3 goda veganska fyllningar till tunnbrödswraps

3 veganska tunnbröds wraps på ett vit bord.

Sportlov betyder utevistelse för de allra flesta, och inte sällan är det skidor eller skridskor inblandade. Mina sportlov som barn innebar fullpackad bil, en halv ryggsäck full med kasettband (Vi Fem-äventyren, Morfar Prosten och Sune hörde till min och min brors kollektion) och så siktet inställt på en vecka i fjällen.

Väl där brukade vi köra hälften av dagarna i slalombacken och hälften av dagarna i längdspåret, och till frukost fick man äta precis hur mycket START! man ville. Middagarna var sådär härligt enkla som bara barn kan uppskatta – det var frysta fiskpinnar och potatismos, köttbullar och makaroner och pannkakor högt och lågt. Ingen prestige, inga krav. Istället gled vi in på lokala ICA-butiken i färgglada skidoveraller med röda kinder och köpte det som kändes lätt och snabbt efter en hel dag utomhus.

Och om man inte hade turen att få sig en våffla med hjortronsylt till lunch så kunde man räkna med att få hungern tillfredsställd ändå. Smörgåsar, russinpaket, chokladkaka och frukt halades fram ur antingen pappas klart daterade ryggsäck alternativt mammas gigantiska midjeväska, och jag kommer alltid komma ihåg exakt hur lite en djupfryst Marabou chokladkaka faktiskt smakar, och hur man liksom behövde värma upp bitarna i munnen först. Det här är fantastiskt ljuva minnen för mig. Jag blir glad ända in i själen av att tänka tillbaka på dessa veckor, där vi skidade oss fram utför eller på längden, med till synes inget annat syfte än att njuta, ha det bra, andas frisk luft och vara med varandra. Så önskar jag att mina barn i framtiden kommer se tillbaka på sina sportlov också.

Nu till de heliga sportlovsmackorna. Jag växte upp med smör och ost, och både jag och Mike är rejält svaga för en sådan traditionell smörgås än idag. Men vill man hotta till det lite – och göra det till en växtbaserad fest – så har vi här svängt ihop tre stycken olika mackor som vi gladeligen skulle äta till lunch varje dag, till fjälls såväl som hemma. Vi har använt tunnbröd och rullat ihop dem till praktiska rullar, men givetvis funkar “pålägget” med vilken slags dubbelmacka som helst.

Oavsett om ni ger er ut i skidspåren eller inte ens kan stava till sportlov så är det alltid en god idé att röra på kroppen utomhus – och det tenderar att bli ännu bättre om man får packa med sig en matsäck. Med andra ord, ge dig själv en liten naturexpedition inkl. god smörgås i present någon gång i februari. Det blir sällan fel. God tur!

PS. Båda rörorna kan gärna förberedas i förväg för ännu enklare morgonprocedur.

For recipe in English, click here: 3 Easy Vegan Sandwich Wraps


Hummus, picklad rödlök och morotsremsor

Picklad rödlök

2 st medelstora rödlökar (~200 g), delade på mitten och sedan tunt strimlade
1 1/2 dl vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger (eller en blandning av båda)
1 1/2 dl vatten
1 1/2 msk socker
1 msk salt
3 st stora vitlöksklyftor, skalade

Hummus

~7 dl kokta kikärtor (460 g eller 2 st tetror), avsköljda
4 msk citronjuice
4 msk rapsolja
5 msk tahini
4 msk varmt vatten
1 st stor vitlöksklyfta, grovhackad
1/2 tsk salt
Svartpeppar

Till servering

2-3 st medelstora morötter
6-8 st tunnbröd
Valfritt: sesamfrön

  1. Börja med rödlöken, genom att lägga lökstrimlorna i en glasburk (andra kärl fungerar också, men vi föredrar glas eftersom det inte absorberar lukt). Välj en burk som du kommer fylla framför en som är mycket större. En 5 dl-burk är lagom i det här fallet. Rör sedan samman vatten, vinäger, socker och salt i en liten kastrull, lägg ner vitlöksklyftorna och låt koka upp. Ta av från värmen och häll den heta vätskan (inkl. vitlök) över löken i burken. Se till att vätskan täcker all lök. Skruva på lock, och låt kallna innan du ställer in burken i kylen (för att spara energi – på vintern låter vi alltid mat kallna utomhus).
  2. Lägg alla ingredienser till hummusen i en matberedare (alt. skål om du använder stavmixer) och mixa slätt.
  3. Gör morotsremsor med hjälp av en potatisskalare.
  4. Bred hummus tvärsöver brödet och toppa med morotsremsor, picklad rödlök och en valfri nypa sesamfrön. Rulla ihop.

Jordnötssmör och äppelskivor

6-8 st tunnbröd
~2 dl saltat jordnötssmör (eller mer om du är som oss och inte kan få nog)
2 st medelstora krispiga äpplen, skurna i skivor
Valfritt: malen kanel, flingsalt

  1. Bred jordnötssmöret på brödet och toppa med äppelskivor, kanel (valfritt) samt en nypa flingsalt (valfritt). Rulla ihop.

Bön- och persiljeröra med ärtskott

Bön- och persiljeröra

1 dl (~50 g) naturella solrosfrön, blötlagda i ca 3-4 h*
~6 1/2 dl kokta vita bönor (460 g eller 2 st tetror), avsköljda
2 msk rapsolja
1 msk tahini
2 msk varmt vatten
2 msk citronjuice
1/2 liten rödlök, finhackad
2 dl hackad färsk eller fryst persilja
1/2 tsk salt
Svartpeppar

Till servering

6-8 st tunnbröd
En hög med ärtskott eller annat bladgrönt

  1. Först, låt solrosfröna rinna av. Lägg dem sedan i en matberedare (eller skål, om du använder en stavmixer) tillsammans med bönor, rapsolja, tahini, vatten och citronjuice. Mixa slätt. Rör därefter ner rödlök, persilja, salt och generöst med svartpeppar.
  2. Bred röran tvärsöver brödet och toppa med ärtskott eller annat grönt. Rulla ihop.

    *Om du har ont om tid så kan du hälla kokhett vatten över solrosfröna och låta dem ligga i blöt i det i ca 30 min istället. Lite näring går visserligen förlorad, men nöden har ingen lag.

Senaste recept

1 thought on “3 goda veganska fyllningar till tunnbrödswraps”

  1. Pingback: 3 Easy Vegan Sandwich Wraps | Live Slow Run Far

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top