I samarbete med Ramundberget.
Så är sommaren här och med den en drös drömmar och planer inför vad den ska komma att innehålla. Men synas vår önskelista i sömmarna så är den ganska kort, för det mesta handlar om samma (få) saker: tid tillsammans och tid utomhus, rörelse blandat med stillhet och så lite vacker natur och god mat på det. Det blir förstås hemester och svemester för hela slanten, där vi planerar att gå och drälla hemmavid oförskämt mycket (med noll måsten och minst hundra kvällsdopp), åka på ett par festliga utflykter i närområdet och dra iväg på en friluftsexpedition norröver. Och det sistnämnda är det som föranleder det här blogginlägget – vi ska nämligen cykla i fjällen för första gången (bland annat).
Fjällen vintertid kan vi så gott som innan och utan. Till och med som föräldrar till en liten 2-åring skidentusiast med allt vad det innebär. Måhända hör vi inte till de som med mest stil tar sig an pudersvängarna, men vinterväder och skidor på längden, korsen och tvärsen är vi ändå hemma bland. Fjällen sommartid däremot – där får vi ändå kalla oss relativa blåbär. Men som vi ser fram emot att ändra på det. Fjällcykling, here we come.
Det finns en plats i de svenska fjällen som vi har älskat sedan första stund – trots att den första stunden bjöd på -32 grader och det kallaste väder Mike någonsin har upplevt – och det är Ramundberget. Dit återvänder vi varje vinter sedan den där smällkalla februariveckan 2018, och vi njuter nog faktiskt mer och mer varje gång. Här finns det bästa av alla världar, skulle man fråga oss: en småskalig, genuin och helmysig atmosfär, mäktiga vyer och vansinnigt vackert landskap, och så gott som ändlösa möjligheter att ha roligt tillsammans utomhus. Och tyckte vi att Ramundberget var mitt i prick innan vi fick barn så har den känslan tiodubblats sedan Theo gjorde entré.
Och nu är det så dags att bekanta oss med vår vinterpärla även sommartid. Vandringskängorna och bärstolen packas givetvis ner och planeras att användas flitigt, men något vi kanske ser fram emot allra mest är att testa på fjällcykling på olika vis. Att cykla i fjällen har seglat upp som en omåttligt populär aktivitet det senaste decenniet, men många – likt oss – har kanske fortfarande en tämligen vag idé om vad det faktiskt innebär. Full kareta nedför slalombacken? Mjölksyra deluxe upp till våffelstugan? Gulp, pust… och serveras förresten ens våfflor i juli?
I våra förberedelser inför att ge oss på just fjällcykling har vi – som ni hör – insett att det… ja, kan innebära en hel rad med olika grejer. Och det är just precis därför som vi tänkte att ett blogginlägg på tema cykla i fjällen var på sin plats – för att reda ut begreppen, tipsa inför cykeläventyret och inspirera dig att upptäcka Ramundberget också. För ett besök där, vänner, kan omöjligen lämna någon besviken.
Så. Cykla i fjällen kan man göra på flera olika sätt, och här nedan följer en beskrivning av dem:
Olika typer av fjällcykling
Cross country (XC) och stig
Cross country och stigcykling definieras av terrängen den utförs i, och av namnen framgår att vi helt enkelt pratar om… ja, stigar i någon form. I de flesta fall är dessa naturliga och består av varierat ojämnt underlag, men i Ramundberget finns även bredare maskingrävda cykelleder. Det är fritt fram att välja bland branta och flackare turer, orörda och lite mer stökiga stigar med utmanande rötter och stenar, mer lättcyklad terräng och till och med ett asfalterat (och kuperat) motionsspår mellan Ramundberget och Bruksvallarna. Tänk vandring fast på cykel!
Flowtrail
Bara ordet flowtrail i sig lockar, inte sant? Flowtrail avser en byggd led som cirklar sig nedför samma backar som man åker skidor på vintern. Flowtrail – till skillnad från downhill – handlar alltså inte bara om ren nedförsåkning, utan istället är dessa leder byggda så att de snirklar sig ned i flera olika backar och genom björkskogar för att få ett härligt flyt (flow) i åkningen. Flowtrail lämpar sig för hela familjen, för här går det lätt att reglera fart och tempo själv. Faktum är att hela konceptet går ut på att kunna flyta med i svängarna snarare än att bromsa och trampa om vartannat. Helskoj!
Downhill
Downhill är en tävlingsgren inom mountainbike (MTB), där syftet är att cykla nedför ett berg längs en markerad bana på kortast möjliga tid. Sporten kallas ofta (och inte helt överraskande) för cyklingens störtlopp. Banorna består huvudsakligen av naturliga hinder, som till exempel stenpartier, rotsektioner, feldoserade svängar på gräs och liknande, men byggda tillägg förekommer också. Dessa innefattar exempelvis hopp, dropp och doserade kurvor (så kallade berms). Ramundberget har satsat på familjevänliga flowtrail istället för downhill.
Enduro
Enduro har vuxit fort och är idag en väldigt populär gren inom MTB. Den påminner till viss del om downhill, men inom enduro cyklar man själv även i de delar av banan som går uppför. Inom downhill, å andra sidan, nyttjar man alltid liften. Endurocyklarna är ordentligt stötdämpade men fortfarande rätt pedaleffektiva så att du kan lägga kraften på allt det roliga.
Pumptrack
En pumptrack-bana eller pumptrack, kort och gott, är skapad för att ”pumpa sig” runt genom att styra hastighet och balans med hjälp av farten från kurvor och kullar. I Ramundberget ligger banan mitt i byn framför hotell Fjällgården, och är en favorit bland både stora och små cyklister.
Teknikområden
För att förbereda sig inför cyklingen på det faktiska fjället kan man träna på att cykla på spång, vickbräda och stökiga underlag för att hitta rätt balans och linjeval i olika teknikområden. Det är ett kul och nyttigt sätt att bli ännu tryggare och gladare på cykeln, och finslipa färdigheterna inför större äventyr. Ramundbergets teknikområden finns på Lillramis – anpassad för de yngre åkarna – samt vid restaurang Tusen uppe vid Fjällgårdsbanans slut.
Tips inför fjällcykling
- Precis som du kan hyra skidutrustning på vintern kan du hyra allt inför cyklingen (och paddlingen, och tältäventyret, och…). Med andra ord: spring inte och köp en massa grejer på förhand, utan hyr på plats och testa dig fram!
- Rimligen inget ”tips” utan snarare en påminnelse om något uppenbart: cykla alltid med hjälm!
- Våga gå en kurs! Det kan låta motsägelsefullt eftersom det borde vara mindre läskigt att gå en nybörjarkurs än att ge sig på något nytt själv, men många av oss funkar inte så. Med det sagt så uppmuntrar vi till att låta en erfaren guide lägga grunden åt dig, och på så sätt snabbare möjliggöra rolig, trygg och lagom utmanande cykling på egen hand.
- Utnyttja teknikområden! Dessa är skapta för att snabbt göra dig till en skicklig cyklist som kan navigera knepig terräng utan problem. Som med allt annat ger övning färdighet.
- Ta med rejäl matsäck och planera alltid för att turen blir längre än du hade tänkt – med andra ord, se till att du packar ner några extra snacks och mellanmål.
- Trappa upp svårighetsgraden långsamt och traggla gärna samma stig – om du hittar en lagom lätt/svår – ett par gånger för att låta dig själv hitta ”känslan”.
- Om du är nybörjare, skippa rutter med mycket rötter och stenhällar om det precis har regnat. Det blir lätt halt, vilket kan göra upplevelsen mer utmanande än vad som är nödvändigt (och njutbart.)
- Håll dig till markerade leder och stigar för att visa största möjliga respekt för djur och natur. Och lämna företräde till vandrare på vandringsleder – det är tillåtet att cykla där, men då lederna anlagts för vandrare i första hand är det också rimligt att de ges företräde.
Planerar du för fjällcykling också? När du packar väskan hemma, glöm då inte att packa ner:
- Hjälm och punkteringskit om du är van cyklist och har båda delarna hemma (kan annars hyras)
- Första hjälpen-kit (bör tas med på varje tur)
- Mindre ryggsäck (ca 20 liter) för dagsutflykter, gärna med bröst- och midjebälte så att den inte glider på ryggen
- Solglasögon, inte bara som skydd mot just solen utan också insekter och annat som kan flyga in i ögonen
- Kläder för alla väder, inkl. vind- och vattentäta ytterplagg
- Påse/påsar till ombyteskläder i ryggsäcken vid regn
- Vattenflaska och/eller kåsa
Kom ihåg: om du har en egen MTB-cykel som du planerar att ta med, se till att åtminstone framgaffeln är dämpad. Annars väntar obarmhärtigt stötig cykling vid minsta gupp i vägen.
Och med det sagt kan vår Ramundberget-vecka inte komma snart nog. Att med cykel och till fots snart få bekanta oss med alla de platser vi lärt känna vintertid ska bli fantastiskt, och gissningsvis kommer vi också att hitta nya favoriter nu när säsongen är en annan. Och jodå, visst har våffelstugorna öppet – så vi kan lika bra slå fast med en gång att det blir åtminstone en tur till en sådan. Väl mött till fjälls, allesammans, och trevlig sommar!
FAQ
Fakta Ramundberget
I Ramundberget har man sysslat med sommaraktiviteter sedan 1936 och kan sina grejer. Här ryms så gott som allt för oförglömliga semesterminnen för hela familjen.
Axplock uthyrningsutbud
Halv- och heldämpade MTB-cyklar
Punkteringskit
Cykelhållare för dragkrok (Thule)
Skyddsutrustning (hjälm, ryggskydd till barn, knäskydd och armbågsskydd)
Paddlingsutrustning inkl. flytvästar
Tält
Ryggsäck 40 liter
Bärstol/barnbärryggsäck (max 22 kg)
Joggingvagn (Thule Glide)
Aktiviteter
Cykling i olika former
Vandring
Traillöpning
Klättring (via ferrata)
Paddling (kanot och SUP)
Ridning
Golf
Fiske
Boende
Hotell Fjällgården
Stugor och lägenheter
Vandrarhem
Camping
Transport
Ramundberget – en del av Funäsfjällen – ligger vid Vägs Ände (ja, så lyder faktiskt adressen) i västra Härjedalen, bara två mil från den norska gränsen och 750 meter över havet. Avståndet till Sundsvall och Östersund är 23 respektive 32 mil, och till Stockholm och Göteborg är det 59 respektive 68 mil. Det går att åka direktbuss från Stockholm (och cykeln får åka med!), och med Snälltåget tar du dig med tåg och busstransfer hela vägen fram från en rad platser i landet.
Cykelinfo
Gemensamt sommarliftkort i Funäsfjällen ger tillgång till Sveriges största område för fjällcykling, vilket spänner över Ramundberget, Tänndalen och Funäsdalen. Här finns ett vidsträckt, magiskt ledsystem med något för precis varenda cyklist. Liftarna öppnar 1 juli 2022. Välj mellan stigar och leder i varierande svårighetsgrad, grusväg, landsväg, flowtrail, teknikområden eller pumptrack.
Share this post!