Skidsemester med barn i Ramundberget - våra guldkorn och bästa tips - Live Slow Run Far

Skidsemester med barn i Ramundberget – våra guldkorn och bästa tips

I samarbete med Ramundberget.

Ni har hört oss säga det förut, så det kommer inte som någon särskilt stor överraskning vid det här laget – men det finns en plats i de svenska fjällen som vi har älskat sedan första stund, och det är Ramundberget. Dit återvänder vi varje vinter sedan vår första (smällkalla) februarivecka 2018, och vi njuter faktiskt mer och mer varje gång, allteftersom vi lär känna platsen (och människorna) ytterligare. Här finns det bästa av alla världar, sommar som vinter: en småskalig, genuin och helmysig atmosfär, mäktiga vyer och vansinnigt vackert landskap, och så gott som ändlösa möjligheter att ha roligt tillsammans utomhus. Och tyckte vi att Ramundberget var mitt i prick redan innan vi fick barn så har den känslan tiodubblats sedan vi faktiskt blev föräldrar. (Alla som har släppt sina barn lösa nere i lekrummet “Källar’n” på hotell Fjällgården kan relatera – här har en fjällvärld byggts upp i miniatyr som inbjuder till många timmars lek efter att liftarna har stängt.)

När vi kom upp för en vecka (v. 7) nu i år så gjorde vi det med följande förväntningar: åtminstone en dag med sol och pangväder (hey, är det februari får man inte vara kräsen men en kan man väl få be om?), en positiv introduktion till skidåkning för Theo, minst ett våffelstugebesök och hyfsat med skidåkning för egen del. Eftersom Theo fyller tre år i maj hade vi inga föreställningar om långa turer tvärsöver fjället med lugnt sovande bebis bakom oss i pulka – den tiden är helt enkelt förbi, och nu handlar det (för oss) om att ge den allra härligaste känsla inför fjällsemestrar och skidåkning som det bara går, så att han kommer att känna lust och glädje inför att åka själv och också vilja uppleva det som vi själva uppskattar så mycket.

Att åka på skidsemester med barn kan ibland kännas som att det är lika delar semester som det är hårt jobb – men låt dig inte avskräckas, för allt i världen! Genom att introducera barnen till fjäll och skidåkning tidigt ger ni familjen bästa möjliga förutsättningar för många minnesvärda upplevelser tillsammans i framtiden – och redan nu, förstås. Efter tre skidsemestrar med barn har vi samlat på oss en del tips som vi gärna vill dela med oss av. De kommer här:

Oumbärliga tips inför skidsemester med småbarn:

  1. Om barnet/barnen är så små att de fortfarande sover på dagen är det ett måste att hyra pulka – förutsatt att åtminstone en förälder tycker om att åka längdskidor, det vill säga. Se sedan till att tajma turen med tuppluren/tupplurarna – Theo har trivts vaken i pulkan i ca 30-45 min i stöten, så när han fortfarande sov om dagarna stack vi således iväg när vi tippade att han skulle somna om ungefär lika länge. När det sedan sussas sött där bak, ja då är det bara att njuta av både egentid i skidspåret och möjligheten att kunna göra lite längre turer.
  2. Vid användning av ovan nämnda pulka: lägg gärna ett liggunderlag underst, följt av får/renskinn och därefter åkpåse eller tjocka filtar. Liggunderlaget förhindrar kylan att tränga in underifrån, samt gör den annars hårda pulkan mjukare. Se också till att barnens händer är ordentligt instoppade när de väl har somnat, så att de inte dinglar på utsidan och riskerar nedkylning.
  3. Glöm inte bort solglasögon/skidglasögon. Även mulna dagar kan bjuda på skarpt ljus, och vår erfarenhet är att det kan upplevas som ganska läskigt. Theo har sovit som bäst med solglasögon på sig hela tiden. (Knepigt att se när de har somnat/vaknat, men ansiktsuttrycket i övrigt brukar vara ledtråd nog!)
  4. Klä barnen i ullunderställ. För att inte behöva tvätta det under veckan (alt. investera i många uppsättningar), sätt på det efter frukost och ta av det före middagen 😉
  5. Tänk många aktiviteter, korta stunder. Det är så lätt att vilja att ens barn ska tycka om att vara ute och åka (i pulka eller själva, längd eller utför) länge, så justera förväntningarna på förhand för att undvika besvikelser. Korta men många intervaller av olika saker är ett framgångsrecept. Det som före barn var heldagar i turspåret stavas numera barnbacken-mellispaus-pulkatur i längdspåret-lunchpaus-barnbacken-mellispaus-barnspåret-pulkabacken-innelek-middag. Det är bara att släppa taget och gilla läget!
  6. Sätt guldkant på tillvaron. Det ska vara härligt och njutbart att åka skidor och vara i fjällen. Det betyder inte att man ska sockermuta sina barn till stå ut i backen eller i pulkan, men är det någon gång vi personligen festar loss det med våfflor, sylt och grädde eller en kopp varm choklad så är det just när vi är på skidsemester – och då njuter vi alla tre till fullo av det.
  7. Ta gärna med en vanlig pulka. Skidsemester för med sig ett visst mått av kånkande. Att inte behöva kånka på barn samtidigt är därför ett stort plus. Att kunna sätta Theo i pulkan, lassa på hans skidor, hjälm osv. och sedan glida iväg till backen var GULD, istället för att försöka bära på alltihop. Dessutom bjöd Ramundberget upp till långt mycket bättre pulkabackar än vad vår vinter hemmavid har kunnat skryta med (apropå fördelen med många aktivitetsalternativ)

Turer på längdskidor/turskidor

Under åren har vi därtill samlat på oss en rad riktiga pärlor när det kommer till turer på längdskidor/turskidor. Det är få saker som klår en heldag inkl. kalfjäll, solgrop alt. våffelstuga och möra ben efter många kilometers åkning. Det är också få platser som kan stoltsera med ett så makalöst fint spårsystem som Funäsfjällen kan (vilket Ramundberget ingår i). Här finns alltså 300 km preparerade spår samt 450 km rösade leder, och därtill en gratis skidbuss för de som har betalat spåravgiften, vilket gör att det är lätt att upptäcka nya spår och turer utan att för den sakens skull behöva byta boendeort alt. ta bilen och endast kunna göra fram-och-tillbaka-turer. Det går t.ex. utmärkt att åka skidor tvärsöver fjället åt ena hållet och sedan ta bussen hem på eftermiddagen, eller tvärtom.

Om vi är tvungna att plocka ut några favoriter bland alla de som vi har gjort blir det följande fem – av vilka några går fint att göra med pulka:

  1. Ramundberget alt. Bruksvallarna till Ösjöstugan (inkl. våffellunch): Här finns flertalet alternativ att välja på, med ett och samma slutmål (ja, och sen tillbaka hem igen förstås). Man kan ta sig upp till toppen av Fjällgårdsbanan (sittlift nerifrån Ramundbergets by) för egen maskin genom att följa längdspåret om man har flås nog för det (en härlig utmaning, tycker vi) eller ta den faktiska liften upp, och därifrån följa ledmarkeringarna (preparerade spår från v. 7) till Ösjöstugan, eller så angriper man det från Bruksvallarna. Där kan du t.ex. ta bilen upp till Walles och parkera (betalparkering), och sedan skida (inte helt platt men den mest utmanande stigningen är gjord) mot våfflorna därifrån. Det alternativet är vår favorit om man planerar att genomföra turen med pulka. Det är ca 6 km till stugan enkel väg, och det är magiskt fint på alla vis.
  2. Tänndalen till Andersborg (med omnejd): Ett mycket hett tips för barnfamiljer med pulka på släp. Här tar man bilen upp till trädgränsen och parkerar (betalparkering), innan man knäpper på sig skidorna och glider iväg. Det är inte särskilt långt till Andersborgs våffelstuga, knappt 2 km, men väl där kan du välja att fortsätta (mer eller mindre platt) bort mot och förbi (om sovande barn tillåter) Malmbäcksstugan och vända där spåren börjar peka nedför mot Tänndalen och därefter åka tillbaka till Andersborg för våffellunch. Det är också minst lika fint att välja andra hållet när du kommit upp till Andersborg, och fortsätta mot Svalåtjärn och vända där. Vid Andersborg finns också en härlig pulkabacke, så att ta med stjärtlapp är toppen! Är det pangväder – solsken och vindstilla – är det den här turen vi väljer.
  3. Ramundberget alt. Bruksvallarna till Fjällnäs: Den här turen är helt fantastisk, men görs bäst utan vare sig pulka eller små ovana skidåkare i släptåg. Utgår man från Ramundberget kör man först 4Motion-spåret om 8 km lätt kuperat över till Bruksvallarna, varifrån klättringen upp på kalfjället börjar. Man passerar Kariknallens toppstuga när stigningen är avklarad, och fortsätter därifrån tvärsöver fjället över till Fjällnäs. Runt omkring är ett hänförande landskap som det är omöjligt att se sig mätt på – jag ler bara jag tänker på den här turen. Från Bruksvallarna är det 18 km över till Fjällnäs, och därifrån går det att antingen fortsätta åka eller invänta skidbuss för transport hem.
  4. Ramundberget alt. Bruksvallarna t/r, via Hållan, Malmbäcksstugan, Andersborg och Svalåtjärn: Det här är en maffig tur för den som inte räds en lång dag – och som söker en tur med extra allt. Fram till Hållan strax före Tänndalen är det mestadels lättåkt i dalgången där du åker omgiven av skog. Väl framme vid Hållans vindskydd – där det är smart att stanna till för lite påfyllning av energi – viker du av upp till höger, och sedan följer en rejäl stigning upp på kalfjället, innan du glider lätt nedför mot Malmbäcksstugan. Stanna här för lunch eller fortsätt till Andersborg, och därifrån siktar du sedan på Svalåtjärn och vidare mot Kariknallens toppstuga, innan du lämnar kalfjället bakom dig och tar dig ner till Bruksvallarna. Kör du t/r Bruksvallarna blir det ungefär 40 km, och t/r Ramundberget ytterligare 16 km. Tänk på att du kan ta skidbussen delar av turen, om orken tryter!
  5. Ramundberget-Bruksvallarna via Mittåkläppen: Vår allra första tur, som till råga på allt gjordes i -32 C. Här följer du enkelt markeringarna för Mittåkläppsspåret uppåt, uppåt, uppåt från Ramundberget och möts av ett sagolikt landskap. Lägg gärna till Djupdalsslingan för en längre tur, men var beredd på en del backar. Ner mot Bruksvallarna glider det fint i nedförslöpan, och väl framme där kan man ta en våffla, äta matsäck i värmestugan eller gräva en solgrop. Sedan går det fint att ta bussen tillbaka, alt. 4Motion-spåret på 8 km tillbaka till Ramundberget. Mittåkläppsspåret och Djupdalsslingan är inte direkt pulkavänliga spår med tanke på branta backar.

När vi summerar höjdpunkterna under vår vintervecka i år låter det ungefär så här:

  1. Theo i barnbacken. Att se sin lilla 2 1/2-åring bemästra knapplift och sina första slalomsvängar är en fantastisk grej. Det går liksom inte att säga annat. Extra plus till Lill-Ramis för rullbandsliften som var en perfekt mjukstart.
  2. Våfflan väl framme i Ösjöstugan. Det är inte utan att man svettas lite extra när man drar en pulka efter sig och vill hålla jämna steg med sin partner. Att Theo också somnade och vi fick njuta av en lite längre tur och liksom “känna igen” vårt gamla skidåkarliv för en stund satte extra guldkant.
  3. Mikes topptur. Vinstilla, sol och ett gäng likasinnade – kan det bli bättre? Mike hakade på en guidad tur och fick en pangdag. Check på topptursutmaningen i Ramisklassikern!
  4. Maten på Mor Britas. Frukostbuffé en hel vecka? Ingen matplanering, inga diskberg? Femstjärniga middagar där fokus låg på lokalproducerade ingredienser i säsong? Say no more.
  5. Källar’n. Det går inte att komma ifrån att Fjällgårdens lekrum fick Theos ögon att lysa som inget annat. Och det som får barnens ögon att lysa går hem hos föräldrarna också.
  6. Många timmar i längdspåret. All den friska luften gjorde vår annars pigge son dåsig som aldrig förr där bak i pulkan, så kilometrarna tickade in friskt på våra konton. Behövs inte så mycket mer för att vi ska vara glada och nöjda.

Tack Ramundberget för att ni är Sveriges mest barnvänliga, genuina, mysiga och otroligt vackra fjällby – och på återseende!

  Share this post!

Senaste blogginlägg

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top