdas och tidsplaner hållas. Där i juni lägger sig sedan lugnet en smula, när allt är på plats, och trädgården ger ofta ett kontrollerat och ordningsamt intryck. Men så vips har det blivit mitten på augusti, och vår trädgård har förvandlats till en djungel. Rader är ett minne blott – här breder zucchiniplantorna ut sig som om det inte fanns någon morgondag, vintersquashen har sedan länge flytt sin tilldelade plats och gurkorna har skapat en ogenomtränglig barriär i växthuset. Tomaterna hänger i tunga klasar, palsternackans blast sträcker sig halvvägs till skyn och grönkålen liknar palmer mer än något annat. Och som över en natt har precis varenda gröda mognat, och allt det där som vi gått och sneglat och klämt på hela sommaren attackerar oss plötsligt när vi öppnar grinden. Ät oss nu eller så går vi förlorade!

Read more