Click here for post in English: Garden Plan and Sowing Schedule for 2020
Det är dags! Det är dags! Det är äntligen lämpligt att dela planer, ritningar, idéer, drömmar och allt möjligt annat relaterat till denna lilla jordplätt som vi älskar så innerligt, och vi kunde knappast vara mer entusiastiska. Med andra ord: luta er tillbaka, ta ett djupt andetag och gör er redo: det här är vår master plan för odlingssäsongen 2020.
Vad har hänt sedan sist? Well, vi har ett helt nytt odlingskvarter till vårt förfogande den här säsongen jämfört med förra. Du kan läsa allt om upprättandet av detta i inlägget A Hugelkultur-Inspired New Addition to Our Garden, men en kort sammanfattning skulle lyda ungefär såhär: vi grävde, grävde lite mer, grävde ytterligare lite till, och kunde till sist nöjt blicka ut över två stycken nya, något upphöjda bäddar med måtten 6.0×0.8 m (och kom gärna ihåg att en av oss gjorde detta inte bara gravid och i värsta illamående-fasen utan också med en pinfärskt bruten fot i en ortos, insvept i en plastkasse. Fiskar absolut inte efter sympatier).
Med det här nya kvarteret dubblerar vi nästan vår odlingsyta (en liten överdrift men close enough), och bara där blir en ju alldeles pirrig av lycka. De nya bäddarna adderar 10 m2 med nytt utrymme, vilket vi då lägger till två existerande djupbäddar om 2-3 m2 vardera, tio stycken odlingslådor om 1.5 m2 vardera (om dessa intresserar dig så är ett tips att läsa mer i blogginlägget Guide to Building Your Own Garden Boxes) och ett litet växthus på 4 m2 där vi endast har plantor i krukor och ja, vi börjar känna oss ganska nöjda. Inte nöjda som i att vi “nu har tillräckligt” (det känns onekligen som ett universellt fenomen att odlare bara vill expandera och expandera?), men vi är nu väldigt glada över den yta vi faktiskt har att jobba med. Sammanfattningsvis har vi alltså ca 30 m2 odlingsyta + växthus (i vilket vi normalt trycker in ca 15-20 krukor och sedan har svårt att komma in i själva) och vet – med två odlingssäsonger i bagaget – att det vi har nu är tillräckligt för att tillgodose vårt grönsaksbehov åtminstone sex månader om året (minus potatis). Och det, allesammans, känns helt magiskt att kunna säga – vi var totala nybörjare för två år sedan och kunde knappt se skillnad på en gurkplanta och en tomatplanta, och nu lever vi med vår köksträdgård som vår allra käraste kamrat och ägodel. Vi kan långt ifrån allt, kollar upp saker hela tiden och ifrågasätter besluten vi fattar dagligdags, men vi har åtminstone skaffat oss en övergripande förståelse för hur en faktiskt odlar grönsaker, vilket vi totalt saknade för inte särskilt länge sedan. Den grundläggande terminologin, baskunskaperna om jord och jordhälsa och modet att våga experimentera är alla bitar som har fallit på plats en efter en, och nu är vi heller inte så nervösa som vi var den där första säsongen. Det är fantastiskt hur lite erfarenhet, mycket läsning och de oundvikliga omgångarna av trial and error (+ mängder med glädje och passion) kan ta dig såhär långt på bara två år.
Vi kan båda med lätthet minnas tillfället då vi ritade upp och planerade vår trädgård för första gången (säsongen 2018), och har faktiskt sparat ritningarna från det året. De fungerar som en bra påminnelse för hur mycket vi har lärt oss sedan dess, och vi kan knappt hålla oss för skratt när vi ser hur vi planerade och vad vi skrev ner för slags anteckningar. Med andra ord, om du känner dig som en total nybörjare: var inte orolig. Ge ditt odlingsäventyr ett år eller två, och du kommer garanterat att känna dig helt annorlunda. Att odla sin egen mat och ta hand om en bit mark är det allra mest givande, jordande åtagande någonsin, och vi råder precis alla att ge det ett försök.
Och medan vår intention förstås är att odla grönsaker varje år för resten av våra liv, låt oss nu ta en titt på vad 2020 har i åtanke för oss. Till att börja med, dessa är alla de olika varianter vi tänker odla den här säsongen:
Grönsaker
Tomat (Brandywine + Red Pearl + Ida Gold)
Gurka (Moneta + Beth Alpha)
Spetspaprika (Ferenc Tender)
Aubergine (Diamond)
Sommarsquash (Dark fog)
Vintersquash (Sweet Reba + Delicata)
Grönkål (Westland Winter + Curly Half-tall)
Svartkål (Nero di Toscana)
Broccoli (Calabrais + Waltham)
Pak choi (Bonsai)
Spenat (Bloomsdale LS)
Mangold (Five Colors + Fordhook Giant)
Sallat (Kragraner)
Salladslök (Ishikura Long)
Rödlök (Long Red Florence)
Gul/vit lök (Musona)
Vitlök (vi har glömt namnet)
Sockermajs (Double Standard + Sweet Corn)
Gröna bönor (Provider + Sunray + Saxa)
Lila bönor (Royal Burgundy)
Edamamebönor (Summer Shell)*
Brytärter (Cascadia)
Sockerärter (Norli)
Palsternacka (White Gem)
Morötter (Nantaise 2 + Laguna + Purple Haze)
Potatis (sorter inte bestämda än)
Jordärtskocka (inget namn känt)
Sötpotatis (inget namn känt)
Ettåriga örter
Dill (Tetra)
Persilja (Gigante di Napoli)
Basilika (Genovese)
Koriander (Marino)
Blommor
Blåklintsmix (dvärg och vanlig)
Sömntuta
Honungsfacelia
Rosenskära
Vallmo
Ringblomma
Perenner
Romersk kamomill (vi odlar denna för te)
Pepparmynta
Grönmynta
Oregano
Dragon
Timjan
Salvia
Rosmarin (vi har dessa i krukor som får stå frostfritt om vintern)
Lavendel
*Edamamebönor satsar vi enbart på om vi ser att vi har ett oväntat hörn ledigt någonstans. Skörden blev oerhört liten förra året, så de blir inte prioriterade i år.
Nya stjärnor för oss i år är sötpotatis (megaexperiment!), aubergine, sockerärtor, vitlök, sallat och pak choi. Lök odlade vi utan framgång 2018 och tog sedan en paus från det förra året, men i år storsatsar vi istället, med avsikt att läsa all potentiellt hjälpsam information vi kan komma över. Att få slänga färsk, hemodlad lök på grillen och sedan kunna torka ett gäng till vintern vore sannerligen en dröm.
Vi kommer att odla aubergine (3-4 st plantor), gurka (5-6 st plantor), spetspaprika (5-6 st plantor) och några (men inte alla) tomater i krukor i växthuset. Resten av grönsakerna kommer hålla till utomhus, som sig bör, men vi kommer att ha något form av skydd över sötpotatisen hela säsongen. Planen är att använda bågar och skapa en slags mini-version av en växthustunnel att fästa på odlingslådan de ska växa i. Sötpotatis är inte överförtjust i vårt kallare och väldigt ljusa nordiska sommarklimat, så vi hoppas att vi ska kunna hitta en lösning som gör att vi får till en hyfsad skörd. Det vore fantastiskt roligt! Vidare så kommer vi förstås hålla alla medlemmar ur kålfamiljen (grönkål, svartkål, broccoli och pak choi) under kålnät för att se till att ovälkomna gäster såsom kålmal, kålfluga och kålfjäril inte kommer in. Bortsett från det, så kommer allt vara otäckt (som i o-täckt och inte läbbigt), förutom under den tidiga säsongen då vi gärna smackar upp bågar och fiberdukar för att hålla eventuella köldknäppar på behörigt avstånd. Basilika odlar vi i krukor på verandan, där den får maximalt med sol och med lätthet kan bäras in om temperaturen väntas falla under 10ºC, koriander kommer få växa i en liten kryddträdgård bredvid perennen oregano, och dill och persilja – vilka vi gärna odlar mängder av och sedan fryser in – kommer du se i ritningarna nedan. De får rejält med utrymme. På ett par platser i trädgården kommer vi hinna med att odla och skörda två omgångar, vilket vi har märkt ut på ritningarna också. Och sist men inte minst: att skapa en trädgård som pollinatörerna trivs i och gynnas av är av högsta prioritet för oss. Därför kommer ni se att vi har planerat för noggrant utvalda blomstersådder utspritt bland grönsakerna också. Det är väl ungefär det hela – så låt oss ta en titt på hur det är tänkt att se ut om några (nåja) månader!
(Jag har bara gjort en upplaga av ritningarna, av förklarliga skäl, så ni får hålla tillgodo med att språket är engelska. Här kommer ett par namn som kan vara kluriga: California poppy = sömntuta, calendula = ringblomma, poppy = vallmo, cosmos = rosenskära, cornflower = blåklint, lady phacelia = honungsfacelia, chard = mangold, dino/green kale = svart/grönkål, scallions = salladslök, lettuce = sallat, sugar snap peas = brytärt, snow peas = sockerärt, Jerusalem artichoke = jordärtskocka och parsnips = palsternacka.)
Ja, det där är alltså planen. Och vi kan förstås knappt hålla oss tills det är dags att barfota trippa ut genom dörren och ut i det gröna för att skörda middagen, eller höra bina surra lyckligt kring vackra, färgsprakande sommarblommor. Det är en alldeles makalöst magisk tid vi har framför oss, och vi kommer göra vårt bästa för att njuta av varenda sekund. En liten detalj som på något vis ändå hör till sammanhanget är att vi väntar vårt första barn i maj, vilket förstås kommer påverka vårt trädgårdspåtande på ett eller annat vis. Vi tänker att en klar och tydlig plan kommer vara värdefullt att ha (ritningarna ovan är fantastiska att kunna gå tillbaka till under säsongens gång) och så kommer vi försöka att ha så mycket som möjligt antingen klart eller förberett när maj närmar sig. Nedan kan du se det ungefärliga så-schema som vi har planerat för – vad vi försår inomhus respektive direktsår utomhus, och när vi väljer att göra det ena eller det andra. Somliga grödor återkommer flera gånger, och det beror förstås på att vi sår flera omgångar av dessa. T.ex. odlar vi två vändor med svartkål, grönkål och broccoli – den första nallar vi lite av som vi vill, men det mesta förvälls och åker in i frysen. Den andra omgången får växa sig stor och stark utan att vi rör den, allt för att kunna ha gigantiska plantor under senhöst och genom större delen av vintern. Du kommer också se att andra är listade under både försådder och direktsådder, och det betyder helt enkelt att vi kommer göra på båda sätten (det är ett fiffigt sätt att sprida ut skörden över tid, så att en inte plötsligt drunknar i en specifik gröda utan har tillgång till många sorter under lång tid).
Försådder inomhus
Februari: tomat, aubergine, paprika, sötpotatis (satt att grodda – planteras ut i juni)
Mars: röd och gul lök, salladslök, grönkål, svartkål, broccoli, pak choi, sallat, potatis (satt att grodda – planteras ut i maj)
April: majs, sommarsquash, vintersquash, basilika, gurka, rosenskära, brytärter, gröna/lila bönor, koriander
Maj: grönkål, svartkål, broccoli
Juni: sallat, pak choi, sockerärter (dessa försådder kommer troligtvis bo utomhus, men i små krukor och under kontrollerade former)
Direktsådder utomhus
(November: vitlök)
Mars: spenat, morötter, palsternacka, persilja, dill, sallat
April: jordärtskocka, sallat, pak choi, vallmo, sömntuta, ringblomma, blåklint, honungsfacelia
Maj: sallat, mangold, gröna/lila bönor, morötter, vallmo, sömntuta, ringblomma, blåklint
Juni: inga sådder
Juli: spenat, morötter
Tack snälla för att ni hängde med ända till slutet – och stort lycka till med era egna odlingsförehavanden i år! Vi kommer lägga upp ett inlägg vid namn “Grönsaksodling för nybörjare” så småningom också (när våren kommit igång lite mer), så håll ögonen öppna om det låter som något intressant för dig. Tills dess, dröm vitt och brett och ta hand om vår planet!
Pingback: Garden Plan and Sowing Schedule for 2020 | Live Slow Run Far
Så himla spännande och inspirerande det låter! 🙂 Hur har du räknat ut hur mycket ni behöver av allt? Det vill säga hur många plantor av det ena och det andra?
Vad roligt att höra! Det är så kul att rita upp allt och drömma sig bort 🙂 Ja, vi har en lång lista med hur många frön/plantor som behövs av allt, vid varje sådd, för att göra det enkelt att bara följa allt eftersom. Sedan brukar vi rita upp ett litet schema för t.ex. näringsvattning under sommarmånaderna, så att vi inte glömmer bort något eller gör det för ofta/sällan. För oss blir det mycket roligare och mer njutbart när ingen stress är inblandad, och tydlig planering (samt sysslor utspridda över tid och inte allt på en gång där i slutet på april) är bästa sättet för oss att förbli just o-stressade 🙂
/Sophia
Så roligt att få ta del av detta! Jag provade att odla en planta med vintertomater (Ponderosa) förra året, och kommer satsa stenhårt på dessa i år. De kan lagras i rumstemperatur i flera månader. Helt magiskt att kunna äta färska, egenodlade tomater i januari!
Men gud så spännande! Googlar hejvilt. Låter helt magiskt. Tomatsäsongen är nog den säsong som jag önskar kunde vara liiite längre, så det här känns oemotståndligt. Tack snälla för tipset! /Sophia
Har precis hittat till er blogg. Älskar både löpning och trädgård (samt fick vårt första barn i februari!). Era odlingsplaner ser jättespännande ut, lycka till med allt – både barn, löpning och odling!
Hej – och välkommen hit!
Vad roligt att höra om allt vi har gemensamt – inklusive bebis! Det är numera svårt att inte se kombinationen trädgård + löpning som en garanti för att någon är en bra människa 🙂 🙂 Tack snälla, och tack detsamma!
/Sophia
Hej!
Så spännande att läsa
Jag vill tipsa om Sara Bäckmo vad gäller odling, hon har en blogg och heter även Skillnadens på Instagram. Hon är en stor inspiration i vår köksträdgård
Åh, Sara är vår guru! Har alla hennes böcker och följer varje steg hon tar, praktiskt taget 🙂 Hela odlingssverige står i tacksamhetsskuld till henne! Två andra favoriter på Instagram är @sjalvhushallningsprojektet och @potatoandthepea – två underbara odlingsexperter som ger oss så mycket inspiration!
/Sophia
Vad roligt att höra, samma här!! Jag har hört om dem också men följer dem inte ännu, ska kika in där med! Tack för tipsen och ha en fin dag 🙂
Tack detsamma!