Click here for post in English: 20 Ways to Save Money (And Reduce Consumption)
I samma veva som Mike och jag bestämde oss för att flytta till Sverige städade vi upp bland våra finanser. Leva enligt en strikt budget har varit vår (självvalda) vardag sedan dess, och idag kan vi inte ens föreställa oss något annat. Vår generella konsumtion har gått från att ha varit lite hejsan-hoppsan i största allmänhet till att nu vara tämligen minimal och genomtänkt, och det är mycket tack vare våra låga levnadskostnader som vi kan leva på sättet vi gör idag, med mycket fritid och utrymme att förverkliga drömmar (vilka ibland är så triviala som att ha tid att baka kanelbullar en vardag). Vi tänker därtill på dessa (väldigt) hanterbara kostnader som en gigantisk socialförsäkring i sig själv. Om vi plötsligt skulle stå utan arbete eller bli långvarigt sjuka, eller när dagen kommer då vi väljer att gå i pension, ja då kommer inte vi sitta där med högar av räkningar och vara oförmögna att betala för en alldeles för extravagant vardag som vi har blivit vana med. Vi kommer inte att behöva ändra våra vanor på några dramatiska vis pga. drastiskt förändrade förutsättningar – helt enkelt för att vi redan har gjort det (ändrat sättet vi lever på, med andra ord). Och självklart är vi alla olika, men vi föredrar att genomföra förändring när vi har full koll på läget än när omständigheter tvingar fram det.
När en inte behöver så väldans mycket pengar för att få maskineriet att gå runt varje månad så tycker i alla fall vi att en känner sig lite tryggare. Lite mer som att en styr ens eget skepp, på något vis. På samma gång innebär en reducerad konsumtion en omedelbar minskning av ditt personliga klimatavtryck. Det enklare livet är närmast per automatik snällt mot Moder Jord, men är – i motsats till vad många ofta tror – inte alls torrt, trist och fattigt på livskvalitet. En stor pretentiös-varning utgår här, men vi känner oss på riktigt rikare än vi någonsin har gjort tidigare. Istället för att köpa oss livssubstans så skapar vi det, och det klår vilket reafynd eller Black Friday-kap som helst.
I det här blogginlägget listar vi några av de åtgärder som vi tog för att kunna genomföra vår flytt från New York och ta vårt “sabbatsår” när vi väl var på plats i Sverige, och några av de “metoder” vi lutar oss mot fortfarande, för att kunna hålla kostnaderna fortsatt låga. Det är inte på något vis en komplett lista, kapabel att vända personlig konkurs till blomstrande välgång, men det är en insikt in i hur vi har skött och sköter ekonomin häromkring. Och medan det kanske inte står att finna en massa revolutionerande idéer nedan, så hoppas vi att det i alla fall kan ge inspiration att sätta fart mot dina egna mål och drömmar. Vi har sagt det förr men det skadar inte att säga det igen: vi var inga finanshajar som tjänade storkovan på Wall Street. Vi är bara två vanliga människor som skissade upp en dröm och kavlade upp ärmarna i jakten på att förverkliga den. (Men det faktum att vi gillar havregrynsgröt har helt klart hjälpt.)
Gällande valutakurser, så har vi använt 1 USD = 10 SEK för enkelhetens skull, även om det var mer åt 9,20 när vi flyttade och 9,85 just nu.
1. Ta med lunch till jobbet
Mikes deli sandwiches för $10/st framstod som extremt harmlösa ända tills vi räknade på det hela och insåg att dessa oskyldiga mackor rånade oss på SEK 25000 om året. Idag behöver vi SEK 12000/månad för att gå runt, och bara tanken på att vi spenderade SEK 25000/år på enbart köpesmörgåsar känns helgalen. Det är ju två månaders liv, för tusan! Med andra ord, att ta med lunch till jobbet är lite som “lektion nr 1” för den som vill spara pengar. Den extra kostnaden och ansträngningen för att laga en portion till är närapå noll (särskilt om du äter växtbaserat och i säsong), och vi lagade/lagar vanligtvis alltid fler portioner än så ändå, eftersom storkok är otroligt tidseffektiva. För att försäkra dig om att du faktiskt sparar pengar genom att ta med egen lunch, så kan en automatisk överföring till ett sparkonto vara en idé. För somliga kommer den där lunchslanten nämligen annars gå till något annat. Vi är båda två ganska självdisciplinerade och behövde inte lägga upp det så, men för de som inte är det kan det vara värt att fundera på.
2. Ät växtbaserat och i säsong
Vi ska inte ödsla tid på att återuppfinna hjulet, men genom att basera din diet på lokalproducerade grönsaker – t.ex. potatis, morötter, kål, betor och andra rotsaker för oss här i Sverige – och baljväxter – dvs. bönor, linser och ärtor – kommer du att spara en herrans massa pengar. Det är precis vad vi gör. Vi köper aldrig dyra, tjusiga nötsmörsburkar, avokado, exotisk torkad frukt eller exklusiva pulver som lovar guld och gröna skogar. Istället är våra matvanor ganska enkla – men därmed inte tråkiga eller smaklösa! Våra recept här på hemsidan representerar verkligen hur vi äter, och genom att hålla sig till närodlat i säsong kommer variation automatiskt till matbordet. Att laga mat efter recept med en enkel ingredienslista som bas är högst rekommenderat, istället för att behöva jaga iväg till affären för att köpa den ena ovanliga varan efter den andra – som du troligtvis sedan aldrig kommer använda igen i alla fall.
3. Avsluta prenumerationer på nyhetsbrev/annonsutskick/kampanjemails
Ja, det kommer ta lite tid och ibland är det en ren plåga eftersom företagen inte gärna släpper ifrån sig sina trogna konsumenter, men när du väl har gjort det så kommer shoppingsuget i dig utsättas för betydligt mindre stimulans. Vi kan båda intyga att vi har köpt saker tidigare i våra liv enbart för att en rabattkod dök upp i inkorgen. Den där “25% på ett helt köp” kan vara otroligt uppskattad och välbehövd i de lägen som du verkligen, verkligen behöver köpa något, men i de allra flesta fall lockar de bara till konsumtion av mer eller mindre poänglösa ting.
4. Håll koll på utgifterna
Blickar du tillbaka och sammanfattar hur mycket pengar som du har spenderat och på vad i slutet av varje månad? Det gjorde inte vi förrän…. ja, förrän vi skissade upp vår sparplan, och det gjorde en enormt stor skillnad i hur vi tänkte på pengar framöver. Att se siffrorna svart på vitt EN gång förändrade vår attityd till spenderande och våra kostnader sjönk omedelbart som ett resultat. När vi såg alla transaktioner (och hur många det kunde rymmas inom en månad!) så var det något som hände i oss. Vi blev plötsligt otroligt medvetna om alla “kreditkortsdragningar” och vile instinktivt undvika dem så mycket som möjligt.
5. Månadspeng
Ge dig själv en! Sätt åt sidan en small summa pengar som kan användas till vad du vill varje månad. Vi gjorde faktiskt inte det här alls (och gör det inte nu heller), men det kan vara ett jättebra sätt att mildra fallet när du drar åt tumskruvarna och försöker minska dina kostnader. Att ha något litet att spendera kan göra det lättare att hålla sig borta från övrig shopping/konsumtion.
6. Gå, spring eller cykla till jobbet!
Mikes pendling såg ut såhär när vi bodde i New York: 15 min promenad till tunnelbanan, 15 min tunnelbana till Grand Central, 60 min pendeltåg till Norwalk, CT, och så en 10 min lång bussresa på det. Som du kan se var det inte riktigt ett alternativ för Mike att snöra på sig promenadskorna och gå till jobbet – men att kapa bussresan och promenera den sista biten var definitivt genomförbart! Det gjorde att vi kunde spara $3 per dag, vilket på ett helt år blev till $750, eller SEK 7500. Inte så pjåkigt! Jag jobbade i Park Slope i Brooklyn, och kunde välja mellan att ta tunnelbanan eller ta mig dit och hem till fots. En enkel tunnelbaneresa kostade (och kostar fortfarande) $2.75, vilket då skulle ha blivit $5.50 per dag. Sagt och gjort. Oavsett väder gick eller sprang jag de 6.8 km (enkel väg) varenda dag. (Vi ägde inte cyklar då och ville inte spendera pengar på att köpa, eftersom sparande och den kommande flytten var våra fokusområden). Jag jobbade i genomsnitt fyra dagar i veckan, så detta innebar att vi sparade $1100 under ett år. Och inte för att vi rände – eller ränner – på gym, men för de som betalar för ett medlemsskap och ändå bara går och springer på ett löpband… well, varför inte springa till och från jobbet istället, och spara pengar vad gäller både transport och träning?
7. Sälj saker som du inte behöver!
Det tog ett litet tag innan vi kom in i det, men när vi väl hade fått in snitsen så var det närmast beroendeframkallande att sälja grejer. Först och främst så behövde vi göra oss av med det mesta (förutom kläder och personliga tillhörigheter) eftersom vi skulle flytta till andra sidan Atlanten, vilket gjorde det lätt för oss att faktiskt tjäna ihop en inte helt oansenlig summa. Vi sålde ju t.ex. möbler och köksapparater av olika slag, vilkas andrahandsvärde är riktigt bra. Men även bortom soffor och köksassistenter hittade vi ändlöst med prylar vi kunde sälja. Solglasögon vi aldrig använde. Läroböcker vi helt glömt bort att vi ägde. Andra böcker. Kostymer och klänningar använda en gång i bröllopssammanhang. Skor. Listan fortsätter. Eftersom alla pengar som vi sparade/tjänade ihop åkte raka vägen in på sparkontot har vi ingen siffra på hur mycket vi faktiskt sålde grejer för, men det var mycket. Och definitivt värt ansträngningen. Vi använde oss framförallt av Craigslist (vilket är som Blocket) och eBay. Processen att hitta grejer att sälja tvingade oss också att gå igenom varenda liten pryl i lägenheten och fråga oss själva huruvida vi verkligen ville behålla det vi hade framför oss (lite Mari Kondo ett par år innan trenden kickade in). Detta gjorde i sin tur att själva packningsprocessen gick lätt när det väl var dags att flytta – vi hade ju redan rensat och bestämt vad vi ville behålla och inte. (Det här var verkligen vårt första steg mot en mer minimalistisk livsstil.) Vi tror båda två att ni sitter på betydligt mer att sälja än vad ni själva tror. Det gör nämligen vi också. Den här hösten ska vi sälja en hel del kamerautrustning som vi inte använder längre, ett akvarium vi fyndade ute i förrådet och en hel uppsättning kläder i gott skick. Och glöm inte bort tjänsten du gör vår planet när du säljer dina gamla grejer – det kommer förhindra att andra köper nytt och slösar med resurser naturen inte längre har.
8. Investera i en vattenflaska i rostfritt stål och en “to-go” kaffemugg (om du köper kaffe ute mycket)
En av få investeringar vi kommer uppmuntra dig till är definitivt en vattenflaska (och en kaffemugg om du köper kaffe ute ofta – det gör inte vi). Våra vattenflaskor är några av våra käraste ägodelar. Att ha en kommer inte bara göra att du sparar en massa pengar, utan också hjälpa till att minska mängden plast som hamnar i naturen och i våra hav. Att köpa flaskvatten är inte okej, tycker vi, så länge det inte rör sig om en nödsituation. Och när du väl kommit in i vanan så följer den där flaskan med dig av bara farten. Det är lika troligt att vi glömmer våra telefoner som våra vattenflaskor nu för tiden.
9. Ändra din attityd till att äta ute
Äter du ute för att du är hungrig, eller för själva upplevelsen? De senaste tre åren har vi enbart ätit ute för att vi har varit väldigt nyfikna på en restaurang, haft något speciellt som vi har velat fira och varit beredda att betala för upplevelsen. Inte för att vi har varit för lata för att laga mat, varit hungriga eller hade glömt att gå till mataffären. Förut köpte vi med oss indisk hämtmat ibland bara för att. Vi beställde thaimat då och då för att ingen av oss kände för att laga mat. Vi kunde gå hemifrån för att direkt inse att vi var hungriga och sedan köpa mackor från stället på hörnet. Och så vidare. Vi slog fast att vi skulle kunna spara mycket pengar bara genom att begränsa alla former av ute-ätande till de tillfällen vi faktiskt var intresserade av en upplevelse, inte bara tillfredsställandet av hunger. Vi tycker båda mycket om att gå ut och äta – vi älskar mat, kreativa menyer och spännande miljöer – och kommer aldrig att sluta helt. Men att se till att göra det till något speciellt och inte slentrianmässigt är nyckeln för oss. Vi gör ordentliga efterforskningar, planerar i förväg och hittar den perfekta dagen för det. På det här sättet är den sammanlagda summan pengar spenderad på ett år närmast försumbar, men njutningen desto större. Idag går vi ut och äter ca tre till fem gånger per år.
10. Planera dina måltider
När vi bodde i New York så gick vi alltid till bondens marknad på söndagarna (året om) och köpte på oss all frukt och grönt som vi skulle behöva i veckan. Vi planerade alla måltider hela vägen fram till och med fredagen. Vi tog hänsyn till hur den kommande jobbveckan såg ut, när vi skulle komma hem om kvällarna (mina tider varierade lite mer än Mikes), vilka sorts maträtter skulle passa in i pusslet och hur vi skulle kunna sy ihop alltsammans. Grytor, soppor, varma och matiga sallader och frittatas/matomeletter hörde till standardrepertoaren. Vi lagade alltid tillräckligt för minst två middagar och två luncher för oss båda två, vilket innebar att vi kunde klara oss undan med att bara laga mat två eller tre gånger mellan helgerna. Vi använde oss av kokböcker, vad som var tillgängligt på bondens marknad och vår egen fantasi för att komma på vad vi skulle äta, och övning har verkligen gett färdighet. Det är sällan svårt för oss att komma på vad vi ska äta längre, och att laga billig mat är vår specialitet. Hey, vi kunde t.o.m. bjuda över Max, vår bror/svåger som bodde 5 min bort, på middag en gång i veckan utan att vi spräckte budgeten!
11. Gör alltid ett par matgrejer själv – DIY for the win!
Det finns ett par ätbara ting som vi kunde spendera mycket pengar på förut men aldrig gör längre – istället så gör vi egna och, om det behövs, tar med dit vi ska. Dessa hör alla till kategorin “liten arbetsinsats jämfört med mängden pengar sparade” och är klart värda att ta en närmare titt på, enligt oss. Den här listan kunde förstås göras jättelång (och vi uppmuntrar er att lägga till saker i kommentarsfältet), men vi har bestämt att begränsa den till:
- Energibollar (som i sådana “nyttiga” varianter, gjorda på t.e.x dadlar och havregryn)
- Energibars (som i t.ex. dessa Granola Bars)
- Popcorn (köp majskorn och poppa själv – det sparar både pengar och plast)
- Smörgåsar (världens enklaste sak att förbereda och ta med, men kan kosta skjortan i butik/på café)
- Müsli/granola (köpa ingredienserna i storpack/lösvikt och göra egen är grejen, och glöm för allt i världen inte att röra ner riktiga superfoods som t.ex. havrekli och vetegroddar)
- Baljväxter på konservburk (när du väl kommit in i vanan att alltid köpa torkade så känns det inte segt längre. Tricket för att få bönorna så mjuka som de förkokta är att koka dem med en nypa bikarbonat i vattnet)
- Bullar (vi svenskar älskar dem, men SEK 30 för en njutning som är borta inom ett par minuter är lite väl mycket för oss)
Vi kan inte ens försöka uppskatta hur många KIND bars (bland de vanligaste energibars-märkena i USA) som vi har köpt genom åren, eller hur många av de där smörgåsarna för $10/st vi skamlöst snaskat i oss, eller hur många dyra (och snyggt designade) granolapåsar vi burit hem från affären – men det är många. Och ett annat plus med att köra på gör-det-själv är förstås reduceringen av paketering/skräp som kommer som ett brev på posten.
12. Krymp (eller eliminera) din alkolholkonsumtion
Har du någonsin tagit en titt på beloppet som du har spenderat på alkohol över, låt säga, ett helt år? Vi människor spenderar onekligen en rejäl del av vår lön på någonting som ger en tämligen flyktig lyckokänsla. Mike var en typisk bar-goer när vi först träffades. Ingen spritdrickande galning, men konceptet att träffa kompisar ute över några öl varje helg var standard. Själv har jag aldrig druckit i någon betydande omfattning, men i New York blev det något glas cider eller vin här och där för att smälta in i det sociala sammanhanget och slippa andras frågor och kommentarer (annars var min “drink” ett glas vatten med en citronskiva). Med andra ord så la inte vi tillnärmelsevis så mycket pengar på alkohol som många i vår närhet gjorde, men $100 kunde ändå lätt vara som bortblåsta efter en normal kväll. Så, vi ändrade på det. Alkohol ger mig exakt noll njutning och glädje. Jag dricker det enbart vid enstaka tillfällen för att passa in i sammanhanget. Nu har jag inte druckit något alls på tre år, och jag ser inget skäl till att det någonsin kommer se annorlunda ut för egen del (jag föredrar t.o.m. den alkoholfria glöggen smakmässigt). Att “gå ut” hör inte till vårt liv längre, så det pengaspenderandet har liksom suddat ut sig självt, eftersom vi heller inte köper något att dricka hemma heller. Mike älskar fortfarande att ta en kall öl då och då dock, men föredrar den alkoholfria sorten (hurra för att det finns så många olika varianter på butikshyllorna!). Genom att fråga dig själv vilket syfte din alkoholkonsumtion fyller för just dig, så kan du enkelt avgöra huruvida du kan (och kanske t.o.m. bör) kapa den. Då det potentiellt rör sig om ganska stora summor pengar här, är det verkligen en punkt på listan att ta på allvar. Hälsoeffekterna förutsätter vi att alla redan har koll på.
13. Håll en strikt matbudget
Vi för över SEK 3000 till vårt matkonto varje månad. Detta täcker all vår mat samt toapapper, tvättmedel och andra liknande varor. Nu odlar vi förvisso majoriteten av vårt grönsaksbehov själva och sparar in pengar på det viset – men med tanke på att vi båda två är hårt tränande löpare som gladeligen lassar in minst två mellanmål varje dag och skyfflar in dubbla portioner till middag så är vi väldigt nöjda med siffran. Ibland är det definitivt lite tajt mot slutet av månaden, men det har nästan blivit som en rolig utmaning att hålla sig inom budget och äta bra ändå (jag erkänner att vi låter lite knäppa). Genom att hålla kolla på alla inköp och jämföra priser i butiken är det betydligt lättare att undvika att det drar iväg. Vanligtvis handlar vi livsmedel två till tre gånger i månaden, under förutsättning att vi inte är ute och far någonstans, vilket också begränsar möjligheterna till överkonsumtion. Vi använder därtill alltid självscanner, vilket gör det oerhört enkelt att se hur en ligger till innan det är dags för att betala.
14. Ta en närmare titt på din elförbrukning
Genom att minska innetemperaturen en aning (vår är satt till 18ºC), hängtorka istället för att använda en torktumlare, ställa matbyttor att kallna utomhus innan de placeras i kyl/frys, ta kortare duschar och inte ha onödiga lampor på kan elförbrukningen lätt minskas ner och dyrbara slantar sparas. Vi försöker vara väldigt medvetna kring detta, och noterade 6500 kWh under 2018, vilket för ett fristående hus (visserligen sjukt välisolerat) på 70 kvm med en snedtaksövervåning om 40 kvm inte alls är särskilt pjåkigt. Vi får se vad notan hamnar på efter 2019!
15. Rensa ur och städa kyl, frys och skafferi regelbundet
Detta kommer dessutom att minska (och förhoppningsvis eliminera) eventuellt matsvinn, eftersom ingenting kommer att bli bortglömt i skåpgömmorna, samt kicka igång kreativiteten i köket. Mot slutet av varje månad försöker vi jobba med det vi har så gott det går, istället för att köpa nytt. Och ett par gånger om året tar vi ett stortag och gör mer eller mindre slut på alla skafferivaror, innan vi börjar om på nytt. Med hjälp av bara ett par färska grönsaker blir det faktiskt riktigt kul att se vad en kan svänga ihop. Lite olika mjölsorter du vill göra slut på? Gör egna tunnbröd i stekpannan och servera tacos till middag, eller testa att göra eget knäckebröd (mycket enklare än vad en kan tro, och håller hur länge som helst). På något märkligt vis ger det oss en lika stor kick att tömma förråden som att fylla på dem. Vilken tur att livet kan innehålla båda!
16. För kvinnor: införskaffa en menskopp
Jag har inte räknat på det i detalj själv, men baserat på siffror jag hittade på nätet spenderar genomsnittskvinnan omkring SEK 1000/år på mensskydd. En menskopp kostar ca SEK 150-200 och håller i upp till 10 år. Där finns med andra ord mycket pengar att spara, för att inte tala om det minskade avfallet. Jag går i god för menskoppen utan tvekan, och springer t.o.m. långa och hårda löppass med min utan problem.
17. Ät soppor och grytor!
De har nämnts som delar i andra punkter på den här listan, men billigare och mer välgörande mat står knappast att finna. Ett tips är att på förhand bestämma att du/ni ska äta soppa eller gryta minst två kvällar i veckan. Då har du ordnat några billiga måltider bara där. Du underlättar “vad ska vi äta till middag idag”-processen ytterligare genom att sätta ihop en egen lista om ca 10 st favoritsoppor/grytor som du sedan kan rotera mellan (hint: vi har många recept här på hemsidan). Och välj för allt i världen näringsrika soppor, inte den där gräddsåsvarianten…
18. Semester/hemester
Inte för att vi skulle flyga jorden runt även om flygbiljetter plötsligt blev gratis, men våra upptäcktsresor tillsammans runt om i Sverige har gett oss ändlöst med glädje såhär långt, och till ett väldigt förmånligt pris. Vi lagar vanligtvis maten själva, hyr stugor eller lägenheter genom Airbnb och spenderar tiden utomhus, alldeles gratis. Självklart kostar alla former av resande en liten peng, men det behöver inte bli så fasligt dyrt i slutändan. Det finns så mycket vackert att se och uppleva på nära håll att vi sannerligen inte behöver flänga kors och tvärs över hela världen i jakt på det.
19. Planera dina inköp
Vi har egentligen aldrig haft ett officiellt köpstopp – vi shoppar bara väldigt lite (och sällan). För somliga fungerar köpstoppet utmärkt. Vi var dock aldrig storshoppare av rekordkaliber, och det var ganska enkelt att sluta köpa grejer när sparandet sattes i fokus. Nu för tiden litar vi på att vi enbart gör smarta inköp, både med avseende på finanser och planeten. Genom att ha en lista i t.ex. telefonen på grejer du genuint behöver så kan du planera dina inköp noggrant och kanske t.o.m. hoppa på någon rea eller utförsäljning (förutsatt att varan inte kan fyndas på second hand, för det är alltid vinnaren). Shopping när en är på språng och shopping för att få en själv att må bättre är dåliga exempel på köpbeteenden. Att istället veta att “till hösten behöver jag ett par nya skor för mina har fallit isär” och sedan leta i godan ro är ett bra exempel på medveten konsumtion. Att låta varje inköp ta tid är rekommenderat. Du kommer uppskatta grejerna långt mycket mer, och risken att saker inte blir använda minskar betydligt. Att “sova på saken” är för det mesta en god idé.
20. Handla i naturens skafferi
Här i Sverige lever vi sida vid sida med ett enormt privilegium: allemansrätten. Enligt vår uppfattning tar vi möjligheten att få fritt ströva genom skog och mark alldeles för given här, och utnyttjar den långt ifrån tillräckligt. För den som någon gång lagt märke till matpriser (särskilt med avseende på svamp, bär och frukt) borde en tur ut i det fria med en hink eller korg kännas som den mest självklara reaktion. Ute i skogen kan du shoppa gratis. Och inte vilka grejer som helst, utan premiumklassade livsmedel som sällan ens är tillgängliga eller känns värt den saftiga prislappen i affären, hur goda vi än vet att de är. Vi plockade 30+ kg blåbär i år, för att säkerställa att vi har tillräckligt för hela vintern. För ett par veckor sedan kånkade vi hem 100+ kg päron från grannar, och förra veckan samma sak fast äpplen. Majoriteten kokar vi mos på, som vi förvarar i frysen till alla havregrynsgrötsfrukostar under den kalla halvan av året. (Och vi ska förmodligen inte ens nämna de mängder med kantareller som växer 20 steg från altanen.). Allt gratis. Dra nytta av naturens skafferi du också, och se till att mindre går till spillo!
Det var det hela. Vi hoppas att du har hittat något matnyttigt att ta med dig härifrån, och att du hittar dina vägar till att förverkliga just dina drömmar. Det är alltid fritt fram att ställa frågor och lufta funderingar, och vi blir förstås extra glada om ni tipsar vänner och bekanta som ni tror skulle gilla det här inlägget också. Tills vi hörs igen – ta hand om er och spara smart!
Photo Credit: Annie Spratt (Featured Image), Michael Miracolo (2, 11, 17), Freestocks.org (6), Nils Stahl (9), Andrew Ridley (14, 20)
Hej
Jag hittade hit tack vare er medverkan i Husky podcast. tack för inspiration och trevlig läsning.
Hej Nina!
Tack, vad roligt att du har hittat hit! Välkommen! Att få vara med på Husky var en höjdpunkt. Ha en fin helg!
/Sophia
Hej på er! Älskar inlägget, trots att jag redan gör det mesta som står. Men jag tycker att man måste inspireras om på nytt för att inte glömma av sig i sina medvetna val. 🙂
Här hemma har vi försökt med grytor och soppor, men det är bannemig inte lätt med småbarn. Blandad mat ratas. -_-
Något jag vill bli bättre på är att sälja grejer. Har ett par annonser ute nu på Facebook, i flera grupper och Marketplace. Tycker inte det går något vidare. Har ni några tips, bör man använda Blocket istället? Känner att jag har massor att sälja! 😀
Tack för en grymt bra sida! <3
Hej Johanna! Vad roligt att höra att du uppskattar inlägget – och förstås att du redan gör mycket av det som står! Det är ju egentligen det bästa av allt 🙂 Vi väntar vårt första barn i maj så vi kan än så länge inte relatera till det där med att soppor går bort – men får onekligen skrämselhicka, eftersom vi äter det så ofta!
Vi har faktiskt tyckt att Tradera har varit det allra bästa för försäljning av grejer. Visserligen tar de 10% provision på allt som säljs, men det har gått himla lätt att sälja och då har det känts värt det. På Facebook har vi mest lyckats i den lokala gruppen här där vi bor – där inläggen inte drunknar bland alla andra och inte blir sedda av särskilt många i slutändan. Vad gäller Tradera har också somliga saker sålt för mycket mer än vi hade väntat oss (hej kamerastativ som gick för mer än det kan hittas nytt för!?) och annat betydligt mindre, men tänker att det i slutändan jämnar ut sig. Blocket har funkat för större saker, men inte t.ex. kläder eller mindre pryttlar. Det är så jäkla härligt att rensa ut och sälja grejer. Det blir närmast en besatthet 🙂 Ska ta kort på några stolar samt överflödiga växtbebisar (du vet, men försår ju gärna lite extra…) och lägga upp i lokala FB-gruppen idag, faktiskt. Många bäckar små osv.
Ha det fint och tack för att du läser!
Kram Sophia
Tack för alla bra tips, även om jag redan idag har anamat månag av dem.Tänk att ni var så tidiga med hemsemester tänker på Covid-19 och allt vad som har hänt.
Tack! Hemester hoppas vi blir en grej som hänger i! Bra för allt och alla 🙂