Grillad vitkål med yoghurt- och myntasås - Live Slow Run Far

Grillad vitkål med yoghurt- och myntasås

Även om kvällarna fortfarande är kyliga och nattemperaturerna fortfarande är nere och sladdar kring nollstrecket så är det uppenbart att den ljuva sommaren är på ingång. Vi har haft en vecka med helt underbart väder, och kunde helt enkelt inte hålla oss – vi var bara tvungna att grilla något. Eftersom sommargrönsakerna inte är tillgängliga än (som i, svenskodlade) så fick vi återigen lov att vända oss till vår allra mest trogna matlagningskompis: vitkålen. Det lurar säkert några tvivlare där ute än, men lita på oss när vi säger att kål gör sig otroligt bra på grillen. Den något skarpa smaken mildras perfekt alltmedan klyftorna får snygga grillränder, men konsistensen fortsätter att vara krispig och fräsch. Toppad med en yoghurtsås smaksatt med rejält med färsk mynta (vilket vi har massor av i trädgården redan!) och citron är det här receptet en riktig höjdare som sidorätt – näringsrik, vacker och uppfriskande (samt både billig och klimatsmart).

For recipe in English, click here: Grilled Cabbage with Yogurt-Mint Sauce

8 portioner som sidorätt

Vitkål

1 st stort vitkålshuvud
Salt och svartpeppar
Olivolja för pensling

Sås

3 dl avrunnen yoghurt (dvs. något tjockare än vanlig, men inte så tjock som t.ex. grekisk)
1 1/2 dl tätt packade myntablad (~18 g), finhackade
2 st små vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
3 msk citronjuice
1-2 krm salt
Svartpeppar efter smak

Topping

1/2 dl rostade mandlar (~35 g), flagad

  1. Skär först vitkålen mitt itu, och sedan i kvartar, så att du har 8 st stora klyftor av ungefär samma storlek. Pensla med olivolja och strössla över lite salt och svartpeppar. Grilla över hög värme ca 5-10 min per sida, tills kålen fått fin färg. Flytta sedan klyftorna åt sidan och grilla vidare i ca 10 min (de behöver inte vändas här).
  2. Gör yoghurtsåsen under tiden, genom att röra samman samtliga ingredienser i en skål. Förvara i kylen.
  3. Lägg sedan de grillade klyftorna på ett fat, klicka ut yoghurtsåsen uppepå och toppa med flagad mandel precis före servering.

Senaste recept

1 thought on “Grillad vitkål med yoghurt- och myntasås”

  1. Pingback: Grilled Cabbage with Yogurt-Mint Sauce | Live Slow Run Far

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top