Fullkornsbröd i gjutjärnsgryta - Live Slow Run Far

Fullkornsbröd i gjutjärnsgryta

Doften av nybakat bröd är svårslagen, och nu när Mike blivit riktigt såld på just brödbakning får vi njuta av den ofta. Få saker är mer tillfredställande att hamstra i frysen, och få saker är bättre att ha tillhands för snabba luncher, eller hur? Toppingen med frön och gryn ger det där lilla extra och smakar jättegott, men är förstås inte nödvändig. Du kan också svänga ihop din egen blandning beroende på vad du har hemma! Genom att grädda brödet i en gjutjärnsgryta eller liknande får det den där “bagerikänslan” – det blir saftigare och snyggare, helt enkelt, och skorpan blir sådär “perfekt”. Det är med största sannolikhet fullt möjligt att grädda brödet på en vanlig plåt också, så låt inte ev. avsaknad av gjutjärnsgryta avskräcka dig från att testa receptet. Och notera att detta är ett kalljäst bröd, vilket innebär att degen ställs i kylen över natten. Vi tycker att kalljäsning är toppen, eftersom arbetsinsatsen fördelas över två dagar och inte känns så övermäktig. Vi hoppas att du håller med!

For recipe in English, click here: Dutch Oven Grain Bread

25 g färsk jäst (3.5 g torrjäst)
450 g vatten (4.5 dl)
2 msk ljus sirap
200 g dinkelmjöl (~3.3 dl)
200 g grovmalt rågmjöl (~3.6 dl)
200 g vetemjöl (~3.3 dl)
1 msk salt
2 tsk havregryn
2 tsk sesamfrön
2 tsk linfrön
2 tsk solrosfrön

  1. Smula jästen i en skål. Tillsätt ungefär hälften av vattnet och rör tills dess att jästen löst sig. Rör ner sirapen. Ställ åt sidan.
  2. Blanda samtliga mjölsorter och salt i en stor skål. Tillsätt jästvätskan samt det resterande vattnet, och rör ihop ordentligt.
  3. Så fort degen – som kommer att vara relativt kladdig – blandats samman, arbeta den med maskin (t.ex. en elvisp med degkrokar) eller knåda den för hand. Om det förstnämnda: arbeta degen i ca. 7-8 min. Om det sistnämnda: knåda i ca. 10 min (du kan behöva tillsätta lite mer mjöl, vilket är anledningen till att vi föredrar maskin i det här fallet, då det garanterar saftiga och inte det minsta torra bullar).
  4. Täck över och låt jäsa i kylen över natten.
  5. Följande dag: tippa ut degen på en mjölad yta. Knåda för hand i ca 30 sek och forma degen till en boll. Lägg den på en mjölad skärbräda, med ev. “veck” från bollformningen uppåt. Täck över igen, och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
  6. När degen har 45 min kvar att jäsa, sätt ugnen på 275ºC och ställ in gjutjärnsgrytan med locket på däri.
  7. Efter den sista jäsningen och när ugnen är helt uppvärmd, ta försiktigt ut gjutjärnsgrytan. Vält degen från skärbrädan ner i grytan. Pensla med vatten och strössla över havregryn, sesamfrön, linfrön och solrosfrön. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen.
  8. Grädda i 35 min, och ta sedan av locket. Grädda i ytterligare 10-15 min. Brödet är färdigt när en termometer instucken i mitten av det visar 98ºC, eller när det låter ihåligt om man knackar på botten.
  9. Låt svalna helt och avnjut sedan direkt!

Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top