50 idéer för ett bättre 2020 - Live Slow Run Far

50 idéer för ett bättre 2020

kaffe ut i naturen

Click here for post in English: 50 Things for a Better 2020

Inledningsvis var planen att dela upp dessa “50 idéer” i olika kategorier – t.ex. några för kroppen, några för sinnet, några för planeten, några för plånboken osv. – men vi insåg ganska snabbt att de flesta platsade i alla. Till exempel så har vi ju bestämt oss för att baka allt vårt bröd själva under 2020, och det skulle en ju kunna hävda är bra för plånboken, eftersom vi kommer spara pengar – men det är ju förstås också bra för våra kroppar, eftersom vi kommer äta renare produkter, våra sinnen, eftersom vi kommer få alla dessa härliga stunder i köket, vår planet, eftersom vi kommer plastbanta och gynna mer hållbart framställda ingredienser… Så, vi har helt enkelt satt ihop en enda maffig lista med 50 idéer att fundera över, sätta i verket eller ha i bakhuvudet för ett bättre 2020 – för allt och alla. Vi har också skapat en kortare PDF-version med en mening per rad som går att ladda ner och skriva ut, om det skulle vara så att det här känns inspirerande att sätta upp på kylen. PDF:en finns tillgänglig längst ner på den här sidan, och det finns en svensk såväl som en engelsk version. Vissa saker på listan kommer givetvis inte att vara applicerbara för just dig, och alla kan inte direkt bli “avcheckade” heller, men vi inkluderade rutor att sätta små bockar i för de som vill, eftersom det kan kännas motiverande och roligt. Om du tycker om det här inlägget så gör inget oss gladare än om du vill dela det med vänner och familj – det är utan tvekan det bästa sättet att stötta oss, så att vi kan producera mer av det innehåll som du uppskattar mest. Tack så mycket, och ha ett fantastiskt 2020!

1. Läs en bok före läggdags.

Det är otroligt välgörande att inte stirra på telefonskärmen precis innan du ska sova. Gör denna stund till din lässtund istället! Böcker eller tidningar bestämmer du. Att ge sig själv en lugn stund gynnar nattsömnen på precis alla sätt.

2. Prova en ny (för dig) svenskodlad säsongsgrönsak varje månad.

Utforska utbudet bortom dina stapelingredienser och stötta den biologiska mångfalden på köpet. Vi känner alla till morötter, potatis och vitkål, men hur är det med svartrot, jordärtskocka, polkabetor, rotselleri, kålrot, mangold, svartkål och savoykål?

3. Införskaffa återanvändningsbara nätpåsar till frukt och grönt.

Om du inte redan har hoppat på tåget med att skippa plastpåsarna i fruktdisken är det hög tid nu.

4. Planera veckans måltider och spara både tid och pengar.

Ett tips är att se en av veckans dagar som den stora måltidsplaneringsdagen, och glöm för allt i världen inte att 1. inkludera luncher 2. kolla igenom skafferi + kyl som en del av det, för att undvika att mat blir dålig och 3. skriva en inköpslista i samband med planeringen.

5. Upptäck en ny plats i Sverige.

Vi behöver inte resa långt för att se vackra naturscener – de finns runt hörnet för de som tar sig tid att titta. Hoppa över flygandet och satsa på en svemester istället, och glöm inte att berätta för andra vad de har missat!

6. Bli medlem i en miljöorganisation av något slag.

Att anmäla sig som månadsgivare innebär oftast endast en liten, liten summa pengar för den enskilde, men när allt läggs samman kan stora saker sättas i verket. Om andra typer av “goda gärningar” känns för mastiga att genomföra, så är det här definitivt det bästa sättet att bidra till positiv förändring.

7. Laga dina saker!

Gör det till lite av ett löfte i år att faktiskt sätta dig ner och laga kläder/prylar som har gått sönder. Det ger en skönt nöjd känsla, uppepå alla andra uppenbara vinster (som t.ex. att jordens resurser bevaras och att du sparar pengar). Vi känner oss himla tillfreds med oss själva när vi drar fram lilla sy-kitet och lappar ihop ett par löparbrallor med hål i grenen.

8. Sätt upp ett bihotell!

Oavsett om det handlar om balkongen i stadsmiljö eller tomten på landsbygden så söker bina förtvivlat efter bostäder. I och med att deras naturliga habitat minskar (dvs. naturen) är det av största vikt att vi hjälper dem att få tak över huvudet. En liten handling med fantastisk effekt.

9. Håll telefoner och annan elektronik utanför sovrummet – alltid.

Vi har en redigt gammal klockradio för att veta vilken tid det är och det är det hela.

10. Bestäm en strikt matbudget för varje månad.

Vår är 3000 kr för oss båda två (alla måltider inkluderade), och då ingår förbrukningsartiklar som toapapper, tvättmedel och diskmedel. Sätt en budget som känns uppnåelig, även om det känns som “för mycket” till en början. Det är betydligt bättre att starta mjukt och först se hur du gillar konceptet, och sedan försöka sänka beloppet allteftersom du lär dig att leva billigt.

11. Plantera blommor som pollinatörerna tycker om.

Det spelar ingen roll om det handlar om en ynka balkonglåda eller en hel trädgård – spendera ett par minuter googlandes innan du väljer vilka blommor du ska plantera i år. Somliga (till exempel kungsmynta, rosenskära och gurkört) är väldigt populära bland och gynnar våra pollinatörer (som har det svårt just nu), och varför skulle vi inte vilja se till att vår egen lilla jordplätt gör så mycket nytta som möjligt? Att det kommer vara vackert är förstås givet.

12. Stretcha varje dag.

Det kan betyda en minut i child’s pose eller en hel rutin, men det minsta lilla uns uppmärksamhet riktad mot kroppen kommer att göra skillnad. Vi lovar. Dessutom ges du chans att lägga skärmar och dylikt åt sidan till förmån för lite djupa andetag, och det kommer ge hjärnan din en välbehövlig paus också.

13. Ge dig själv fem minuter varje morgon innan du kollar telefonen.

Gå upp, gå på toa, sätt på vattenkokaren, tänd ett ljus. Sedan kan du haffa telefonen. Låt inte skärmen bli det allra första som möter dig.

14. Gör en vana av att alltid leta efter begagnade alternativ innan du köper nytt.

Vanor är vanor av en anledning – och därav ofta lite knepiga att göra sig av med. Att hela tiden köpa nyproducerat är ett djupt rotat beteende i västvärlden – men det gynnar varken plånbok eller planet. Naturens resurser är ändliga och försvinner i en rasande takt, vilket innebär att vi måste förändra vårt förhållningssätt till dem. Kan vi göra inköp av nytt till undantaget och köpa begagnat till standard? Vi är helhjärtat med på tåget här, och har lovat oss själva att inte köpa en enda ny grej i samband med att vår lilla bebis anländer. Lite svårt när en ser alla löjligt söta kläder dinglandes framför ögonen, men enkelt när en tänker på hur de där kläderna blev till och vem som får betala priset.

15. Handla ekologiska och närodlade frukter och grönsaker så långt det går.

Det är inte ens i närheten av så svårt som det låter – allt som du behöver skjuta till är en dos kreativitet. I dagens samhälle har vi blivit vana vid att ha tillgång till precis allting, precis hela tiden. Avokado från andra sidan jorden? Självklart! Tomater året om? Givetvis! Färska bär i morgonsmoothien även mitt i vintern? Det kan du hoppa upp och sätta dig på! Det här fenomenet representerar någonting som helt saknar förankring i vad som är naturligt och normalt, även om det inte känns så för oss människor. Vi har ju vant oss vid det oförändrade utbudet i affären oavsett dag på året. Genom att se frukt och grönsaker som de väldigt säsongsstyrda produkter som de faktiskt är tror vi att sättet vi hanterar dem på kommer att förändras – till det bättre. Det kommer att uppstå en uppskattning som vi helt tappat taget om idag, och den kommer såväl minska matsvinn som stimulera svenskt jordbruk och stötta lokal biologisk mångfald. Visst, till en början kan det kännas oerhört begränsande att enbart handla svenska grönsaker – men det blir lättare och lättare med tiden (vi lovar). Ett sätt att göra det mer genomförbart kan vara att ha en “fuskdag” i veckan (eller till och med två), om det gör att du är mer villig att ge det en chans. Eller så vänder du på steken och börjar med en närodlad dag per vecka, och bygger på därifrån. All positiv förändring räknas!

16. Gör bra vanor enkla att hålla och dåliga svåra.

Det här är ett generellt råd för att motarbeta människans kanske allra starkaste instinkt: att välja den enklaste vägen. När vi gör goda vanor lätta att hålla fast vid är det långt mycket mer troligt att vi kommer att lyckas. Ett bra exempel är att helt enkelt lägga telefonen bortom en armlängds avstånd om du vill minska din skärmtid. De allra flesta av oss kommer inte resa oss upp för att gå och lat-scrolla genom sociala medier – men det är väldigt troligt att vi skulle göra precis just det om telefonen ligger bredvid oss. Lista dåliga vanor som du har och skulle vilja bli av med, och tänk på sätt att göra dessa svårare. Gör samma sak med goda vanor som du redan har eller skulle vilja börja med – men tänk på sätt att göra dem enklare. Den mänskliga hjärnan är briljant i många avseenden, men den är också lite lat och otroligt lätt att lura. Använd det till din fördel!

18. Slötitta aldrig på TV.

Vi är båda allergiska mot TV-apparater som brusar i bakgrunden utan att någon aktivt tittar på dem, och sätter aldrig på vår utan att faktiskt ha något vi vill se. Det är slöseri med energi, fokus och hjärnutrymme, och det är betydligt klokare att investera din tid i något som faktiskt gynnar dig. Somliga kan skjuta upp ett 30 minuter långt träningspass flera dagar, men försvinna bort i någon usel serie? Det gör vi med lätthet. TV kan vara fantastiskt och tillföra både nöje och kunskap – men se till att du har kontrollen (bokstavligt och bildligt talat).

18. Lär dig namnen på tre fåglar och tre vilda växter som du inte redan kunde.

Vanlig kunskap för våra förfäder men långt, långt bort från vad den moderna människan bryr sig om. Dagens fullständiga avsaknad av anknytning mellan människor och natur tror vi står i vägen för miljömässiga aktioner, stora som små. Många av oss känner inte naturen i våra hjärtan som vi egentligen är skapta för, vilket leder till mer av en axelryckning än handling när vi hör om vad som händer med vår planet. Knyt an till skog, hav och berg i år! Lär dig några fågel- och växtnamn och känn dig som en del av det som faktiskt ger oss liv, varje dag.

19. Undvik palmolja.

Rakt upp och ned. Somliga experter hävdar att “certifierad” palmolja är okej, men så länge det finns de som säger att det är bäst att undvika alla sorter så kör vi på det. Det är inte svårare än att vända på förpackningen, läsa innehållsförteckningen och avstå från inköp om du spanar in “palmolja” någonstans där. I de allra flesta fall finns det andra alternativ.

20. Se till att du får i dig tillräckligt med kostfibrer.

Vårt fiberintag har av någon outgrundlig anledning blivit en del av näringsvetenskapen som de allra flesta har ganska dålig koll på. Hur många gram protein något innehåller, eller om det handlar om snabba eller långsamma kolhydrater, eller vilken typ av fett vi bör och inte bör äta hör alla till heta diskussionsämnen (lite för heta ibland), men vem har koll på hur många gram kostfiber vi bör få i oss på en dag för god hälsoeffekt? Hela 25-35 g per person är svaret, och forskning visar att de flesta av oss inte kommer ens i närheten. Fullkornsprodukter, grönsaker, baljväxter och frukt utgör alla bra källor till fibrer – och notera att dessa endast finns i mat från växtriket. Att blanda ner till exempel havrekli eller vetegroddar i frukostskålen (antingen i gröt eller som del av en müsli till yoghurt) är ett smart kostfibertips.

21. Prioritera och möjliggör ordentligt med sömn.

Att sova ordentligt är dessvärre inte kanske det mest hippa – även om ämnet får mer och mer uppmärksamhet på sistone. Somliga tycker att påståenden som “jag sover bara 4 h per natt, jag” visar på en framgångsrik karriär och spännande liv, och andra känner att det får dem att framstå som lata och inte tillräckligt drivna om de skulle erkänna att de sover ordentligt varje natt (båda dessa känner vi igen alltför väl från arbetsklimatet i New York). Det finns också de som anser det vara totalt o-coolt att gå och lägga sig tidigt. Låt oss klargöra något en gång för alla: att prioritera sömn och återhämtning är utan tvekan det enklaste, mest effektiva och billigaste sättet att upprätthålla och gynna god hälsa. Vi går och lägger oss ca 21.30 varje kväll, och försöker ge oss själva de bästa förutsättningarna för en god natts sömn som vi kan (se #1, #9 och #32). Ord räcker inte till för att beskriva hur mycket bättre vi mår nu, jämfört med hur vi kände oss under de stressiga och sömnfattiga åren i det stora äpplet.

22. Bli en stammis på din lokala bondens marknad.

Strosa runt bland och låt dig förföras av olika sorters frukt och grönt som aldrig ens syns till i affärens mer generiska hyllor. Bara att se vad som odlas i närområdet kommer få dig på gott humör, vi lovar!

23. Sätt mål dit vägen är stimulerande och njutbar.

Med andra ord, satsa inte på att springa ett ultralopp om du avskyr långpass. Lova inte att baka allt ditt eget bröd om du hatar att baka. Världen behöver ökad lycka och njutning som drivkrafterna bakom förändring – för endast då kommer den bli varaktig och skapa genuint positiva vibbar som andra kan ta del av.

24. Testa bilfri pendling en dag i veckan – om du är bilberoende, det vill säga.

Vi har alla olika livssituationer att ta hänsyn till – så om du vanligtvis tar bilen till jobbet varje dag, kan du testa ett annat alternativ en dag i veckan?

25. Odla något!

Oavsett om det handlar om ätbara växter eller vackra blommor så är det en oerhört givande upplevelse för sinnet att ta hand om något från frö till skörd/blomning. Att sticka fingrarna i jorden är jordande, kort och gott, och en lisa för själen. Har du alltid drömt om att odla grönsaker men aldrig kommit igång? Gör 2020 till året du börjar.

26. Hitta en träningsrutin som får hela dig att må bra.

Att röra på kroppen ÄR nödvändigt för god hälsa – mental som fysisk. Men att kämpa med motivation och fasa för varenda pass är hemskt. Kan du hitta en rutin som du faktiskt ser fram emot? Byta aktivitet är ett alternativ – och hitta sällskap är ett annat. Somliga av oss fungerar också bra med belöningssystem av olika slag  – som t.ex. “om jag håller i min träningsrutin så har jag förtjänat en dag på spa/en ny bok/en fin middag på restaurang/ett par nya byxor”. Detta är toppen om det funkar för dig – se bara till att din belöning är av ett hållbart slag (ha #14 i åtanke).

27. Avfölj alla konton på sociala medier som tar mer energi än de ger.

Det är tack och lov inte mer komplicerat än så. Om inlägg från en viss person eller ett visst konto rör upp ilska, frustration, avundsjuka eller får dig att känna dig otillräcklig – avfölj direkt. Sociala medier är ett fantastiskt påfund på många vis, men det kan vara bra giftigt ibland. Se till att du omger dig med konton som inspirerar dig och får dig att växa.

28. Packa ner något gott att äta/dricka och ta en tur ut i naturen.

Ja! Gör det till en vana att då och då packa ner något smarrigt och söka dig ut i naturen. Det behöver inte vara ett maffigt äventyr, utan kan handla om en långsam promenad till en fin plats i ett naturreservat nära där du bor, eller att du strosar ner till en bänk i en park runt hörnet. Att spendera tid i naturen får dig att slappna av, andas och tänka mer klart – och du ger också dig själv tillfälle att knyta an till den.

29. Gör dig av med alla prylar du faktiskt inte behöver – sälj, donera eller återvinn beroende på grejerna i fråga.

Avsätt en relevant mängd tid att gå igenom dina grejer (så att det inte blir hafsigt och liksom halvhjärtat på grund av tidspress) och skapa två högar – en “ha kvar” och en “göra av med”.  Gå sedan igenom “göra av med”-högen och skapa tre andra: “sälj”, “donera” och “återvinn”. Det är närmast en garanti att du kommer att känna dig lättare om hjärtat och ditt hem mer luftigt, utan en massa onödiga grejer som bara samlar damm och tar energi. Som en bonus kan du eventuellt också tjäna en hacka, utöver det givna: att du hjälper till att rädda världen genom att motverka konsumtion av nya saker. Det är en win-win utan slut.

30. Skriv en lista med 10 st saker mer eller mindre orelaterade till konsumtion och pengaspenderande som gör dig lycklig.

Det är så enkelt som det låter. Bara gör det!

31. Plocka upp skräp från marken när du ser det.

Ja, det är otroligt irriterande att alla inte är lika ansvarstagande som du är, men för alla oss som är lyckligt lottade nog att förstå att nedskräpning är dåligt så gäller det att sätta sig över det. Att göra gott känns bra.

32. Försök avsluta all skärmtid – förutom TV – kl. 20.

Telefoner, laptops, paddor – hejdå. Inga jämförelser eller negativa tankemönster triggade av inlägg på sociala medier, tack, utan enbart väl valda TV-program som gör dig gott och kommer gynna en god natts sömn. Och glöm inte att faktiskt lägga telefonen en bit bort, så att du inte kan nå den. Vi lägger våra på köksbänken eller byrån i hallen när vi slår oss ner på soffan på kvällen, så att vi inte glömmer bort oss och kollar Instagram av ren vana.

33. Summera dina utgifter efter varje månad.

Vart tog dina pengar faktiskt vägen? Addera alltsammans och bestäm dig för huruvida siffrorna framför dig känns relevanta och liksom bra i maggropen. Finns det återkommande typer av kortbetalningar som får dig att känna dig lite obekväm? Sikta in dig på en kategori per månad och se om det finns utrymme till förändring. Äter du ute ofta? Testa att ta med lunch till jobbet, träffa vänner hemmavid istället för på restaurang och planera dina måltider varje vecka. Ser du många saftiga barnotor? Fundera över dina alkoholvanor. Fyller dessa en positiv funktion i ditt liv, eller betalar du helt enkelt en massa pengar för något som inte ens gör dig särskilt lycklig i slutändan? Nya sammanhang att umgås med vänner i kan vara en lösning – idrott, friluftsliv och hemmamiddagar är alla välgörande och billiga alternativ. Upplever du att du spenderar alldeles för mycket på livsmedel? Överväg att äta mer växtbaserad mat lagad från grunden, undvika dyra “specialvaror” som lovar guld och gröna skogar och testa att laga stora satser med mat varje gång du ställer dig vid spisen.

34. Öva på att säga nej genom att fokusera på vad du säger ja till istället.

Genom att säga nej till en fest kan det kanske vara så att du säger ja till en välbehövd, avslappnande kväll hemma istället. Genom att säga nej till att klämma in ännu ett jobbåtagande i kalendern kanske du säger ja till att faktiskt kunna gå hem i tid på fredag och hinna hämta barnen som planerat. Vi är så inkörda på att vilja bli omtyckta och vara tillags att bara själva tanken på att säga nej ger många stora skälvan – och då särskilt om det involverar en överordnad på jobbet eller en nära vän eller familjemedlem. Vi skulle gynnas av att skifta perspektiv här, eftersom det egentligen är helt uppåt väggarna att vi tycker att det är okej att offra det egna välmåendet till förmån för någon annans begäran. Givetvis finns det situationer där det är det rätta att göra också, men alldeles för många av oss är alldeles för bra på att underminera oss själva och bete oss som om vi vore mindre värda… ja, du fyller i vad som känns relevant. Kanske tid för återhämtning, sömn, träning, äta hälsosam mat? Om vi ändrar infallsvinkel och fokuserar på vad vi säger ja till istället, så kan det bli lättare att få ur sig det där nejet. Vi övar på det här hela tiden – och det blir mindre och mindre svårt för varje gång.

35. Pendla till och från jobbet med hjälp av din egen kropp – gå, cykla eller spring!

Och spara pengar genom att skippa gymkortet – vilken deal, va? Det känns onekligen heltokigt att så många väljer att antingen klämma in sig i en packad tunnelbanevagn eller hoppa in i en bil och utstå köer (utsläppen ska vi inte ens tala om) för att ta sig till jobbet, för att senare gå till ett gym och springa på ett löpband inomhus. Lite koko får vi ändå säga att det är, eller hur? Om vi slår ihop pendling och träning så blir det ju vinster för hela slanten, och må bra gör en också. Det finns ett tankekoncept som kallas för “voluntary discomfort” (fritt översatt “frivillig obekvämlighet”) som grundar sig i filosofin att den högsta formen av genuin tillfredsställelse kommer av att frivilligt göra någonting obekvämt, vilket känns högst relevant att nämna här. Genom att självmant välja något mindre njutbart – låt säga att cykla till jobbet trots piskande regn – och inte haka på det mer bekväma alternativet – låt säga att hoppa in i bilen och köra dit istället – så får vi en kick vi aldrig ens skulle ha kommit i närheten av om vi hade kört på det mer behagliga alternativet. Om vi hela tiden väljer det enkla och bekväma lever vi lite mer i en gråskala, medan val bortanför det ger oss injektioner av energi som helt enkelt gör oss lyckligare. Kom ihåg det, och se till att du inkluderar lite frivillig obekvämlighet i ditt liv.

36. Analysera hur du spenderar din tid.

Om du hela tiden känner att du har “för lite tid”, sätt dig ner med dig själv och ta en titt på vart din tid tar vägen varje dag. Sociala medier? Arbete? Pendling? Skriv ner relevanta insikter och tankar. Det är ibland lite genant, ofta obekvämt och alltid 100% värt det att analysera hur du spenderar din tid. Att bli medveten om hur du investerar dina 24 h varje dag är det första och viktigaste steget more förändring.

37. Baka ditt eget bröd – men bara om du tycker om att baka!

… eller vill lära dig hur en gör – men inte för att du känner att du borde (då är den energin bra mycket klokare investerad där du känner glädje). Genom att baka ditt eget bröd kan du spara pengar, se till att färre och renare ingredienser äntrar din kropp och skapa många härliga stunder i köket, men förbind dig inte till några löften om det inte känns njutbart.

Superenkla nattjästa frukostfrallor
Fullkornsbröd i gjutjärnsgryta

38. Skapa ett lugnt och harmoniskt hem.

Får ditt hem dig att känna dig harmonisk? Om inte, ändra på det som stör din energi. De allra flesta uppskattar ett välordnat hem som inte känns överbelamrat, men få upplever att det faktiskt är deras realitet. Vad kan du göra för att få ditt hem närmare ditt ideal? Färre prylar, ett städschema, bättre förvaringsmöjligheter? Enkla lösningar finns det oftast gott om när det gäller den här avdelningen.

39. Bada i en sjö eller ta ett dopp i havet så ofta du kan.

Vare sig det är sommar eller vinter så är ett dopp i det blå ett makalöst härligt sätt att blåsa nytt liv i sig själv på. Känslan efteråt klår det mesta, och många beskriver det som att en känner sig levande. Och varför skulle vi inte vilja känna så oftare? Se #35 för mer tankar kring temat frivillig obekvämlighet.

40. Fråga dig själv (och upprepa ofta): hur skulle jag leva mitt liv om ingen såg mig?

Hur olikt svaret ser ditt nuvarande liv ut? Vad kan du förändra?

41. Ta en titt på dina vänskaper: ger de dig energi och gör de dig lycklig?

“Göra slut” med vänner som inte får dig att växa och må bra är otroligt svårt, men är också precis lika nödvändigt som att avsluta en destruktiv kärleksrelation. Vi känner oss båda stressade av bara tanken på att ha många vänskapsrelationer att underhålla och har hellre få men nära, men där är vi alla olika. Bara se till att personerna som du omger dig med är av godo för ditt personliga välmående.

42. Ät frukt eller bär (i säsong) som en del av frukosten varje dag.

Det här är ett så enkelt och fiffigt sätt att se till att du kommer upp i de där “500 g av frukt och grönt varje dag” som rekommendationen lyder – ja, förutom att det är himla gott förstås. Bara se till att du väljer närodlad frukt i säsong – och håll dig för allt i världen långt borta från färska bär om det inte är sommar ute. Dessa har med största sannolikhet fraktats med flyg, och deras klimatavtryck är följaktligen skyhögt. Det finns vanligtvis svenska, ekologiska bär i frysdisken att tillgå istället.

43. Stäng av sociala medie-notiser och reducera antalet gånger per dag som du kollar din mail.

Bara gör det, nu på direkten!

44. Se så många solnedgångar och soluppgångar som du bara någonsin kan – och var närvarande när du gör det.

Vi rusar förbi vackra naturscener på väg än hit, än dit hela tiden, och missar så mycket vackert när vi stirrar ner på telefonen från morgon till kväll. Att tillåta sig själv bli helt uppslukad av en vacker himmel (som ju dessutom visar sig ganska ofta) är rena balsamet för själen.

45. Gör vegetariskt till den nya matnormen för dig och se allt annat som ett undantag.

Vi vet alla vad vi behöver ändra i matväg för vår planet: slänga mindre och äta mer växtbaserat. Blotta tanken på att ge upp alla animalier kan (fullt förståeligt) kännas övermäktig för många, vilket är anledningen till att vi inte vill pusha 100%-ig veganism på alla och envar. Om du istället kan skapa en vegetarisk grund och se allt annat som ett undantag eller speciellt tillfälle – och verkligen uppskatta det du äter då – så tror vi att vi kan vara något stort på spåren. Tänk vilken skillnad det skulle innebära på global nivå!

46. Köp vitkål istället för isbergssallat.

Isbergssallat är toppen i somliga sammanhang, men låt oss klargöra ett par saker: de allra flesta köper det av gammal vana, med avsikt att göra den klassiska sidosalladen med isbergssallat, tomat och gurka och kalla det dagens grönsaksintag. Isbergssallat innehåller därtill främst vatten, och skjuter till närapå ingen näring alls. När sallat är i säsong där du bor, ät hur mycket du vill. Men resten av året, då den importeras och odlas i uppvärmda växthus, kan vi komma överens om att vi kör på vitkål istället? Svensk, ekologisk vitkål är tillgänglig i stort sett året runt, växer på friland (och behöver alltså inget uppvärmt växthus) samt kostar småslantar. Men det bästa måste nog vara hur fullproppad den är med nyttigheter. Rena dunderkuren.

47. Umgås med en kompis och gör gott på samma gång.

Att kombinera socialt umgänge med att utföra goda gärningar, göra ditt eget liv enklare och ta hand om din egen hälsa är fantastiskt smart. Ett par förslag på aktiviteter: plocka skräp, laga saker, baka bröd och bakverk, göra egen müsli eller granola, måltidspreppa, gå till en bondens marknad, träna eller ta med något gott att äta tillsammans utomhus någonstans (som i, i naturen – inte på restaurang).

48, Ta med lunch till jobbet.

Om det inte redan är en vana, låt 2020 bli året då det händer. Alla vinner på det.

49. Kompostera ditt (oundvikliga) matavfall.

Ja! Organiskt material är menat att återgå till marken och bli till näringsrik jord igen – inte slängas i en plastpåse och bli uppbränt. Sakta men säkert börjar kompostering bli en del av den allmänna avfallshanteringen, och det är fantastiskt bra. Om det inte nått dit du bor än finns ett par olika alternativ: har du hus och tomt kan du lätt upprätta en egen kompost. Saknar du rabatter och odlingsplatser att sprida kompostjorden i så småningom finns det troligtvis grannar som skulle bli till sig av lycka om du erbjöd dem att ta (alla odlare nickar väl igenkännande? Snask till maskar och annat mikroliv är ju hårdvaluta!). Bor du i lägenhet kan man skaffa sig en behållare med tätslutande lock som man förvarar i frysen. Garanterat luktfritt och ingen brådska att göra sig av med. Undersök möjligheter att tömma kärlet innan, förstås, men flera miljöstationer tar emot kompost, och så förstås vänner och bekanta med odlingar.

50. Undvik att flyga.

Den utan tvekan mest effektiva miljöaktion en kan ta för att minska det personliga klimatavtrycket var bara tvunget att komma med på listan. Vi är alla medvetna om att det finns giltiga skäl till att behöva flyga ibland, men vi vet också att de allra flesta flighter hade kunnat undvikas. Om din anledning inte är helt vattentät, fundera på andra alternativ.

Klicka här för att ladda ner en PDF-version av listan ovan: 50 idéer för ett bättre 2020.pdf.

För PDF-version på engelska, klicka här: 50 Things for a Better 2020.pdf.

Se till att du aldrig missar ett nytt inlägg! Anmäl dig till vår email-lista nedan så får du ett mail varje gång något nytt har lagts upp.


Är du intresserad av fler inlägg på temat hållbarhet?

7 thoughts on “50 idéer för ett bättre 2020”

 1. Hej!

  Hittade er blogg tack vare det fina träningsprogram ni skapat, tackar för det. Bra inlägg det här som stämmer bra överens med saker jag försöker göra för att må lite bättre varje dag. Man ångrar aldrig ett bad, känslan när man bakat bröd är inte lik något annat och visst mår man bra av att plantera liter saker ha det mysigt hemma och läsa bok innan man ska sova!? Så enkelt, men ändå så svårt då allt annat konstant kräver vår uppmärksamhet.

  Jag och min flickvän Miranda håller igång en liten blogg med ett tema liknande ert som heter springutinaturen.blogspot.com. Försöker hålla oss till att prata om löpning, naturen, hållbarhet, resor och lite annat där emellan. Ni är mer än välkomna att ta en titt på den.
  Tills dess ser jag fram emot fler natursköna och livsglada inlägg på eran blogg.

  Ha det gött, Simon

  1. Sophia & Michael

   Hej Simon!

   Tack snälla för ditt fina och trevliga meddelande! Och vilken fin blogg ni själva har – det är så härligt varje gång man stöter på andra likasinnade 🙂 Precis som du skriver så är det ju alla de där små sakerna/stunderna i vardagen som kan göra att man mår mycket bättre – men av någon outgrundlig anledning är det just det där badet, läsningen före läggdags och tiden till eftertanke som vi snabbt prioriterar bort.

   Hoppas träningsdagboken kommer till nytta så kanske vi ses i något löparspår framöver!

   /Sophia

 2. Pingback: 50 Things for a Better 2020 | Live Slow Run Far

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top