Superenkla nattjästa frukostfrallor - Live Slow Run Far

Superenkla nattjästa frukostfrallor

Nybakat bröd en helgmorgon är lika med en utopi för många, oss själva inkluderade ibland. Det här receptet kommer dock svepa in och förverkliga den där drömmen på nolltid – vi lovar. Brödet kräver ingen knådning alls, bara lite rörande och klickande, och jäsningen sker i kylen över natten. Allt som allt pratar vi ca 15 min arbetsinsats, och det borde väl ändå kunna klämmas in även i den mest hektiska agenda? (Dessutom är ju de där 15 minutrarna utspridda över två dagar, så nu pratar vi genomförbart på riktigt).

Alla ingredienser är enkla och sådana som många av oss redan har i skafferiet, med vetegroddar som ett potentiellt undantag. Dessa bidrar med en god dos näring och gör brödet extra saftigt, men det är verkligen inte nödvändigt att hasta till affären om skåpen ekar tomma – tillsätt 1/2 dl extra vetemjöl istället bara (se kommentar i receptet nedan). Dessa frallor går utmärkt att frysa/tina, så det som återstår efter första dagen åker huvudstupa in i frysen. Vi hoppas att detta kan bli ert standardrecept för den där eftersträvansvärda helgkänslan också, och ge upphov till många tillfällen att ta det lugnt och njuta av en långfrukost. Att avsätta tid till att låta hjärnan stressa ner är vitalt för hälsan, och nybakat bröd kan ibland göra det lättare att slå sig ner, tända ljus och bara vara en stund – eller hur?

For recipe in English, click here: Easy Overnight Rise Bread Rolls

20 st frallor
Total tillagningstid: 45 min + jäsning över nätten

Dag 1

7 g torrjäst (motsvarar 1/2 påse torrjäst från Kronjäst)
3 dl havregryn
4 dl grovt rågmjöl
1 dl vetegroddar (kan ersättas med 1/2 dl extra vetemjöl)
11-12 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 liter vatten

Dag 2

1 msk blå vallmofrön
1 msk sesamfrön
(eller 2 msk av en av dem)

 1. Dag 1 Blanda ihop jästen med resterande torra ingredienser (börja med den mindre mängden vetemjöl) i en bunke. Låt stå i 10 min.
 2. Tillsätt därefter vattnet, och rör samman degen med en slev. Degen ska vara blöt, men inte rinnig – den ska gå att röra (trögt) med slev, men alltså inte vara vattnig. Om den känns för blöt, tillsätt den sista decilitern vetemjöl. Täck med plastfolie eller plastlock, och ställ i kylen över natten, eller minst 10 timmar.
 3. Dag 2 Sätt ugnen på 250ºC. Klicka ut 10 st frallor vardera på två bakplåtspappersklädda ugnsplåtar. Strössla över vallmofrön och/eller sesamfrön och grädda i den nedre delen av ugnen i 18-20 min. Ta ut och låt svalna på galler. Frys in det som inte går åt första dagen.

Senaste recept

7 thoughts on “Superenkla nattjästa frukostfrallor”

 1. Tack! Så goda! Accepterades både av vuxna och kinkiga små . Andra receptet jag testar från er och är så nöjd. Det första var zucchini fritters med dill

  1. Åh vad kul att de gick hem hos samtliga! Och vad glada vi blir att du har testat zucchinibiffarna också – de hör till våra favoriter alla kategorier 🙂

   Hoppas ni har en fin lördagskväll!

   MVH Sophia

 2. Pingback: Easy Overnight Rise Bread Rolls | Live Slow Run Far

  1. Jäsningen sker i kylskåpet över natten – en s.k. kalljäsning – så de är redo att gräddas när de har klickats ut på plåten på morgonen! Lycka till!

   /Sophia

Leave a Comment

Scroll to Top