Rågtunnbröd

Inget säger väl ‘rolig utflykt’ som tunnbrödssmörgåsar? Inte om du frågar oss i alla fall. Vi tackar aldrig nej, oavsett om vi är ute och åker skidor, vandrar eller guppar runt på en båt någonstans. De är helt enkelt perfekta. Man kan välja den lite mer sofistikerade varianten och göra en wrap med hummus och krispiga grönsaker, eller så kör man traditionellt och laddar upp med smör, ost och tomatskivor (ja, eller så kombinerar man helt andra saker). Det är väl helt enkelt så att man väljer det man är sugen på? Brukar bli bäst då! Även om degen måste jäsas en god stund, så är receptet relativt enkelt och den aktiva tiden är inte särskilt lång alls. Man bakar varje bröd individuellt i en stekpanna, och det är väl få saker som är mer tillfredsställande än att se högen med gräddade tunnbröd växa och befinna sig i ett hem som doftar nybakt.

Vi föredrar alltid rejälare brödsorter, bakade på fullkornsmjöl och andra sorter än enbart vete. Det är sällan vi konsumerar det där vita ‘fluffet’ (som mestadels bara är luft ändå) man ser en hel del av i affären. Det är ju förstås vår personliga preferens, men om man kan se till att det man placerar sitt goda pålägg på har ett högt näringsvärde – varför inte, liksom? Bröd bakat på fullkornsmjöl av olika sorter innehåller alldeles utmärkta långsamma kolhydrater, fibrer, mineraler och till och med en god dos protein, och ska verkligen inte betraktas som dålig mat. Det är ovanligt för oss att gå en hel dag utan att en enda liten brödbit slinker ner (knäcke eller mjukt), och både frys och skafferi har ett gäng näringstäta sorter att välja mellan. Dessa tunnbröd faller kanske inte i kategorin 100 % fullkorn, men nog har de lite hälsofördelar alltid. Bred på en bönröra och toppa med ett litet berg av morotsremsor och du har lunchen klar! De bör ätas samma dag som de bakas, eller frysas in så snart de svalnat. De tinar på nolltid, så man kan bara ta ut precis så många man behöver när suget slår till. Nu är det dags att göra smörgåsar!

For recipe in English, click here: Rye Flatbread

16 st. tunnbröd

4.5 dl fingervarmt vatten
4 tsk torrjäst eller 50 gram färsk jäst
8 dl vetemjöl, plus ytterligare ca. 2 dl
3.5 dl grovmalt rågmjöl
4 tsk salt
3 tsk raps- eller olivolja

Häll vattnet i en mellanstor skål. Det ska vara varmt om du doppar fingret, ca. 40°C. Strö torrjästen över vattnet och låt stå ca. 5 min. Om du använder färsk jäst, lös upp den i något mindre varmt vatten, ca. 37°C. Rör sedan ut ev. jästklumpar som inte lösts upp med en gaffel. I en stor skål, tillsätt 8 dl vetemjöl, rågmjölet, salt och rapsolja. Häll i jästvattnet och blanda väl till en kletig deg.

Strö lite vetemjöl på din bakyta (köksbänk eller liknande), och tippa ut degen. Knåda degen i ca. 10 min, alltmedan du strör på extra vetemjöl för att undvika att degen klibbar fast på händerna. Vi använder normalt drygt 2 dl mjöl för detta steg. När degen är färdigknådad, lägg den i en stor, ren skål och täck med en ren kökshandduk. Låt jäsa i rumstemperatur i ca. 2 timmar, då degen bör ha fördubblat sin storlek.

Efter jäsningen, vält återigen ut degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 16 st. lika stora delar. Kavla sedan ut varje degbit till en ungefärlig cirkel (ca. 15-20 cm i diameter) med en mjölad kavel. Placera under kökshandduk tills redo att gräddas. Vi brukar vanligtvis ha ett bröd i pannan medan ett annat kavlas ut (dvs. istället för att kavla ut samtliga på en gång) för att spara tid.

Hetta upp en gjutjärnspanna över medel- till hög värme. När den är tillräckligt varm, placera ett bröd mitt i pannan. Vänd med stekspade efter ca. 1-2 min och grädda lika länge på andra sidan. Gör samma sak med resterande bröd. Dessa är helt oemotståndliga nybakade och bör ätas samma dag, alternativt frysas in så snart de svalnat. Då kan du ta ut och tina precis så många som du vill framöver.

Leave a Comment