Myntaglass

Åh, som Michael älskar mintglass. Han föredrar visserligen varianten där en generös skopa hackad choklad ingår, men så länge mintsmaken är tillräckligt framträdande är han inte kinkig. Nu under #localthirty ville han prova att göra glass på vår hemodlade färska mynta (istället för t.ex. pepparmyntsolja), tillsammans med närproducerad mjölk, grädde och ägg. Resultatet blev ganska fantastiskt, faktiskt. Mintsmaken är alldeles perfekt lagom – inte för stark, inte för mesig – och konsistensen… ah, konsistensen. Medan de förmodligen inte påminner om varandra alls, så för den här glassen mina tankar till en familjesemester i Helsingör, Danmark, när jag var omkring fem år gammal och åt min kanske godaste (eller i alla fall mest minnesvärda) glass någonsin. Det finns ett glasställe där som heter Brostræde, och jag kan inte garantera att fortfarande serverar glass på detta vis, men ut från caféet då för 25 år sedan vinglade i alla fall mitt femåriga jag med en glasstrut lång som halva min kropp, till bredden fylld med inte bara glass, utan en rejäl klick vispgrädde, en slev jordgubbssylt och en stor (typ) mums-mums på toppen. Behöver jag säga något mer? Min bror och jag pratar fortfarande om denna lyckans dag. Men tillbaka till denna glass, och denna konsistens. Den är underbar.

När du tar dig an det här receptet, se till att du använder ekologisk eller hemodlad, obesprutad mynta. Annars kommer bladen att ge ifrån sig både det ena och andra när de står och drar i mjölkblandningen, och vi vill förstås inte ha en massa ovälkommet i glassen (eller våra kroppar). Förstås är ekologiska ingredienser alltid att föredra efter bästa förmåga, men ibland känns det värt att nämna det lite extra. Vår glasskonsumtion rör sig lite som tidvattnet över året – den är en outsinlig flod under de varma månaderna och så ebbar den ut när mörkret lägger sig. S.k. nice cream landar ofta i våra skålar under sommaren, men ”vanlig” glass är välkommen också. På vintern är vi mer sugna på äppelpajer och bullar, helt klart. Nu kanske jag går händelserna i förväg, men jag har en känsla av att det här faktiskt blir den sista glassomgången för 2018 (nu minns jag ju förvisso att vi serverade hemgjord kokosglass på nyårsafton 2017… jaja, regler är till för att brytas!). Om du tycker om mynta/mintsmak, så är det här hur som helst en glass för dig. Lycka till!

For recipe in English, click here: Fresh Mint Ice Cream

3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 dl färsk mynta (hela blad, avplockade från stjälken)
1.5 dl socker
2 äggula

Blanda mjölk, grädde och socker i en liten kastrull och värm upp på svag värme. Precis innan blandningen börjar sjuda (när den ger ifrån sig lite ånga och har blivit riktigt het) tas kastrullen från värmen. Rör i den färska myntan och täck sedan med kastrullocket, och låt därefter stå och dra i en timme i rumstemperatur. Genom blötläggningen kommer myntan avge smak till mjölkblandningen, vilket påminner om hur man brygger en kopp te. Efter en timme, placera en sil ovanför en skål och sila sedan bort myntan samt pressa ur all vätska med hjälp av en slickepott eller stor sked. Myntabladen kan sedan komposteras eller kasseras.

Häll sedan tillbaka den nu mintdoftande glassbasen i kastrullen, och värm på medelvärme till den sjuder. Ta omedelbart bort kastrullen från värmen – vi vill inte råka skålla mjölken här. Separera äggulor och -vitor (spara de senare i kylen till ett annat tillfälle). Vispa äggulorna i en värmetålig skål. Långsamt och lite i taget, tillsätt lite av den heta mjölkblandningen (ungefär 2 dl totalt) till skålen med äggulorna, alltmedan du vispar oavbrutet. När du tempererat äggulorna, häll hela skålens innehåll i kastrullen med resten av mjölkblandningen och värm försiktigt på svag värme. Om du använder en kökstermometer så tar du sikte på 76ºC, annars tar du kastrullen från plattan när du börjar att se ånga. Placera sedan återigen en sil ovanför en skål, och sila blandningen. Täck med plastfolie eller lock, och ställ i kylen i minst 8 timmar eller över natten. Kör sedan blandningen i glassmaskin enligt instruktioner. Vår tar ca. 20 min. Skopa upp glassen i lämplig bytta och förvara i frysen.

1 thought on “Myntaglass”

  1. Pingback: Fresh Mint Ice Cream | Live Slow Run Far

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top