Nice cream-tårta med digestivebotten, choklad och jordnötter - Live Slow Run Far

Nice cream-tårta med digestivebotten, choklad och jordnötter

En efterrätt med det där lilla extra är en närmast nödvändig del av din växtbaserade repertoar, tycker vi. Du vet, en sådan där som imponerar på folk. Får dem att utbrista “men herregud, vad är detta för gott?” eller “kan jag får receptet på direkten?”. Och frågar du oss så smakar sådana kommentarer extra gott (hehe) när en kan svara med att säga “jojo, och helt veganskt är det också”. Och därmed imponera lite till.

Som vanligt när det kommer till oss och efterrättsrecept så har vi Mike och hans smak för sötsaker att tacka för alltsammans. Han började prata om den här specifika kreationen för ett bra tag sedan, och vi sa ganska snabbt att det väl ändå lät som en tämligen perfekt nyårsdessert och något vi skulle avvakta med att lägga upp tills dess? Och det är precis det vi gör nu. Lägger upp detta recept på denna helt makalösa nice cream-tårta med digestivebotten, choklad och jordnötter, alltså. Samt antyder att du borde ge detta en chans när det nu vankas nyårsfestligheter – och kanske till och med gör tårtan till din nya skrytdessert under hela 2022.

Och när en tänker efter så är det nästan bara frukt ändå. Frukt och lite kakao, vilket ju egentligen är en frukt också… och lite jordnötter. Och du, jordnötter hör ju till familjen baljväxter! Här kommer således mer eller mindre en förklädd baljväxtboostad fruktsallad 😉 Skämt åsido, vi hör inte till skaran som skyr sötsaker utan tycker de hör livet till. Och vi hoppas att du kommer att tycka om det här receptet lika mycket som vi redan gör. Tusen tack för att du stöttar oss med din blotta närvaro här, och vi är lika tacksamma för året som gått som vi är peppade inför det som snart tar vid. Gott nytt år!

For recipe in English, click here: Peanut Butter Chocolate Nice Cream Cake

En (1) 20 cm glasstårta
Total tillagningstid: 45 min

Ingredienser

Smulbotten

200 g digestivekex (ca 13 st.)
1 dl rostade och saltade jordnötter (60 g)
1/2 dl kokosolja (50 g)*
1/2 dl ljus sirap (70 g)

Nicecream med jordnötssmör

5 st. bananer, skalade, skivade och frysta (625 g skalad vikt)
1 dl havredryck (100 g)
1 dl jordnötssmör (100 g)

Chokladganache

200 g mörk choklad, finhackad
1 dl havregrädde (fetthalt 13 %)

Topping

1/2 dl rostade och saltade jordnötter (30 g), grovhackade

Gör så här

  1. Förbered en springform om 20 cm genom att antingen smörja den med olja eller täcka botten med bakplåtspapper. Ta ut de frysta bananerna ur frysen och låt de mjukna en smula medan du gör pajbotten.
  2. Pajbotten: mixa digestivekexen och jordnötterna till ett grovt mjöl i en matberedare. Tillsätt kokosoljan och sirapen och mixa ihop degen.
  3. Flytta degen till springformen och tryck ut den däri, antingen med fingrarna eller baksidan av en sked, och se till att täcka ca 3 cm upp på sidorna. Ställ att kallna i frysen.
  4. Nice cream: lägg de något tinade bananskivorna i matberedaren, tillsätt havredrycken och mixa helt slätt. Om bananbitarna är lite för hårda och matberedaren har problem att mixa, vänta ca 5-10 min och försök igen. Tillsätt jordnötssmöret och mixa slätt.
  5. Förflytta sedan snabbt “glassen” till pajskalet och jämna till den. Ställ tillbaka formen i frysen.
  6. Chokladganache: värm upp havregrädden i en liten kastrull tills den sjuder. Ta kastrullen från värmen och tillsätt den hackade chokladen. Rör konstant tills all choklad har smält och krämen är helt slät.
  7. Bred ganachen ovanpå glasslagret. Toppa med hackade jordnötter och ställ åter formen i frysen. Den kan avnjutas direkt, men vi gör den vanligtvis en dag i förväg.
  8. Ta ut tårtan ur frysen ca 15 min före servering. Smaklig efterrätt!

* Det går jättebra att använda vilken sorts neutral olja som helst eller smör istället för kokosoljan i pajskalet.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael

Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top