Enkla veganska köttbullar på solrosfrön - Live Slow Run Far

Enkla veganska köttbullar på solrosfrön

Här kommer en makalöst tillfredställande tallrik fylld med alla goda ting – en ny variant på vegobollar (eller veganska ”köttbullar”, eller göttbullar, eller… kärt barn har många namn) där huvudingrediensen är solrosfrön (hallå favoritingrediens med mängder av växtprotein, järn och vitamin E), galet grön och härlig ångad broccoli (ibland är enkelt det bästa) och så höjdaren av all comfort food: potatismos. Para ihop dessa och det blir en middagstallrik som i alla fall vi skulle kunna mumsa i oss flera kvällar i veckan. Mm.

Bollarna går relativt snabbt att svänga ihop trots att de förstås kräver ett par olika steg – men belöningen kommer tusenfalt åter. Konsistensen sitter där den ska och smaken är mitt i prick, och utöver det så blir det goa rester både till matlådan dagen efter och att frysa in, om en gör tillräckligt många. Gör en dubbel sats, vet’ja, och säkra upp ett gäng måltider framöver!

Och kom ihåg: potatismos och broccoli är bara två av hundratalet måltidskompletteringar som funkar fint här. En plåt med ugnsrostade rotfrukter? Himmelskt. En morots- och vitkålsslaw och varma pitabröd? Tackar tackar. Nudlar och wokade grönsaker? Gärna det. Här sätter fantasin gränserna på riktigt (tillsammans med det som finns i skafferi och kyl). Och med det sagt: lycka till!

For recipe in English, click here: Easy Sunflower Seed Vegan “Meatballs”

4 st. portioner
Total tillagningstid: 30 min

Ingredienser

Solrosbollar

1/2 st. gul lök (75 g), hackad
1 st. morot (100 g), riven
1 st. vitlöksklyfta, finhackad
3 dl solrosfrön (165 g)
1/2 dl sesamfrön (30 g)
2 msk sojasås
1 dl vatten
1/2 dl kikärtsmjöl (vetemjöl går också bra)
1 dl ströbröd
2 dl kokt matvete (3/4 dl okokt)
1 msk näringsjäst (kan uteslutas)
Svartpeppar

Till servering

Potatismos
Ångad broccoli

Gör så här

  1. Mixa lök, morot, vitlök, solrosfrön, sesamfrön, sojasås och vatten tills blandningen är så gott som slät (mindre bitar är okej). Häll över i en stor skål.
  2. Tillsätt kikärtsmjöl, ströbröd, matvete, näringsjäst och lite svartpeppar. Rör samman.
  3. Rulla till ca st. 30 bollar (en dryg matsked smet per boll) och lägg på en tallrik. Hetta upp en skvätt rapsolja i en stekpanna på medelvärme och stek i ca 10 min. Skaka pannan ofta så att bollarna steks gyllene runtom. Servera med potatismos och broccoli.

Perhaps you’d be interested in these other weeknight favorites?

Broccolibiffar, matvete och asiatisk vitkålssallad (vänster) och Gröna ärtbiffar (höger).

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael

Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top