I samarbete med Hyber.
Det är kommande generationers väl och ve som står och faller med vårt – de vuxnas – agerande i klimatkrisen idag. Få föräldrar skulle argumentera mot att de egna barnens bästa är av främsta prioritet, men trots det lever vi och agerar på ett sätt som knuffar oss närmare och närmare en klimatkollaps. Går det att hålla klimatavtrycket nere när barn gör inträde i livet? Självklart! Och precis som vi konstaterat många gånger förr kommer sänkta levnadskostnader som ett brev på posten när de personliga utsläppen stramas åt. När vi blev föräldrar till vår son växte sig vår ambition att leva både klimatsmart och sparsamt än starkare, eftersom skälen plötsligt mångdubblats. Framtiden tillhör våra barn, och vi vill att den ska vara så hel och oförstörd som det bara går. Och med låga kostnader frigörs tid – tid att spendera tillsammans med med dyrbaraste vi har, vår lille pojke.
Det allra främsta knepet för att leva det där gröna, sköna livet hade vi innan Theos födelse aldrig hört talas om – nämligen att hyra barngrejer. Vi har lånat, ärvt och handlat second hand efter bästa förmåga, men ett system som gör det busenkelt att aldrig köpa nytt, alltid ha rätt storlek, få tillgång till kända varumärken av bra kvalitet, kunna testa och hitta favoriter utan stök och bök… det lät till en början för bra för att vara sant. Ja, tills vi hyrde våra första produkter genom Hyber, det vill säga, och insåg att det inte var en utopi utan “bara” ett genidrag som på alla sätt och vis förkroppsligar begreppet cirkulär ekonomi. Hyber hyr ut det mesta i barnväg – kläder av alla de slag, skor, flytvästar, barnvagnar, babygym, you name it – till väldigt beskedliga priser på månadsbasis, och det står användaren helt fritt att byta storlekar utan någon extra kostnad. En klickar runt på hemsidan, lägger produkter i kundvagnen och checkar ut precis som vanligt, men med undantaget att en hyr istället för köper – och att prislappen är en bråkdel mot vad en annars är van vid. När en känner sig färdig med grejerna skickas de enkelt tillbaka. Vi var medlemmar hos Hyber långt innan vi inledde detta samarbete, och på många vis känns det som att de har lyckats sudda ut allt det som kan kännas jobbigt och tidskrävande med att köpa och sälja second hand och gjort det precis lika enkelt att hyra begagnat som det är att köpa nytt. På så vis har de gjort oss, tusentals andra familjer och planeten en enorm tjänst. Efter en relativt kort tid på marknaden har Hybers medlemmar redan sparat in över 1 miljon kg koldioxid – och i genomsnitt 2 600 kr per barn. Det är med andra ord inte supersvårt att förstå varför vi har valt att arbeta tillsammans med dem, i form av detta inlägg, eftersom våra värderingar stämmer helt överens och vi önskar att fler provade på hur enkelt, klimatsmart och sparsamt det är att hyra. En sak är säker: vi kommer “hybra” så länge det bara går!
Och med tonen satt och ambitionen om att leva ett liv med barn med lågt klimatavtryck och låga kostnader tydligt deklarerad kommer här våra 9 bästa tips på hur en gör just det:
1. Laga maten själv – och laga vegetariskt
Det är ett ganska laddat tips, vi vet. Det är lätt att framstå som en pretentiös och allmänt oskön förälder när en häver ur sig att en lagar barnmaten själv – och det är himla synd! För hos oss lagar vi inte maten själva för att samla päronpoäng, utan för att det blir billigare, godare och sparar in på en herrans massa förpackningar. Ytterligare en bonus kommer i form av att vi på så sätt obegränsat kan variera kosten, och öppna vårt barns ögon för hela den fantastiska värld som vegetarisk mat utgör. Eftersom vi äter vegetariskt själva faller det sig naturligt att även den yngste familjemedlemmen gör det, och det känns onekligen som att framtiden är grön – inte minst på tallriken. Att från första början servera vego känns smart på många sätt – inte bara för att det är både billigare och mer klimatsmart i sig, utan också för att vi på så sätt rustar Theo för framtiden. Lika bra att bli vän med baljväxter på direkten! Och när vi lagar maten själva blir det ju naturligt sådant vi föräldrar tycker om, vilket i sin tur gör att vi inte räds att äta upp diverse matrester och minimera matsvinnet. Kort sagt: en bra grej – som dessutom blir lättare och lättare allteftersom en får in vanan.
2. Hyr!
Framtiden stavas delningsekonomi och ett utmärkt exempel på det utgörs av företag som hyr ut barnkläder och diverse barngrejer/utrustning. För visst är det så att behoven uppstår och försvinner i rasande takt under särskilt småbarnsåren? Vissa prylar är absolut helt oumbärliga – men bara i några månader. Vissa klädesplagg är helt nödvändiga – men är urvuxna på stört, knappt använda. För småsummor går det att utrusta dina barn i högkvalitativa kläder i exakt rätt storlek, om du använder dig av till exempel Hyber. Genom Hyber kan du hyra det mesta i barnväg, och till bjuds står kläder och prylar av gedigen kvalitet från kända varumärken. Du betalar månadsvis för dina produkter, kan byta storlek hur många gånger du vill utan extra kostnad och skickar enkelt tillbaka grejerna när de inte längre behövs. Det här är framtiden om du frågar oss, och fördelarna går knappt hålla räkningen på. Utöver de uppenbara så som klimatvinst och minskade kostnader så slipper vi föräldrar till exempel förvara en massa grejer hemma och barnen behöver inte använda saker de egentligen inte trivs med bara för att vi redan har köpt dem, och så en sådan sak som att kunna ha exakt rätt storlek hela tiden – istället för att köpa en storlek för stora skor för att de ska räcka två säsonger och sedan se barnen snubbla runt. Prima!
Nere på vår älskade brygga en sommardag, med såväl kläder (A Happy Brand) som flytväst (Baltic) från Hyber.
3. Arvegods är guld
Skaffa aldrig något utan att fråga runt bland vänner och familj först. Somliga av oss må vara först ut med att få barn i bekantskapskretsen, men för de allra flesta finns det folk att ärva och låna saker från. Vi har den stora lyckan att ha fyra stycken kusiner till vår son, alla ett par år äldre, och har fått ärva enorma mängder kläder och prylar genom dem. Inte sällan hittar vi namn som vi inte ens känner igen i klädesplaggen, vilket betyder att kusinerna själva ärvt dem en gång redan. Och där någonstans framgår det tydligt att barnkläder – särskilt bebiskläder – inte behöver köpas nytt. Någonsin. Det kan kännas ofint att fråga om någon har grejer en kan få ärva, men vi har lärt oss två saker: att det är lättare att fråga om någon har något de vill sälja än ge bort (även om det oftast ges bort i slutändan) och att en nästan alltid gör småbarnsföräldrar en jättetjänst genom att hjälpa dem att bli av med grejer och göra plats för nytt i skåpen. När vi fick hämta ett lass med grejer från en av våra familjemedlemmar var det närmast de som tackade oss – för att de nu kunde gå in i klädkammaren igen. Givetvis ger vi grejerna vidare när vi har använt dem klart, och det kommer att kännas så fint att göra en ny familj samma stora tjänst.
4. Utnyttja naturen – på rätt sätt
Att tidigt etablera naturen som världens bästa lekplats och spännande utflyktsmål kommer att komma tusenfalt åter. Inte bara för att utevistelse stärker kropp och själ och för att tillgängligheten – naturen har ju öppet jämt! – är svårslagen, utan också för att en nära relation till moder jord tveklöst leder till en drivkraft att vilja skydda henne. Barn som tidigt får utforska, lära känna och bli vän med naturen ges betydligt bättre förutsättningar att bli framtida planetskötare – och sådana behöver vi fler av. Det vi känner oss nära bryr vi oss, eller hur? I dagens digitaliserade värld, därtill starkt präglad av bo i stad-normen, har vi tappat kontakten med naturen och på så vis förlorat vår instinkt att vilja skydda den. Här har vi oändlig potential att knuffa världen i rätt riktning! Men det finns fler fördelar än så – i naturen vistas vi gratis, fantastiska lekmöjligheter finns överallt utan att vi föräldrar behöver släpa med oss en hel arsenal leksaker och precis alla medlemmar i familjen får dra nytta av skogens positiva inverkan på vårt välmående. Vi får frisk luft och D-vitamin, övar grovmotorik, lär oss om flora och fauna, får ovärderlig tillsammanstid och skapar mängder av minnen. Naturen, hörrni. Den är allt bra den.
5. Semestra på hemmaplan
Visserligen kan en semester hemma i Sverige kosta mer än en charterresa till Medelhavet, men nog finns möjligheter att skapa oförglömliga minnen till en mindre kostnad här än utomlands. Och ett som är säkert är ju att en svemester är betydligt mer klimatsmart. I vårt avlånga land ryms det mesta och valmöjligheterna är obegränsade, och resmål och aktivitetsutbud anpassade för barnfamiljer duggar allt tätare. Det finns stränder och klippor för sol och bad, mjuka kullar och höga fjäll för vackra vandringar, sjöar, hav och kustremsor för dramatiska vyer och spännande äventyr, tusentals öar och djupa skogar, campingplatser, charmiga hotell, gastronomiska upplevelser, djurliv och oändligt mycket mer att det är helt uppåt väggarna hur vi har packat väskorna och flugit till fjärran destinationer så fort det vankats semester. Normen säger att utlandsresa är det häftiga – men normen är helt uppochner. Kollektivt kan vi förändra den! Sverige är ett magiskt land och det är dags att vi lär känna vår egen bakgård istället för Thailands stränder – inte minst för kommande generationers skull. Tälta, bo på hotell, checka in på en camping, hyr en stuga. Sola, bada, vandra, cykla, paddla. Ät gott, må gott, skapa minnen för livet. Svemester är ljuvligt!
Livet levs bäst utomhus. På stranden en lite svalare dag, med mjuka, sköna kläder (A Happy Brand) från Hyber.
6. Ge det tid
Alla barn är olika. De har olika personligheter, olika behov och olika önskemål, vilka alla dessutom genomgår konstant förändring och utveckling. Det klokaste en kan göra om en går i väntans tider är att inte bunkra upp med precis allt på förhand. Att våga ta det lite piano inledningsvis och tillåta sig att känna in vilka behov som just ditt barn faktiskt har kan spara både tid, utrymme, pengar och koldioxid i slutändan. Och eftersom alla barn är olika kan en redogörelse av vad vi personligen använde inledningsvis framstå som tämligen överflödig, men här kommer den i alla fall: bärsjal, amningskudde och lite kläder. Slut på redogörelsen. Ingen spjälsäng. Ingen barnvagn. Inget babynest. Ingen sovpåse. Ingen babyvakt. Och så vidare. De som har lagt bebistiden bakom sig kan också dra fördel av att låta ett behov tydligt utkristallisera sig innan inköp blir aktuellt. Det är så oerhört lätt att som trött förälder se ett behov och vilja möta det på en gång med en ny pryl. Våga vänta, låna i väntan på att se om det nya intresset kommer hålla i sig och var uppmärksam på vad det faktiska behovet är. Är det verkligen en studsmatta som behövs eller går det att hitta på andra stimulerande gratisaktiviteter tillsammans?
7. Biblioteket
Bibblan är världens bästa resurs, men många av oss har lite av en uppförsbacke dit. Dags för förändring! Här finns både en gratis aktivitet (hey, visst råder tystnad men alla roliga aktiviteter behöver inte vara högljudda!) och ett oändligt utbud med gratis underhållning – som dessutom är helt riskfritt att ta med sig hem. Om boken som såg kul ut i själva verket var dötrist är ingen skada skedd. Om barnen läser mycket riskerar inte hemmet att svämma över av böcker. Det är härligt att få låta läslusten löpa amok bland hyllorna. Låta barnen leta fram och bestämma själva vad de vill läsa och ta med sig hem, utan att behöva oroa sig för en prislapp. Det bästa sättet för att komma in i en biblioteksrytm är att skapa en rutin. Bestäm att ni går till bibblan varje måndag, varannan tisdag eller en onsdag i månaden, till exempel, och se till att rutinen uppehålls. Vips – efter ett par besök har ni vanan inne!
8. Var er egen transport
Att hoppa in i bilen så snart det ska uträttas ett ärende eller åkas till skolan skickar fel signaler, orsakar utsläpp och kostar pengar. Att använda cykel och att gå dit en ska gör det motsatta. Genom att från början vara ett föredöme för både de egna barnen och andra runt omkring kommer många positiva ringar formas på vattnet – och så får vi bättre flås och lever längre på köpet. Ibland kommer det ta emot att hoppa upp på cykeln, absolut. Men med cyklande som med precis allt annat är det mest obekvämt innan vanan har etablerats. Bestäm ett avstånd – kanske fem, sju eller tio kilometer – där ni aldrig tar bilen om platsen ni ska till ligger inom det. Se till att göra transporten härlig och till en mysig aktivitet tillsammans. Och gör det till norm. Direkt. Ska vi någonstans så cyklar vi dit. Punkt.
Theo är en betydligt mer van cykelåkare än bilåkare. Här har han på sig sköna kläder (A Happy Brand) och skor (Reima) från Hyber.
9. Om möjligt, amma!
Ett tips begränsat till föräldrar till de minsta barnen, förvisso, men ett viktigt tips likväl. Vi överlåter till amningsexperter att informera om den uppsjö positiva effekter amning har på såväl mammans som barnets mentala och fysiska hälsa (vilka vi skriver under på, dock) och fokuserar här på amningens ekonomiska och klimatmässiga vinningar. Bröstmjölk kommer inte helt överraskande både förpackningsfritt och gratis, till att börja med. Därtill håller den alltid perfekt temperatur och behöver aldrig värmas på, kräver ingen förvaring, kommer helt utan tillsatser, är näringsrik så det förslår, resulterar i noll skräp och involverar inte plast. Att helamma barnets första sex månader är därmed ett klokt beslut för såväl plånbok som planet – under förutsättning att det fungerar väl och att samtliga inblandade trivs med det, såklart.
Hoppas dessa tips kommer till användning, och lycka till! Barnen är vår framtid och vår framtid tillhör barnen – så låt oss se till att den blir så fin som den bara någonsin kan.
Share this post!
Vilket fantastiskt blogginlägg! Mer sådant tack! Hade gärna läst mer om era tankar kring barn som äter helt vegetariskt, utifrån exempelvis näringsaspekten. Hur ser man till att de får i sig allt de behöver för att må bra? Kram och återigen tack, från en som går i väntans tider
Åh, vad kul att det uppskattades! Och grattis till väntans tider – något magiskt ligger framför dig/er ❤️ Och det tar vi med oss! Har faktiskt funderat på att skriva om det redan, så det här kanske agerar sparken i baken så att det blir gjort så småningom. En sak kan vi konstatera redan nu: att låta ens barn äta vego från start går alldeles utmärkt!
Lycka till med allt!
Med vänlig hälsning,
Sophia
Tack så mycket!
Vad kul, ser fram emot att läsa mer! 🙂
Med vänlig hälsning, Daniella