Om någon skulle få för sig att fråga mig om det var några speciella råvaror eller maträtter som jag förälskade mig i under tiden i New York (nu vet jag inte vem som skulle fråga det men ni fattar poängen, okej?) så skulle mitt svar bli vintersquash, alla dagar i veckan och utan minsta tvekan. Förutom att de kommer i alla möjliga olika varianter och kan användas på så många olika sätt, så är de bara så rysligt goda. Faktum är att en av de första middagarna Michael lagade åt mig innehöll delicata-squash (vilket råkar vara sorten som vi använt i detta recept också), som han hade rostat i tjocka skivor i ugnen. Men inte vilka skivor som helst, utan skivor som hade blivit generöst penslade med både smör och lönnsirap, samt fått sig en nypa kanel och riven muskot pudrat ovanpå. Nu var jag visserligen tokkär redan, men hade jag inte varit det så är jag ganska säker på att Michael hade vunnit mitt hjärta där och då (underskatta aldrig kombinationen smör, sötma och kanel).
Vintersquash verkar definitivt bli mer och mer populärt även här i Sverige, och förra hösten såg vi faktiskt andra sorter utöver butternut i vår vanliga ICA-affär. Dock såg vi inte till någon delicata, och sedan det är vår absoluta favorit bestämde vi oss för att odla den istället. Skörden ser ut att bli helt okej och smaken är alldeles fantastisk. För de som redan har gröna fingrar eller de som vill ha – sorten heter Delicata Zeppelin. Det här receptet innehåller inte särskilt många märkvärdiga ingredienser – det är en ganska enkel affär och passar in perfekt i vår #localthirty-utmaning. Precis som i fallet med många andra av våra recept så behöver man inte vara överdrivet strikt med precis rätt sorts grönsaker. Grön-, svart- eller purpurkål spelar ingen roll, och man kan givetvis använda vilken typ av vintersquash man vill (potatis eller andra rotfrukter fungerar också fint – palsternacka är en favorit). Målet är egentligen bara att få ihop till en bladgrönsak, ett sädesslag, en stärkelserik grönsak och någon medlem ur lökfamiljen att blanda med en dressing och sedan strössla både något lite sött och något lite knaprigt uppepå. I sann #localthirty-anda har vi torkat våra plommon och hackat upp, vilket kan användas istället för torkade tranbär eller russin. Det här är verkligen en höstsallad när den är som bäst (och så är den himla tjusig också).
For recipe in English, click here: Kale and winter squash salad
4 stora portioner
Sallad
400 gram svartkål, repad och riven i bitar
1 kg vintersquash av delicata-typ, urskrapad på frön och skuren i 2 cm-bitar (den ska inte skalas)
10 cm purjolök, tunt skivad
5 dl matvete
Dressing
0.5 dl rapsolja
2-3 msk citronsaft
3 msk söt-stark grovkornig senap
1 vitlöksklyfta, pressad eller finhackad
1 msk sirap eller honung
1 tsk salt
Ett par varv med pepparkvarnen
Toppings
En näve katrinplommon, grovhackade
0.5 dl pumpafrön, rostade
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Vänd squashen i lite olja, salt och peppar och rosta sedan i ugnen ca. 20 min eller till de fått lite färg och är mjuka men fortfarande fasta i konsistensen. Koka matvetet enligt förpackningens instruktioner. Under tiden, placera kålen i en stor skål och ringla lite, lite olja över samt strössla med lite salt. Massera sedan bladen i ett par minuter, eller tills de mjuknat något och färgen blivit mörkare och lite glansigare. Blanda sedan med purjolöken, matvetet och squashen och ställ åt sidan. Vispa samman alla dressingingredienser och rör ner i salladen. Toppa med torkad frukt och rostade frön. Servera genast.
Pingback: Kale and winter squash salad | Live Slow Run Far