Grillad spetskål med chimichurri - Live Slow Run Far

Grillad spetskål med chimichurri

Vi kan faktiskt inte säga att vi hör till gruppen som grillar sig igenom sommarens måltider. Näe, här är det betydligt mer troligt att vi fräser igång en brasa och lagar mat på vår Muurikka-stekhäll istället, eller preppar maten inne för att sedan äta ute (vi äter mer eller mindre alla måltider ute juni-augusti). Men då och då kickar vi igång grillen, och när vi gör det är det säsongens grönsaker som hamnar i fokus. Zucchini, aubergine, paprika, majs. Och spetskål och olika slags lökar, förstås. De sistnämnda kommer verkligen till sin rätt på grillen, och kan serveras med så många olika slags såser.

Vi har mycket mynta i trädgården och tycker verkligen om det i mat. I vårt tycke är det en underskattad kryddväxt i ”vanlig” matlagning, så vi bestämde oss för att skapa en myntachimichurri att ringla över grillade grönsaker. Gode gud, så gott det blev! Superenkelt men samtidigt sofistikerat – det här är något ni bara måste testa i sommar. Och vad gäller grönsakerna så är det givetvis fritt fram att byta ut mot det ni har hemma. Härlig sommarmatlagning önskar vi!

PS. Det här receptet på grillad vitkål med yoghurt- och myntasås är för övrigt en annan hit, och ytterligare ett där vi använder mynta – men i en yoghurtsås istället.

For recipe in English, click here: Grilled Summer Vegetables with Mint Chimichurri

4 st. portioner
Total tillagningstid: 30 min

Ingredienser

Grillade grönsaker*

1 st. spetskål
2 st. knippen färsk lök
Olivolja, salt och svartpeppar

Myntachimichurri

2 dl persilja, finhackad
2 dl mynta, finhackad
2 st. vitlöksklyfta, finhackad eller pressad
2 msk citronsaft
6 msk olivolja
1/2 tsk salt
En nypa red pepper flakes

Gör så här

  1. Skär spetskålen i fyra stora klyftor och skär löken på längden (låt gärna blasten vara kvar). Pensla grönsakerna med olja samt salta och peppra. Grilla över hög värme i ca 10 min, vänd runt och grilla i ytterligare 10 min, eller tills ytterkanterna börjar bli krispiga och insidan har mjuknat.
  2. Chimichurri: blanda samman persilja, mynta, vitlök, citronsaft och olivolja i en skål. Tillsätt salt och en nypa red pepper flakes efter tycke och smak.
  3. Servera de grillade grönsakerna varma med chimichurrin ringlad uppepå.

*De allra flesta grönsaker som går bra att grilla funkar toppen här och passar fint med chimichurrin, såsom zucchini, vitkål, rödkål, aubergine, majs och paprika.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael

Senaste recept

1 thought on “Grillad spetskål med chimichurri”

  1. Pingback: Grilled Summer Vegetables with Mint Chimichurri | Live Slow Run Far

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top