Utan snö, ingen skidåkning – och utan skidåkning, ingen skidresa! Att vi alla behöver kraftsamla för att motverka klimatförändringarna är ingen nyhet, och för alla oss snö- och skidälskare saknas knappast incitament till att vilja dra vårt strå till stacken. Inga är väl så angelägna om att bevara vintern som just vi är?
I sport- och påsklovstider drar många till fjälls, och det med rätta – för det finns knappast något bättre än att packa matsäcken, knäppa på sig skidorna, åka sig trött och äta lunchen i en solgrop. Där någonstans ligger nog meningen med livet och småsmyger, ändå.
Ironiskt nog kan själva skidresan bidra till att vintersäsongen krymper, dock, om den är av det utsläppstunga slaget – och det är den inte sällan. Tar vi inte flyget till Alperna så åker vi långa sträckor i fossilbilar, och med oss i bagaget har vi kläder och utrustning som hinner bli omoderna långt innan grejerna faktiskt har slitits ut.
I samband med Ramundberget har vi därför satt ihop en guide till en mer klimatsmart skidresa – en lista full med tips om hur vi håller utsläppen nere utan att tumma på upplevelsen och gör smarta val för oss själva, plånboken och planeten, både här och nu och för framtiden.
🏔️ Ramundberget har haft en särskild plats i våra hjärtan sedan vårt första besök 2018, där vi förälskade oss i den genuina fjällmiljön, de ändlösa skidspåren, den roliga utförsåkningen (inom såväl som bortom pistat område) och den gemytliga stämning som där råder. Sedan dess har vi återvänt varje vinter och även sommartid, och sedan ett par år tillbaka samarbetar vi med den lilla skidorten med adressen “Vägs Ände” för att få fler att upptäcka denna Härjedalens pärla.
9 tips för en mer klimatsmart skidresa
1. Välj Sverige
Att resa inom Sveriges gränser innebär inte per definition att klimatavtrycket blir litet eller för den delen minst, men om vi jämför att till exempel flyga ner till Alperna med att ta tåget eller elbilen till en svensk fjällort blir skillnaden i utsläpp stor. Dessutom gynnar vi den svenska turistnäringen och bidrar till att fler orter kan fortsätta att bedriva sina verksamheter. Mångfald är positivt även i detta sammanhang.
2. Hyr kläder
Alla kanske inte bryr sig om att se trendiga ut i skidbacken men de allra flesta vill i alla fall ha sköna, funktionella kläder. Men hur rimligt är det att man har en egen uppsättning i hängandes i garderoben när den bara används en vecka per året? Vi måste kollektivt bort från fast fashion och massproducerade kläder av tveksam kvalitet från tveksamma fabrikanter, men lösningen på det problemet är inte att alla (som har råd) ska rusa till närmaste medvetna butik och köpa sig vettigt producerade skidkläder.
Nej, lösningen är – som så ofta i klimat- och miljösammanhang – att dela med varandra. Hyr dina skidkläder, med andra ord! På så vis får man möjligheten att ha riktigt, riktigt bra grejer på sig för en spottstyver, jämfört med vad motsvarande kläder hade kostat att köpa, för att inte tala om miljövinsten när samma plagg kan användas om och om igen istället för att hänga i någons garderob 51 veckor om året… och så småningom anses omoderna.
🔄 Med start v. 7 2024 lanseras uthyrning av skidkläder i Ramundberget (hos Topsport Ramundberget och Topsport Funäsdalen), och inte vilka skidkläder som helst. Ramundberget har teamat upp med svenska klädföretaget Houdini, en pionjär inom hållbar innovation sedan 1993, och erbjuder nu skalbyxa + skaljacka (Rollercoaster Shell Jacket och Rollercoaster BIB Pants, vattentäta trelagersskalplagg med hög andningsförmåga för alpin skidåkning samt topptur) samt en isolerande värmejacka (Dunfri Isolation Jacket, en syntetisk lättviktsjacka som fungerar som ett extra värmande lager) till uthyrning. Kläderna kan förbokas, likt boende och liftkort, eller hyras på plats, och det går att välja bara ett av plaggen eller samtliga tre.
Vi fick möjligheten att testa alla plagg under vår vistelse nyligen och kan inte nog sjunga deras lovsång – halleluja, vilka fantastiska grejer! Funktionella som få, varma med med mycket, mycket god andningsförmåga (två funktioner en förälder som ena stunden satt ammandes utomhus i kyliga vindar och andra stunden agerade skidlift uppför barnbacken tacksamt tog emot) och så otroligt… genomtänkta. Prislappen för att köpa samtliga tre plagg hamnar i runda slängar på 16 700 kronor. Det är mycket pengar! Plaggen, med sin kvalitet och sina breda användningsområden, är tveklöst rättvist prissatta och väl värda investeringen för den som vistas mycket utomhus, men för de som skulle använda dem under mycket begränsad tid – säg den där årliga skidveckan – är det förstås mycket mer logiskt att hyra. Att hyra samtliga tre plagg i en vecka kostar 1 400 kr, enbart skalplaggen 1 050 kr. Man får således många skidveckor med kläder av yppersta kvalitet och funktion genom att hyra istället för att köpa, för att inte tala om de oräkneliga miljövinsterna. Ett koncept vi hoppas att fler skidorter börjar ta efter, och en normförskjutning vi önskar se mycket, mycket mer av.
3. Hyr utrustning
Att hyra sina skidor på plats är knappast en nyhet men likväl en viktig kugge i hållbarhetshjulet. Förutom att man som åkare får möjlighet att testa nya skidor, åka på uppdaterad utrustning och “byta upp sig” allt eftersom erfarenhet och förmåga ökar utan att för den sakens skull behöva köpa nya grejer så blir packningen betydligt lättare att ta på tåget – för tänk om man är en familj på fyra personer där alla har egna längd- och alpinskidor? Hoppla hej, åtta par skidor och stavar! Mycket bättre att hyra grejerna, och slippa fundera på var allt ska bo övriga 51 veckor på året som bonus.
🎿 Hos Topsport Ramundberget kan du hyra all typ av skidutrustning, vare sig du är sugen på turskidåkning, längdskidåkning, alpinskidåkning eller toppturande.
4. Ta med de goda vanorna hemifrån
Lämna inte ambitionen att kompostera och återvinna hemma bara för att du åker på semester – ta med de goda vanorna dit du ska! Strunta inte i att kompostera avfallet i den hyrda stugan bara för att behållarna inte ser ut som hemma, och se för allt i världen till att lämna fjället fritt från skräp. Är återvinningsstationen överfull på grund av anstormning av påsklovsfirare, var då inte den som ställer påsen med burkar på marken och åker därifrån. Ta med dig grejerna – och ännu bättre, hjälp till att plocka upp smörbyttorna och yoghurtförpackningarna som virvlar omkring.
Utan snö, ingen skidåkning – och utan skidåkning, ingen skidresa!
5. Leta dig till natursnö
Gör lite efterforskningar och sök dig till orter som främst förlitar sig på natursnö. Snökanoner i all ära, men den mest hållbara skidåkningen hittar vi förstås där snön faktiskt kommer från himlen och inte från en maskin som i sig kräver energi.
❄️ Ramundberget hör till en av Sveriges mest snösäkra destinationer och majoriteten av snön är natursnö. Området är dessutom känt för sin skogsskidåkning och för toppturer i världsklass, vilket säger en hel del om mängden snö som faller här.
6. Transport t/r
En tungviktare i sammanhanget är förstås resan till och från slutdestinationen. Vi är många – särskilt småbarnsfamiljer – som ser berget av packning och undrar hur i hela världen man skulle kunna baxa alltsammans på tåget. Ett sätt att möjliggöra tågresan (som i de allra flesta fall är det mest hållbara resealternativet) är att hyra både kläder och utrustning på plats och på så sätt banta packningen. Om det ändå känns som en svår ekvation att lösa under just småbarnsåren är förstås elbil ett ypperligt alternativ. Har man inte elbil i vardagen går det finfint att hyra, och medan bilen laddar kan barnen springa av sig på en lekplats längs vägen.
🚃 Till Ramundberget kan man ta sig genom att åka Snälltåget till Röjan och sedan transferbuss den sista biten. Snälltåget avgår från bland annat Stockholm och Malmö. Det går också att ta buss (Härjedalingen) från olika platser runtom i landet. Anländer du med elbil finns det gott om laddplatser runtom i Ramundberget.
7. Transport väl på plats
Låt kroppen göra jobbet och låt bilen stå! Välj en ort där du inte är bilberoende väl på plats, utan kan förlita dig på antingen kroppens egen förmåga eller olika typer av skidbussar. Utmana dig själv att inte ta bilen, även om det innebär en promenad med skidorna på axeln för att komma till backen eller början på längdspåren.
⛷️ Ramundberget är en liten, gemytlig skidort där prick allt finns på gångavstånd. Orten ingår därtill i ett större system – Funäsfjällen – med ytterligare fem skidområden på samma liftkort och sammanlagt över 300 km preparerade längdspår, och skidbussar trafikerar hela området och gör det både enkelt att upptäcka mycket och att lämna bilen vid stugan. Bussarna är gratis för lift- och spårkortsinnehavare.
8. Välj maten med omsorg
Vare sig det handlar om varorna du köper i den lokala butiken, vad som packas ned i matsäcken eller rätterna du beställer in på restaurangen, tänk i gröna termer och premiera lokala producenter. Var en del av den ökade efterfrågan som vi alla vet driver förändring snabbt framåt, och var en förebild för kommande generationer. Välj vegetariskt så långt det går och visa familjemedlemmar och vänner hur gott och enkelt det är att äta vego även i skidbacken och uppe på fjället.
9. Bjud in barnen
Vänta inte med att introducera fjäll, skidåkning och vintriga äventyr tills barnen är äldre utan låt dem haka på från start. Här gömmer sig en fantastisk möjlighet att inte bara skapa minnen för livet tillsammans, utan också lägga grunden för en stark relation och kärlek till vintern och vintersporterna. För varje ny liten snöälskare ökar våra chanser att tillsammans kunna bevara årstiden och fjällmiljön som så många av oss redan håller kär. Så ta med barnen ut i backen, ut i längdspåren och upp på fjället – nu!
🦊 I Ramundberget har barnen all anledning att trivas. I Lill-Ramis finns bland annat barnbacke med både knapplift och rullband, pulkabacke, barnens eget längdspår, KRAV-märkt café och värmestuga och med Ramundbergets egen maskot, fjällräven Mickelina, i spetsen ordnas många roliga aktiviteter och spännande utmaningar. Med flertalet närbelägna våffelstugor, som till exempel Ösjöstugan, sänks också tröskeln för familjeäventyr på längdskidor.
Om du söker fler tips och mer inspiration på tema barn och skidåkning rekommenderar vi vårt inlägg Skidsemester med barn i Ramundberget.