Tips och verktyg för ett rikare liv bortom ekorrhjulet - Live Slow Run Far

Tips och verktyg för ett rikare liv bortom ekorrhjulet

Click here for post in English: How to escape the hamster wheel – tools and tips

Men först: vad är egentligen ekorrhjulet? Ordboken säger något i stil med en otacksam strävan genom livet, men vår moderna tolkning är mer omfattande än så. Vi använder termen när vi pratar om ett slitigt arbetsliv som erbjuder lite utrymme till att göra det vi i själva verket vill. När vi känner oss lite allmänt lost vad gäller riktning i livet. När det känns som att allt vi gör är att räkna ner till helgen. När vi enträget arbetar för att tjäna pengar, men där samma pengar till synes försvinner i intet. När vi kommer på oss själva med att dagdrömma om ett helt annat liv gång på gång. Listan är ändlös. Om du skulle vilja ha mer tid till att hinna andas, kanske möjlighet att ägna dig mer åt dina intressen och känner dig redo för ett liv med mer liv, men inte direkt vann på lotto förra veckan, går det att fly ekorrhjulet? Går det att skapa ett liv med mindre arbete och mer frihet utan att riskera din och din familjs välbefinnande? Ja och ja!

I slutändan kan att fly ekorrhjulet tolkas och förverkligas på många olika sätt. Vad som känns sant och realistiskt för en person behöver inte vara detsamma som för en annan, men vi kan nog alla vara överens om ett par saker. Det hela har i stor utsträckning att göra med att kapa och omfördela ens levnadskostnader, så att du antingen inte behöver jobba lika mycket som du gör i nuläget eller kan få in mer värde i livet. Därtill har det mycket att göra med att hitta vad som gör dig lycklig på riktigt. Det har definitivt inte att göra att bli en börda på samhället, att leva på bidrag eller att inte vara ansvarsfull i livet som stort. Om du skulle vilja läsa mer om oss och vår “resa” så kan vi rekommendera följande blogginlägg:

Thank you, life (part 1)
Thank you, life (part 2)
Costs of living and shifting down
The Simple Life
Om att gå vilse och sedan hitta hem: en intervju med Sophia
En New Yorker i den svenska myllan: en intervju med Michael

“Lever jag mitt liv som jag vill leva det? Investerar jag min tid på sättet som jag vill och mår bra av?”

Innan vi ger oss i kast med olika sätt att pipa ut ur ekorrhjulet, så har vi här en kort liten lista med verktyg att använda sig av för att komma igång med tankeverksamheten;

  1. Tillåt dig själv att dagdrömma! Vad har du för drömmar? Hur ser ditt drömliv ut? Vad gör dig genuint lycklig?
  2. Gör en lista med dina prioriteringar. Vilka aspekter av ditt liv är förhandlingsbara och vilka är det inte? Det kan handla om platsen där du bor, hobbys, hur och vad du äter, bekvämligheter i livet osv.
  3. Fråga dig själv hur du skulle leva om ingen såg på eller visste något om det. Vad blir svaret?
  4. Rensa hemma. Detta har ett trefaldigt syfte: du kan tjäna lite pengar på att sälja av prylar, du kan enklare visualisera hur stort utrymme du faktiskt behöver och du kommer garanterat känna dig mer inspirerad att ändra på saker i en mindre rörig miljö.
  5. Ta en titt på dina utgifter och gör en budget. Vad uppgår dina månadskostnader till? Vilka kan du kapa? Hur ser din ideala budget ut?

Att lämna ekorrhjulet är ofta associerat med tidig pension, ekonomisk frihet, en flykt till öde landsbygd och/eller en överlag komplett livsförändring. Vi skulle vilja hävda att det istället finns hur många olika sätt som helst som en kan känna sig fri på – till och med om en fortfarande jobbar 40 timmar per vecka. Det handlar så mycket mer om att känna förnöjsamhet i det egna livet än riskfyllda aktieplaceringar, att aldrig någonsin behöva jobba igen eller att bo på en öde plats, i vårt tycke, och med det i åtanke har vi nedan listat en hel massa olika sätt som en kan ta förändra livet på för att känna sig mer levande och fri.

Byt karriär

Ett stort steg i många fall, men kanske ändå mer genomförbart än många tror på förhand. Den första frågan att besvara är: skulle ett annat yrke göra mig lyckligare och få mig att känna mig mer fri? För somliga är det en viss typ av arbetsmiljö och mentalitet inom vissa yrkesgrupper som känns övermäktiga och inte så mycket själva konceptet att gå till ett kontor och jobba 40 timmar per vecka – och för dessa personer kanske ett karriärbyte är det rätta svaret! Detta är ett perfekt exempel på hur “att fly ekorrhjulet” handlar om att finna glädje och vara nöjd med det som är. Du kan känna dig fri, vakna lycklig OCH ha en månadslön – utan tvekan!

“Du kan känna dig fri, vakna lycklig OCH ha en månadslön – utan tvekan!”

Även om vi alla vet att det är sant så är det bra att ibland bli påmind om att det aldrig är för sent att byta karriär. I många fall kan en även göra det utan att behöva återvända till skolbänken, men även om det skulle vara nödvändigt – vad är ett par år på universitetet jämfört med resten av ditt arbetsliv? Mike är ett fantastiskt exempel på någon som bestämde sig för att byta karriär. Han jobbade som civilingenjör på en ansedd konsultfirma i New York och klättrade snabbt uppför karriärstegen. När vi flyttade till Sverige var han inställd på att först ta det där året ledigt som vi har pratat om tidigare, för att sedan ta vid där han slutat och börja jobba för ett svenskt företag i samma bransch. Ni vet alla hur det gick med det vid det här laget så vi drar inte hela den historien igen – men året kom till ett slut och vi fann oss själva med helt nya drömmar. Idag säger Mike att han är en fotograf under utbildning till de som frågar vad han “är”.

Flytta ut på landet!

Ett på ett vis ändå ganska lätt och samtidigt väldigt effektivt steg att ta är att ge upp storstadslivet till förmån för landsbygden. Hur kan detta få dig ut ur ekorrhjulet? Ja, till att börja med så kommer det garanterat att vara billigare att leva ute på landet jämfört med i stan. Lägre omkostnader innebär att mindre inkomster (och därmed arbete) behövs för att få det att gå ihop i slutet av månaden. En tämligen okomplicerad ekvation. Lägg till närhet till naturen och mer lugn och ro, och många vanligt förekommande önskemål möts.

Men det framstår förmodligen inte som så lätt för de allra flesta. Vad kan det finnas för hinder och hur kan dessa överkommas? Somliga oroar sig för att landsbygden per automatik betyder bilberoende. Det stämmer visserligen i många fall men långt ifrån alla. Vi känner att vi behöver en bil, ja, men vi använder vår kanske en eller två gånger i månaden med avseende på vardagslivet (dvs. nöjesresor undantagna), och då handlar det om att sticka in till Norrtälje och storhandla och uträtta diverse ärenden. Det är det hela… ja, så med andra ord arbetar vi hemifrån. Om du är intresserad av att flytta ut på landet, kan du undersöka huruvida du skulle kunna arbeta helt eller delvis hemifrån också? COVID-19-våren har onekligen fått många att inse att de inte behöver vara på kontoret fem dagar i veckan. Kan du kanske kompromissa dig till en eller två dagar på plats? I så fall kommer definitivt inte den där känslan av bilberoende och lång pendling infinna sig på samma sätt som annars just landsbygden förknippas med.

“Men tänk om ni vill ha kinamat mitt i natten?”

Och så är det ju den där “men tänk om ni vill ha kinamat mitt i natten?”-grejen (hand upp, de som minns Phoebes ikoniska replik i Vänner). Med andra ord, kan du leva utan den ständiga tillgången till restauranger, nöjen och shopping? Det svarar du förstås bäst på själv, men vi har i alla fall inte saknat det ett dugg. Vi tror också att många tenderar att överskatta hur mycket de faktiskt drar nytta av allt det där som kommer med storstadslivet – för egentligen, hur många kan säga att de går på konserter och museer regelbundet? Om landsbygden är intressant till att börja med, så antar vi att en hyser en förkärlek för naturen och tycker om tanken på att bo nära den. I så fall kommer du ha ändlöst med saker att göra och njuta av runt knuten! Och glöm inte detta: storstan kommer inte försvinna. Den finns där för den där livespelningen om sommaren och för de där “lilla extra”-restaurangbesöken när det är dags att fira något (det är så vi ser på restaurangbesök nu för tiden – vi går endast ut och äter om det är för att fira något.)

Vad mer? Du kanske är orolig för att du kommer sakna ständig social stimulans – eller åtminstone att ha den nära tillhands. Här är förstås nyckeln självkännedom – eller ja, att försöka lära känna sig själv nu då 🙂 Är du introvert eller extrovert till naturen? Stormtrivs du med folk omkring dig och träffar vänner flertalet gånger i veckan eller tycker du om tystnad, lugn och att vara för dig själv? Om det förstnämnda stämmer in på pricken, ja då kanske den allra glesaste glesbygd inte är för dig – men det handlar ju om ett enormt spektrum, här, med alla möjliga och omöjliga storlekar på orter, byar, småstäder osv. Och du, en idé är förstås att sälja in landsbygdskonceptet till väl valda vänner och familjemedlemmar, och skapa ditt eget lilla community någonstans där ute!

Sänk dina kostnader

På många vis utgör ju rubriken ovan själva kärnan i hela konceptet med att lämna ekorrhjulet, men vi tycker ändå att det här förtjänar sitt eget stycke. För även om det kanske låter alldeles för enkelt så är det ju ändå så att när allt kommer omkring kommer sänkta kostnader att öppna många nya dörrar till ett friare liv. Om du behöver mindre pengar för att få det att gå ihop, ja då kommer du att behöva jobba mindre – alternativt så kan du fortsätta att jobba i oförändrad utsträckning och därmed tjäna lika mycket, men investera överskottet i aktiviteter, äventyr, upplevelser som tillför genuint värde till ditt liv. Din arbetssituation kanske egentligen inte känns så pjåkig i slutändan, utan du kanske mer har en känsla av att du inte lever livet fullt ut utanför jobbet. I så fall kan sänkta kostnader betyda att du kan åka på roliga helgutflykter, börja med en ny hobby, skaffa dig en kolonilott att odla grönsaker på och låta alla dina intressen frodas. Det räknas som en flykt från ekorrhjulet precis lika mycket som allt annat! I det här inlägget kan du läsa mer om olika sätt att spara pengar på: 20 sätt att spara pengar (och minska din konsumtion).

Jobba mindre

Skulle du helt enkelt kunna jobba lite mindre men bli kvar på din nuvarande arbetsplats? Skulle du kunna ta en titt på din ekonomi och se efter om du skulle kunna klara dig på till exempel 80% av din lön? Har du kostnader som du skulle kunna kapa utan att det skulle påverka din livskvalitet – eller åtminstone inte mer än att det skulle kompenseras av att du alltid har en tredagarshelg eller en ledig dag mitt i veckan? Anledningen till att du känner dig fast i ekorrhjulet kanske är att du helt enkelt spenderar för mycket tid på jobbet – inte att du egentligen ogillar arbetet som sådant eller vantrivs med livet i stort. Att gå ner i arbetstid skulle kunna innebära mer tid att göra mer av det du tycker om – men också mindre stress när det kommer till livet som sådant, som ju också ska skötas. För visst är det väl ofta så att det inte alltid handlar om en önskan om att satsa på vilda drömmar, låta den inre konstnären få blomma ut eller börja med bergsklättring? Vi säger ofta att det är ett heltidsjobb att bara leva, och med det menar vi precis vad det låter som. Det är ett heltidsjobb att leva. Det är hemmet som ska tas omhand. Tvätten som ska hängas och vikas. Relationerna som ska underhållas. Maten som ska planeras, inköpas, förberedas och ätas. Kroppen som ska tränas. Och så vidare. De flesta av oss rusar runt som tokar för att klämma in 40 timmars arbete, lite sömn och allt jobb med livet som helhet varje vecka – och många blir fullkomligt utmattade på kuppen.

“De flesta av oss rusar runt som tokar för att klämma in 40 timmars arbete, lite sömn och allt jobb med livet som helhet varje vecka”

Att kapa kostnader för att kunna jobba lite mindre och frigöra lite tid skulle helt enkelt kunna betyda att du får en dag i veckan till att ta hand om alla de där sysslorna utan att behöva vara rädd för att en hjärtattack väntar runt hörnet. Det skulle kunna betyda mindre stress de dagar som du arbetar för att du vet med dig att du kan städa badrummet en annan dag, vilket på sikt skulle kunna leda till bättre sömn, att du orkar fatta hälsosamma beslut för dig själv och att du i slutändan kanske blir lyckligare. Och med temat för det här inlägget i bakhuvudet – det skulle kunna få dig att känna dig betydligt mindre fast i ekorrhjulet. Det handlar verkligen inte alltid om att lämna allt som heter vanligt liv vind för våg och bli en självhushållande hippie – utan kan vara något så oskyldigt som att göra lite plats i vardagen så att det finns tillfälle att både andas, sova och tänka (låter inte det skönt?). Vi är så fokuserade på att tjäna pengar, konsumera och “lyckas” från ett utomstående perspektiv att vi glömmer bort att en så simpel sak som att ha tid att sätta sig ner och planera veckans middagar kan öka livskvaliteten avsevärt.

Börja frilansa

Det här är det som vi har gjort, och vi kan inte för en sekund föreställa oss att någonsin gå tillbaka till att jobba för någon annan. Om du arbetar i en branch där frilansande är en möjlighet, kan du överväga att gå den vägen? Det passar inte alla, eftersom det krävs en hel del självdisciplin, struktur och eget driv, men om du känner igen dig i de karaktärsdragen – ge det en chans! Som frilans kan du bestämma när och hur du vill jobba helt själv, och det är förmodligen den största fördelen av dem alla (det möjliggör t.ex. att springa långpasset en solig fredag och jobba en regnig lördagsmorgon istället).

“Det har gjort att vi helt och hållet bestämmer och styr över våra liv, att vi kan arbeta såväl tillsammans som hemifrån och att vi kan jobba med det vi tycker är inspirerande och roligt.”

Vi behöver inte en röd dag för att ta ledigt och inte heller behöver vi begränsa sommarsemestern till ett par veckor utan tar gärna ett långt sommarlov – och på samma vis kan vi i perioder välja att jobba mer för att kompensera för all den lediga tiden. Om du, likt oss, tycker om att basa över ditt eget schema och gillar känslan av att förverkliga dina egna drömmar istället för någon annans, så är frilansande definitivt något för dig att utforska. För oss är det den ultimata flykten från ekorrhjulet, eftersom det har gjort att vi helt och hållet bestämmer och styr över våra liv, att vi kan arbeta såväl tillsammans som hemifrån och att vi kan jobba med det vi tycker är inspirerande och roligt. Lägg därtill låga omkostnader, och vi behöver inte jobba några 40 timmar per vecka heller.

Odla dina egna grönsaker

Du kan odla din egen mat, spara in lite pengar och få friskt luft, allsidig träning för kroppen och vitamin D som en enda stor bonus. Att få ta hand om en liten bit mark kan kännas på pricken som den paus från vardagsrutinen med jobb osv. som du behöver. Du får en koppling till din mats ursprung och du får tillbringa tid utomhus, lära dig nya saker och återknyta banden till naturen och jorden som de flesta av oss helt har tappat. Och kan kanske de sänkta matkostnaderna kompensera för att du tar en extra dag ledigt från jobbet då och då, eller till och med gå ner till 80% arbete? Avdelningen i vår budget som alltid ger upphov till höjda ögonbryn (i positiv bemärkelse) är utan tvekan våra matkostnader. Vår budget är på 3000 kr/mån och vi spräcker den i stort sett aldrig. (Och då är vi hungriga idrottare som äter för fyra, ska tilläggas). Att ha vår egen trädgård och i stort sett kunna promenera förbi frukt- och grönsaksdisken i affären mellan juni och januari sparar förstås oss en hel massa pengar – och då tar vi såklart med i beräkningarna vad vi spenderar på själva trädgården. Sedan vi skapade köksträdgården för tre år sedan (vilket givetvis kostade en slant) kostar inte trädgården oss mer än 200-300 kr per år (det är mer eller mindre vår fröbeställning från Runåbergs Fröer). Genom att kompostera, täckodla och överlag försöka ta väl hand om vår jord behöver vi inte köpa gödsel eller ny jord, och naturligtvis ser vi till att samla regnvatten. Med andra ord så skulle du kunna skaffa dig en egen liten matfabrik om du bara är villig att kavla upp ärmarna en smula – och är inte lite kroppsarbete uppfriskande ibland? Det är i alla fall vansinnigt tillfredsställande att skapa någonting konkret med de egna händerna, det är ett som är säkert.

Gör en hobby till en inkomstbringande sidosyssla

Vad är du riktigt bra på som du också tycker om att göra? Skulle det kunna bli omvandlat till en liten affärsrörelse? Ibland är det tanken på att jobba för någon annan och avsaknaden av en känsla av meningsfullhet på jobbet som gör att det känns som att en snurrar runt i ekorrhjulet. När allt bara känns som ett jäkla slitgöra (lite kolgruva över det hela) och inte direkt betydelsefullt. Att då arbeta för sig själv är en oerhört uppfriskande grej! Allt som du gör – från tankarna du tänker till arbetsuppgifterna som du utför till människorna du träffar – kommer komma tillbaka till sig själv, på ett eller annat vis, och det är något så otroligt häftigt i just det. Det är förstås också läskigt, att ensamt vara ansvarig, men när du väl lyckas kommer den framgången klå allt.

Att starta eget företag behöver inte alltid vara så storslaget och omfattande. Det kan vara att börja sälja de där hemstickade klädesplaggen genom en onlinebutik. Det kan vara att lita på att du faktiskt tar jäkligt bra bilder och fota ett par bröllop per sommar. Det kan vara att sälja överflödet av dina hemodlade grönsaker. Omfattningen spänner över ett vitt spektrum – från mikroskopisk sidosyssla till heltidsjobb – och allt är upp till dig. Om det börjar som ett litet sidoprojekt kanske de extra slantarna kan göra att du kan skära ner en smula på ditt “vanliga” jobb. Sakta men säkert kanske det blir till något mer än bara något litet (om det är det du vill), och en dag kanske det “vanliga” jobbet är den där grejen på sidan av som ger en stabil om än liten inkomst att luta sig emot. Hur gör det här att du undkommer ekorrhjulet? Återigen – det handlar inte alltid om att jobba mindre, utan ofta om att få in mer meningsfullhet, mer glädje och mer frihet i livet.

Flytta till en mindre stad

Det här är som en lightversion av att flytta ut på landet – att se sig om efter attraktiva småstäder att flytta till. På en mindre ort kommer billigare boende var mer eller mindre en garanti – både vad gäller hyreslägenheter och husköp och allt däremellan – och dina kostnader kommer således att sjunka per automatik. Kanske kommer du närmare naturen. Kanske får du tillgång till en kolonilott eller trädgård att odla i. Kanske är miljön lugnare och tystare och kan göra att du kommer sova bättre om natten och känna en tydligare koppling till årstiderna. Kanske kommer det att finnas färre konsumtionslockelser och kanske blir det lättare att prioritera det som fyller ditt liv med faktisk substans. Så många av oss har uppfattningen att vi måste bo i en storstad för att känna oss framgångsrika och som att vi har “lyckats”, men det kunde knappast vara mindre sant. Att fråga sig själv varför en vill eller tror sig behöva bo i en storstad är ett klokt första steg för att veta huruvida en flytt därifrån kunde vara en god idé.

“Att fråga sig själv varför en vill eller tror sig behöva bo i en storstad är ett klokt första steg för att veta huruvida en flytt därifrån kunde vara en god idé.”

“Downsize”

Om du är lycklig på orten eller i staden där du bor och kanske till och med har familj nära som du inte vil flytta från, kan du flytta till ett mindre boende? Behöver du verkligen alla sovrum och badrum ditt/ert nuvarande hem har eller skulle något mindre faktiskt duga minst lika bra? Här blir det förstås viktigt att vara ärlig mot sig själv. Kan du särskilja dina verkliga behov från samhällets och omgivningens förväntningar? Vad gör du för att “skryta” och visa upp för andra och vad skulle du fortfarande göra om ingen såg på? (Den sistnämnda frågan är en repetition från den lilla listan i början på inlägget – och hör till en av de viktigare frågorna vi bör ställa oss i livet, tycker vi). Att krympa ner på boendet skulle kunna ge rejält med luft i månadsbudgeten, och antingen öppna upp för att gå ner i arbetstid och/eller introducera mer av sådant som ger genuin lycka in i livet. Detta avsnitt knyter således an till mycket av det som diskuterades i avdelningarna Sänk dina kostnader och Jobba mindre ovan.

“Vad gör du för att “skryta” och visa upp för andra och vad skulle du fortfarande göra om ingen såg på?”

… och ett par ord för att runda av

I slutändan vill alla vara lyckliga. När vi känner oss fast i ekorrhjulet är det kanske egentligen brist på mening och en ohanterlig känsla av stress som vi känner mer än något annat. Stress relaterad till att inte ha tillräckligt med tid att göra alla de saker som livet kräver, men också stress relaterad till krav och förväntningar från världen runt om oss. Dessa kan utgöra en oerhört tung börda, vilket gör att den där frågan om vad vi skulle göra om ingen annan någonsin såg på eller fick veta är så avgörande – inte minst i jakten på ett liv bortom ekorrhjulskänslan. Att sedan agera på svaren frågan ger är steg två och förstås lite knepigare, och det är där som vi hoppas att tipsen ovan kan vara till hjälp. Ekorrhjulet behöver inte vara per definition dåligt – det kan ju innebära stadig inkomst, välordnade veckorutiner, ett vackert hem och så vidare – och om du inte har en önskan om att lämna det bakom dig så är det helt okej. Mer än okej, till och med. Det vi skulle vilja inspirera er till att göra och tänka är följande: lever jag mitt liv som jag vill leva det? Investerar jag min tid på sättet som jag vill och mår bra av? Och om de svaren är nej och nej, ja då kanske det är dags att se sig om efter alternativ. Vi är alla programmerade från en tidig ålder att tänka på särskilda saker som attraktiva och värda att sträva mot – det tjusiga huset, den dyra bilen, den höga lönen och, herregud, till och med det späckade schemat – och det är det som vi skulle vilja ändra på. Vart tog meningsfullhet, god hälsa, lycka och tid att spendera med våra nära och kära vägen? Dessa är aspekter av livet vi offrar direkt när tiden inte räcker till, vilket känns så totalt uppochner. Och vi vet alla att vår älskade planet skulle må hundra gånger bättre om vi styrde bort vårt fokus från konsumtion och lät det hamna på genuint välmående, inte sant? En win-win i allra högsta grad, om ni frågar oss.

Meta: Är du nyfiken på ett liv bortom ekorrhjulet men vet inte hur du ska ta dig dit? Här hittar du personliga insikter, verktyg och tips för ett liv med mer mening.

  Share this post!


Om du uppskattade detta inlägg (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste blogginlägg

4 thoughts on “Tips och verktyg för ett rikare liv bortom ekorrhjulet”

  1. Underbart inlägg med många bra tips. Det enklaste man kan göra är att få koll på sina utgifter se över sin konsumtion.Där hittar man säkerligen utgifter som går att kapa och som då möjliggör ett sparande eller att direkt kunna ta ut i tid genom att gå ner i tid.

    Sedan kan man börja titta på boende och annat.

    Som sagt, hatten av för ett bra inlägg som tangerar mycket av det jag predikar i min blogg 🙂

    Trevlig helg!

    1. Tack så jättemycket! Precis – allt börjar verkligen med att få koll på ekonomin. När man noggrant följt en budget en längre tid är det svårt att ens föreställa sig att INTE göra det, eller hur?

      Hatten av tillbaka – mycket läsvärt hos dig! Trevlig helg!

      /Sophia

  2. Elisabeth Bäckman

    Fantastiskt inspirerande inlägg! Bra att ni lyfter att ta sig ur ekorrhjulet inte behöver betyda att man säger upp sig från sitt heltidsjobb för att göra något revolutionerande, för så känns det ofta som det framställs och det kan upplevas stressande, i alla fall för mig. Så jättebra tips! Jag har faktiskt nyss bestämt mig för att byta “karriär” från dietist till miljöstrateg och ska nu plugga tre år, det kändes skönt att läsa att det faktiskt kan tolkas som att ta sig ur det där hjulet, för någonstans är det mitt mål. Så tack för ett bra inlägg!
    Och så en fråga: Jag funderar på vad ni arbetar med som frilansare? Är det bloggen och Instagram eller något annat?

    1. Hej! Tack snälla för din fina kommentar! Och stort grattis till det spännande steg som du har framför dig – det låter alldeles underbart klokt och som ett (nytt) yrkesval som jag definitivt hade klurat på själv om inte livet hade blivit som det har blivit för oss 🙂 För ja, vad gör vi egentligen? Jag är faktiskt översättare (både sve-eng och eng-sve) och har således ett väldigt praktiskt yrke när det kommer till frilans och jobb hemifrån. Mike är en fd civilingenjör som nu håller på att omskola sig till fotograf (också ett praktiskt val när det kommer till frilans osv). Vi gör en hel del skriv/språk/bildjobb tillsammans. Instagram + hemsidan lägger vi ner massor med hittills obetald tid på, men med en tydlig ambition om att så småningom kunna leva helt eller delvis på det. Vi vill inte ha reklam här och är inte direkt de som skulle hoppa på vilket samarbete som helst på Instagram (särskilt med tanke på hållbarhetsaspekten) så vi tänker att vi hellre bygger en redigt stadig grund med (förhoppningvis) högkvalitativa inlägg osv att stå på och så får vi se vart det tar vägen.

      Tack igen och stort lycka till!

      Med vänlig hälsning,

      Sophia

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top