Click here for post in English: A sustainable life is an awesome life
Om vi var tvungna att välja ett enda budskap att nå fram med (bortsett från att klimatförändringarna inte är hittepå då förstås) så skulle det tveklöst bli att ett hållbart liv innebär ett uppgraderat liv. Ja, du läste rätt. En uppgradering. Inte minskad livskvalitet. Inte en drös uppoffringar. En uppgradering. Det betyder inte att alla förändringar är oproblematiska eller att vi inte kommer behöva sluta med en del saker som bringar glädje idag. För somliga av oss är det trots allt oundvikligt. Men vi kan (nästan) lova dig detta: nettoeffekten på ditt liv kommer bli positiv. Avfärda oss inte direkt nu, om det där är svårt att tro på. Läs vidare istället.
“Normerna som kommit att forma det moderna landet i väst handlar ganska lite om vad som faktiskt gör oss lyckliga.”
Måhända får vi det att framstå provocerande enkelt nu, men i slutändan (eller startändan) handlar det ”bara” om att omvärdera vad som faktiskt betyder något i livet. Ja, och fundera på varför vi egentligen väljer somliga saker, gör somliga saker och till och med vill somliga saker. Vi lever i en värld fullproppad med normer och statusmarkörer. Det i sig självt är inte särskilt konstigt, eftersom människan är ett flockdjur och tycker om att både göra som de omkring oss gör och visa upp hur ”duktiga” vi är, men normerna som kommit att forma det moderna landet i väst handlar ganska lite om vad som faktiskt gör oss lyckliga. Många av dem har också den gemensamma nämnaren att de gör skada på planeten. Stor skada.
Kött på tallriken, flygresor till stränder långt bort. Nya kläder. Nya skor. Den senaste elektroniken. Bilåkande kors och tvärs. Renovering på renovering hemmavid. Vem bestämde att dessa är vad som ska 1. göra oss lyckliga 2. visa andra att vi är framgångsrika och 3. definiera ett gott liv? Nej, kalla oss trögfattade men den där logiken klaffar inte i våra hjärnkontor. Det är dags att kavla upp ärmarna och fråga oss själva vad det är vi faktiskt värderar, vad som skulle hända om alla levde som vi och vad vi tror att vi faktiskt kommer blicka tillbaka på och tänka åh, det där önskar jag att jag gjort mer av. Tror vi verkligen att svaret kommer lyda… shoppat? (Efter ett år i pandemins tecken är vi nog ändå många som förstått storheten i en kram.)
Precis som med alla vanor så är det kanske inte världshistoriens lättaste uppdrag att bryta dem och ändra riktning. Men på andra sidan denna omställning och förändring bort från ohållbara beteenden ligger en glittrande framtid – för både dig själv och vårt hem jorden. Att leva enligt rådande normer och jaga de rätta statusmarkörerna kostar pengar. Mycket pengar, inte sällan. När du istället väljer det grönare livet kommer den snabbaste och mest synliga effekten bli att du har mer pengar kvar på kontot mot slutet av månaden. Med mer pengar kvar öppnas nya dörrar. Plötsligt kan du välja att arbeta mindre. Ha tid till dina intressen. Andas. Inte stressa. Sova. Träffa vänner och familj. Vara en bättre förälder och partner. Ta hand om ditt hem. Vårda dina ägodelar. Kort sagt: när vi drar ner på våra kostnader och frigör tid återtar vi kontrollen över våra liv. Plötsligt är det vi själva som bestämmer – eller åtminstone har möjligheten att bestämma.
“Att leva enligt rådande normer och jaga de rätta statusmarkörerna kostar pengar. Mycket pengar, inte sällan.”
Vänta lite nu, kanske du tänker. Missade jag ett kapitel här? Exakt hur sänker jag mina kostnader och ger planeten en hjälpande hand? Så är tiden kommen för att rikta blicken mot den där gamla goda listan vi och många med oss snackar om jämt, och gå igenom den bit för bit. Först: vad vi äter. En diet till stor del bestående av kött och mejeriprodukter är oerhört påfrestande för klimat och miljö. Vi kan inte fortsätta att äta som vi gör idag och samtidigt nå (eller ens komma nära) målen i Parisavtalet, så gör plats för en grön revolution i ditt kök. Att lova total avhållsamhet och hänge sig till 100% veganism är inte nödvändigt, men en övergång till mestadels växtbaserad kost är det däremot – och det är ju här som det härliga börjar. Baljväxter, frön, frukt, grönsaker och spannmål är ju inte bara grymma för hälsan utan också överlag billiga livsmedel där stora möjligheter att sänka dina matkostnader finns (särskilt om du köper råvaror och ingredienser istället för färdiga produkter). Där har vi första slanten sparad.
21 Things You Can Do for a More Sustainable 2021
How to Make Your Vegan Diet More Sustainable
Sustainable Consumption
20 Ways to Save Money (And Reduce Consumption)
Nästa: resande. Medan flygbiljetter inte är så dyra som de borde vara så gör ändå en tripp till andra sidan jorden ett hål i plånboken. Byt fokus från det som ligger långt bort till det som finns nära och börja upptäck Sverige istället – företrädesvis på cykel, med tåg eller elbil, eller varför inte till fots? Till stor del har vi blivit itutade av samhällets normer att det enda vi vill ha och behöver – och det enda som duger – är en strand tusentals mil bort. Visst kan resor till främmande länder och kulturer vara alldeles fantastiska och otroligt lockande – men eftersom flygresor kostar på tok för mycket CO2 får vi helt enkelt lov att avstå från besök dit flyget är nödvändigt. Sådan tur att vi kan nå så mycket spännande med andra medel! I samma stund som vi börjar se oss om efter intressanta platser närmare hemma kommer vi inse vilken skatt vi har runt knuten (och landsknuten). Och att det finns nog här, just här, att upptäcka för en hel livstid, och att den där envisa önskan om att åka långt, långt bort delvis är rotad i vad vi tror att andra tycker är coolt. Vad andra definierar som det rätta och det riktiga. Vad andra ser som ett tecken på framgång. Så nästa gång ett exotiskt resmål pockar på din uppmärksamhet, testa att först zooma ut en smula och sedan zooma in igen, men med fokus på Sverige istället. Var kan du åka på semester och ladda batterierna? Se vackra vyer? Göra roliga saker? Och när du räknar på hur mycket den resan kommer kosta, så kan vi nästan lova att den kommer vara billigare än det där tropiska alternativet. Och så sparade vi en slant igen.
Och så fortsätter det. Du börjar cykla till jobbet istället för att ta bilen och hepp, så har du fått bättre flås. Pengarna stannar i plånboken. Klimatavtrycket går ner. Och kanske är du en mer balanserad människa, tack vare mer frisk luft och rörelse och mindre rusningstrafiksfrustration.
Du skär ner på konsumtionen och voila, du börjar ömt vårda de ägodelar du har och därtill också uppskatta presenter och special occasion-upplevelser för det unn de faktiskt är (eller i alla fall bör vara). Pengar sparade, förnöjsamhet uppnådd. Och igen, lägre utsläpp. Listan fortsätter.
“Pengarna stannar i plånboken. Klimatavtrycket går ner. Och kanske är du en mer balanserad människa, tack vare mer frisk luft och rörelse och mindre rusningstrafiksfrustration.”
När vi går igenom alla de val vi gjort och de beslut vi fattat de senaste åren så inser vi att de alla (mer eller mindre) har samma tre gemensamma nämnare: vi har sparat pengar, minskat vårt klimatavtryck och ökat vårt välmående. Inte mycket att klaga på där. Men det skedde förstås inte över en natt och det skedde heller inte utan att vi fick lov att ta i för att skaka av oss den där tjocka, tunga filten med måsten och samhällets förväntningar som låg över oss. Nu när den är av så kunde vi knappast må bättre. Och det säger vi från en plats och punkt i livet som faktiskt ligger på behörigt avstånd från många rådande normer.
Och på tal om konsumtion – Mike älskade att köpa nya grejer förut. Nya löparskor. Nya byxor. Ny elektronik. Nya köksprylar. Ja… nya grejer, helt enkelt. Han var alltid extremt uppspelt och laddad från det att han knappade in kreditkortsnumret tills dess att paketet dök upp… men sedan dog entusiasmen alltid ganska snabbt. Jättesnabbt, till och med. Med andra ord var han den där omedelbara tillfredsställelsen personifierad. Nu, ca 3.5 år av mycket begränsad konsumtion senare (det har handlat övervägande om mat och grönsaksfrön här sedan flytten) så är han en helt annan person. Han tar hand om sina grejer på ett helt nytt sätt och lagar det som har gått sönder, och glädjen han utstrålar vid de tillfällen vi faktiskt har köpt något – ett exempel är t.ex. cykelstolen vi nyligen köpte till vår son – räcker om inte för alltid så i alla fall en väldigt lång tid. Och den kanske allra tydligaste skillnaden är denna: gamla Mike brukade riva upp lådan innan ytterdörren ens hunnit stänga bakom honom. Nu kan vi ha ett paket sittande, oöppnat, i flera dagar. Det kanske låter konstigt – borde det inte vara ännu roligare nu, när shopping är en sådan ovanlig företeelse? ”Näe”, säger Mike när jag frågar honom. “Det är som att jag inte behöver den där kicken länge utan är nöjd som det är.” Och så har vi alltså återigen ett förändrat beteende som inte bara gynnar planeten och plånboken, utan också vårt eget välbefinnande.
I Can’t Hear My Own Thoughts in the City
Countryside Living and Why We Love It
The Sunday Interview: On Cabin Life, YouTube and Plans for the Future With Kalle Flodin
Why Daring to Dream Matters
How to escape the hamster wheel – tools and tips
The Sunday Interview: On Gardening, Self-Sufficiency and Life Balance with Karoline Jönsson
The Simple Life
The Sunday Interview: On Parenthood, Countryside Dreams and Life as a Freelancer with Emma Sundh
On Detours and Finding Your Way Home: An Interview with Sophia
A Transplanted New Yorker in Sweden: An Interview with Michael
Costs of living and shifting down
Det går att leva ett liv som känns så rikt och så meningsfullt utan att göra skada på planeten. Och endast de som inte gett det livet en ärlig chans kommer att säga annat. Med ett mer återhållsamt spenderande kommer en möjlighet att göra mer av det du älskar – och ett minskat klimatavtryck på samma gång. I denna ljuvliga värld med färre måsten, normer och vanemässiga beteenden fulla av “därför si och därför så” står det dig helt fritt att… vara den du är och den du vill vara. Jobba mindre och njuta av livet mer. Vara mer närvarande i stunden och inte stressad över morgondagen. Ha mindre lån och känna mer kontroll. Andas och sova och älska och skratta. Följa säsongerna. Odla något (eller mycket, eller till och med jättemycket, som vi). Baka ditt eget bröd eller inte alls, för det är inte din grej. Leva, helt enkelt. Och allt det där står att finna på andra sidan ett mjukt drag i handbromsen. Ett mjukt drag i handbromsen tillsammans med en fundering på vad vi gör för att vi tror att vi måste och vad vi gör för att det faktiskt känns rätt i magen. (Alla behöver jobba och betala räkningar, såklart – men livet rymmer ofta många andra typer av måsten, som det egentligen står oss fritt att backa från.)
“Det GÅR att leva ett liv som känns så rikt och så meningsfullt utan att göra skada på planeten.”
I vårt försök att leva upp till gällande normer kände vi oss aldrig riktigt tillräckliga. Vi levde ett liv som var otroligt dyrt, stressigt och som fick oss att ständigt jaga efter mer – samt ett redigt klimatavtryck. Vårt drag i handbromsen kom som en del av en ledig sommarmånad i samband med vårt bröllop. Det blev starten på vår kursändring och livet vi lever idag, och vi kan båda skriva under på att vi har aldrig mått bättre.
Ett hållbart liv kan levas var som helst och av vem som helst, dock. Det behöver inte alls handla om att hitta sin inre skogsmulle, flytta till en stuga, börja odla grönsaker och baka surdegsbröd – men det kan se ut så. Det är vi onekligen bevis på. Men det går att göra allt det och fortfarande tycka om att kolla på Vänner på TV (ja, och äga en sådan också) och ha en mikro. Vår poäng är: en behöver inte mala sitt eget mjöl och spela nyckelharpa runt öppna spisen om kvällarna (även om det låter mysigt det med – vi saknar dock den musikaliska ådran) för att säga att en lever grönt. Det är inte där som vi hittar definitionen av det hållbara livet, vilket är som sig bör.
Och om du fortfarande inte är övertygad: testa ändå. Det värsta som skulle kunna hända är väl att du ger planeten en hjälpande hand och sparar lite pengar medan du ändå håller på, och det är väl knappast katastrof. Men troligast är nog ändå att du blir lika förtjust och fast som vi har blivit, och kommer stämma in i vår lovsång till det enkla och hållbara. Det är däri som allas vår lycka – på alla plan – gömmer sig, tror vi. Eller faktiskt: vi vet.
Share this post!
Om du uppskattade detta inlägg (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!
– Sophia & Michael
Ett fantastiskt blogginlägg som vanligt! Så inspirerande och välskrivet. Tänk om alla vore som ni, då skulle världen vara så mycket bättre! Jag anstränger mig allt jag kan gällande detta, det är något jag verkligen brinner för, men det känns alltid som att jag borde göra mer och jag får dåligt samvete för varenda liten sak jag gör “fel”, ex. äter en semla med vanlig grädde och mandelmassa (som blivit en del nu i semmeltider). Den känslan är jobbig, men jag försöker tänka på det bra jag gör. Men! En sak tycker jag är oerhört svår. Att min sambo inte har något intresse i detta. Sedan vi flyttade ihop har han (tack vare mig hehe) blivit mycket bättre på flera punkter (äter mycket mer vegetariskt, återvinner allt, slänger inte mat, kör elbil). Men jag känner ändå att jag påverkas av att ständigt vara den som drar in klimat och miljö i alla frågor, det är energikrävande och jag känner mig dryg. Samma sak med kompisar. Om de vill åka på en weekend eller en vecka utomlands (inte just nu då) och inte riktigt kan se charmen med en resa i Sverige istället, då känner jag mig tråkig och som en party pooper. Det handlar ju mycket om normer som ni skriver, men himla svårt att ändra på och alltid vara den som står emot.
Hur tänker ni kring detta? Ni har ju ett fantastiskt stöd i varandra och vill samma sak gällande dessa frågor, det är ju guld värt! 🙂
Hej Elisabeth!
Tack snälla för dina jätte, jättefina ord! Nu är minsann hela veckan gjord 🙂
Åh, jag kan verkligen relatera till det där dåliga samvetet när man inte är ”perfekt”. Så här tänker jag/vi: skulle världen bli bättre eller sämre om alla gjorde som vi? Är svaret ja släpper vi det dåliga samvetet och ser till att njuta av varenda smula (om det tex rör sig om den där semlan). Om svaret däremot är nej, ja då får vi ta oss en funderare. Kanske ok en gång men inte igen? Kan ärligt säga att det inte ofta svaret blir nej dock, och jag misstänker att det är likadant för dig. Jag går ofta tillbaka till det där om att vi behöver miljoner människor som anstränger sig hyfsat och inte en handfull som är perfekta. Och att det verkligen är de stora bovarna – bilen, biffen, börsen osv – som är avgörande. Har man tagit sitt ansvar i stort ska man inte ligga sömnlös över detaljer. Då läcker man energi och orkar inte fortsätta driva på!
Till din andra tanke… ja, även här har du mina/våra sympatier. Vi två har ju som sagt glädjen och lyckan att ha samma inställning, men jag var definitivt påtryckande i början av vår relation. Allteftersom jag visade på artiklar osv på tema klimatförändringar började Mike ta till sig allt mer (lättare med artiklar och andras uttalanden för mig än att vara källan själv) och nu är vi båda lika engagerade. Att få någon att förstå allvaret är inte det lättaste, men går budskapet verkligen fram är det få som inte börjar känna en drivkraft! När det kommer till vänner är det så svårt – jag känner att den här ”gröna” sidan av mig nu är så stor att den inte går att gömma undan. Jag har med andra ord svårt att ha nära relationer med människor som inte förstår, vill förstå eller tar sitt ansvar. Det blir som en censurerad konversation och till slut känns den urvattnad. Känner vilket deppigt svar det blev, men det är så jag känner! Och på samma sätt ÄLSKAR jag att få lära känna och skapa nya relationer till likasinnade så här online. Som delar alla ens värderingar. Som inte får en att känna sig dryg och PK och pretentiös utan som tänker likadant själva.
Det bästa rådet jag kan ge är nog att försöka vara dig själv och stå för det du vet är rätt och se om relationen överlever. Att tala klarspråk är svårt men nästan alltid det bästa i långa loppet.
Oklart om jag kunde hjälpa till alls, men känn i ditt hjärta att vi är så många som känner likadant och vi har alla varandra!
Kram Sophia
Håller med jättemycket om det här! (Var ju lite den känslan jag försökte få till i inlägget där jag tipsade om er också, hittas här för den som inte sett det https://justwannahavefun.se/ulrikanettelblad/2021/02/06/5-tips-for-att-leva-billigt-och-spara-pengar/ ). Där var ju fokus på den ekonomiska aspekten men kanske lika mycket det behagliga i att välja bort, eller hur välja bort är att välja till. Jag tror mycket på att man kan hitta val som är win-win ur flera aspekter, och att mycket förändring går att åstadkomma inte genom att uppmana till uppoffring utan att uppmana till alternativ som ger andra värden. Så intressant inlägg ni skrivit och många viktiga tankar!
Hej Ulrika och tack för din kommentar!
Precis så: att välja bort kan verkligen vara att välja till. Jag har tänkt i liknande banor i helt andra sammanhang också, som tex i min ständiga process att lära mig att säga nej. Genom att vända på resonemanget och se till det jag säger ja till istället så blir det så mycket lättare!
Om vi bara kunde få fler att se hur livet på andra sidan omställningen är så fint… tur att vi är många som strävsamt försöker sprida budskapet!
Med vänlig hälsning,
Sophia
Pingback: A Sustainable Life Is an Awesome Life - Live Slow Run Far