Skogsutflykt med barn - tips, idéer och inspiration - Live Slow Run Far

Skogsutflykt med barn – tips, idéer och inspiration

I samarbete med Hyber.

Ger vi våra barn en chans att tidigt knyta an till naturen skapar vi utmärkt grogrund för framtida planetskötare – det vi känner oss nära bryr vi oss ju per automatik om – och i samma veva får vi frisk luft i lungorna, livsviktig rörelse, en lugn miljö att landa i och inte minst tillsammanstid. Men ibland kan tröskeln till skogen kännas oöverstiglig och energin att organisera en utflykt obefintlig. I huvudet snurrar visioner om den perfekta måltiden, det perfekta vädret, de perfekta aktiviteterna och det perfekta föräldraskapet (samtliga förstås hämtade från sociala mediers filtrerade värld) som givetvis frontalkrockar med regn, blöta kläder, tjafs och svampiga ostmackor. Men stopp och belägg – det behöver inte vara så! En skogsutflykt med barn är bland det bästa som finns för alla inblandade om förväntningarna hålls i schack och en har koll på förberedelserna – och för varje lyckad tur blir det lättare att komma iväg på nästa. I egenskap av självutnämnd skogsmullefamilj tänkte vi dela med oss av våra bästa tips för en trevlig, välgörande stund i skogen tillsammans med den allra yngsta generationen.

Och för andra gången har vi också den stora glädjen att få publicera ett blogginlägg tillsammans med fantastiska Hyber – ni vet företaget som ser till att barnfamiljer enkelt kan hyra kvalitetskläder och -prylar till kidsen för en spottstyver? Exakt, dem. Genom Hyber kan du hyra allt från basplagg och ytterkläder till bärselar och trehjulingar, och du gör enkelt så genom deras hemsida (det känns ungefär som att du shoppar nytt, förutom att du klickar ”Hyr” istället för ”Köp”). När barnen vuxit ur kläderna eller behoven returnerar du grejerna smidigt – och de snyggas till och slussas vidare till nästa familj. Ungefär som att sälja och köpa second hand men utan allt jobb. Det är briljant. På detta vis sparar en inte bara pengar, utan förstås också utsläpp och resurser. Hyber gör det busenkelt att leva ett klimatsmart familjeliv, med andra ord. Vi delar således värderingar rakt av, och är otroligt glada att få kalla dem vår samarbetspartner. Nu: till skogs.

En lyckad skogsutflykt med de små liven är inte en komplicerad affär – men den tjänar utan större tvekan på ett visst mått av förberedelser. Den enklaste formen av packlista ser ut ungefär så här:

– Kläder efter väder
– Något att äta
– Något att dricka
– Något att sitta på
– Något att plocka saker i

Ut på tur, aldrig sur! Skaljacka och skalbyxor (Polarn och Pyret) samt stövlar och regnhatt (Tretorn) från Hyber.

Kläder efter väder

Ja, det här med kläder. Att hålla samtliga lagom varma och torra är onekligen ett framgångsrecept, men hur gör man? Vattentäta skor eller stövlar är givet om det regnar alternativt har regnat och marken fortfarande är blöt – men att packa ner ett par extra strumpor är alltid smart oavsett, för vips åkte stöveln av och fot + strumpa står i en vattenpöl. Att upptill sedan tänka lager på lager rekommenderas och gör temperaturreglering enkelt. Vi kör – som synes på bilderna – på vattenavstötande skalplagg utanpå och så kläder inunder enligt temperatur. Underställ av ull är toppen höst, vinter och vår, och kompletteras lätt med en fleecetröja upptill om det är kallt. Att packa ner en extra tröja eller tjockare jacka är också guld, för den sitter ofta fint när det vankas matsäck och tempot sjunker.  Samma sak gäller en tunn mössa höst och vår, om det råkar blåsa kallt vid rastplatsen, samt vantar. En blir lätt blöt om händerna när en plockar saker från marken och kalla händer är ju mardrömmen, det vet ju alla. Överlag gör kläder och skor av schysst kvalitet utevistelse mer njutbart, och det är en (av många) fördelar med Hyber – vi kan utrusta Theo med riktigt bra grejer i prick rätt storlek (inga stövlar i Charlie Chaplin-stil eller för stora byxor som gör det svårt att röra sig i terrängen) men slipper stora utgifter och håller vårt klimatavtryck nere. Skalplagg, skor, stövlar, mjukisbyxor, fleece, regnhatt – allt är hyrt genom Hyber.

Det en inte behöver tänka är att en skogsutflykt kräver avancerade kläder och utrustning – det är ju inte en bergsbestigning eller flerdagarsvandring det handlar om – så det som används vid utomhusvistelse vanligtvis funkar förmodligen bra i skogen också.

Något att äta

Matsäck, fika, mellanmål, snacks. En utflykt är ingen utflykt utan mat, och visst smakar allt bättre utomhus? Ett vinnande koncept för såväl nybörjare som skogsveteran är att helt sonika packa ner något gott, strosa iväg till en fin plats, äta medhavd matsäck och sedan bege sig hemåt igen. Det görs med fördel utan stress eller tider att passa, då skogsutflykt med barn inte är en promenad från A till B utan snarast en upptäcksfärd. Vad kan en packa med sig? Det ni tycker om är det enklaste och mest framgångssäkra svaret. Smörgåsar går inte av för hackor, och det gör inte matmuffins eller kalla pannkakor heller. Vi gillar också matiga sallader av olika slag, med potatis, pasta, bönor, kikärtor, grönsaker osv. som det är lätt att peta ut det en vill ha ur (det går förstås också att packa ner en liten buffé, men vi tycker att det är enklast att göra en stor sats hemma och ta med i mattermos). En burk med hummus och morotsstavar är också en hit, likaså klassikerna färsk och torkad frukt, nötter och energibars. Under den kallare halvan av året är det förstås också ljuvligt att ta med soppa eller gryta i mattermosen. För den som vill laga mat ute i naturen och inte ”bara” packa ner matsäck är det bara fantasin som sätter gränserna. Vi tycker särskilt om att steka pannkakor eller vegetarisk kolbulle (vispa ihop smeten hemma och ta med i flaska) men svänger lika gärna ihop en snabb pasta eller gryta på stormköket. Och glöm inte havregrynsgröten! Visst, gröt förknippas för det mesta med frukost, men en kylig höstdag kan en skål med gröt smaka himmelskt även till lunch. Toppings är lätt att ta med i en liten burk – russin, annan torkad frukt, frön och nötter kan blandas ihop hemma och mjölk är smidigt att ta med i en flaska.

När allt kommer omkring, dock, så är det viktigaste att ha roligt och låta utflykten vara kravlös – det finns inget som säger att en avancerad gryta gör utflykten bättre än en gammal hederlig ostmacka. Se bara till att ta med våtservetter till kladdiga fingrar och skräppåse!

Kalla pannkakor är svårslaget. Fleecehoodie (Isbjörn of Sweden) från Hyber – det perfekta plagget för sensommardagar i skogen.

Något att dricka

En tämligen självförklarande punkt på listan. Vatten i vattenflaska är standard hemma hos oss, men till vintern lyxar vi gärna till det med både varm choklad och nyponsoppa. En schysst termos är en oumbärlig pryl i utflyktssammanhang.

Något att sitta på

Att breda ut en filt i skogen är bland det mysigaste som finns. Att ha ett sitt/liggunderlag är snäppet bättre. Det är nämligen otroligt skönt att slippa bli blöt i baken! Det kan kännas onödigt att släpa på men kommer garanterat göra utflykten mer njutbar för alla inblandade. Det finns alla möjliga sorter att välja bland – stora, små, hopvikbara – och det troligaste är att det ligger något i skåpen och gömmer sig. Använd det!

Något att plocka saker i

Kanhända det viktigaste av allt – för alla skatter måste ju kunna samlas någonstans! Vare sig det handlar om stenar, pinnar, kottar och löv eller bär och svamp så är en eller flera burkar oumbärliga. För de minsta barnen kan själva burkarna vara den största behållningen – vi kan plocka ihop en halvliter bär medan Theo pular med burkar och muggar – och det är helt klart rekommenderat att ta med ett par stycken. Välj sådana som kan staplas i varandra för smidig packning och rolig lek, och plus i kanten för de med handtag (tänk sådana små yoghurthinkar), de som är åt det mindre hållet och de som har lock. Ett bra tips är att klippa ett hål i locket – tillräckligt stort för att kunna peta ner diverse fynd i men fortfarande så litet att allt inte trillar ut om en snubblar till och tappar taget. Att plocka blåbär i en liten plastflaska med smal hals är också en hit, både eftersom det är lagom pilligt och tränar finmotoriken men också för att bären inte far ut med en gång om flaskan tappas.

På upptäcksfärd bland ormbunkar och lingonris. Mjukisbyxor (A Happy Brand) och fleecehoodie (Isbjörn of Sweden) från Hyber.

Andra tips

Involvera barnen

Prata om var ni ska, vad ni vill upptäcka och vad ni ska äta, och låt dem gärna få vara delaktiga när ni packar, gör matsäck, tittar på kartan, bestämmer var ni ska ta paus och förbereder för att göra upp eld. Låt också gärna barnen bära en liten ryggsäck själva, som förstås inte väger mycket men som de har varit med att packa.

Bjud in till lek

Ta med en fågel- eller insektsbok och identifiera det ni ser och hittar, ta med kärl att plocka saker i, lek ”inte nudda marken” när ni går, lär er namnen på träd och blommor, uppmuntra till att samla kottar, pinnar och stenar, prata om det ni ser, plocka vackra löv och ta med hem till pyssel, lek ”naturrebus” (välj ett ord barnen ska stava till genom att hitta saker i naturen som börjar på önskvärd bokstav), bestäm på förhand några djurarter ni vill hitta tillsammans och checka av dem, lek kurragömma, spana på fåglar med kikare och så vidare. Enbart fantasin sätter gränserna!

Vaccinera er mot TBE

Lätt att glömma bort, men ack så viktigt att komma ihåg. Du kan låta vaccinera ditt barn redan från 1 års ålder.

Vid behov, bär barnen

Naturen görs automatiskt tillgänglig redan från start om en använder bärsele, sjal eller så småningom bärstol. Ett ypperligt sätt att möta behoven hos samtliga syskon, dessutom, och något som kan göra utflykten lite längre och kanske även mer efter dina egna önskemål. Små ben blir trötta snabbt och kan behöva skjuts en stund, och i en bärsele sover de flesta barn gott, skulle det bli dags för en tupplur. Det är onekligen trist att behöva hasta hem bara för att det ska sovas. Visst kan en sele ta lite plats i packningen, men det kan det vara väl värt. (En diskret påminnelse: det går att hyra både bärsele och bärsjal från Hyber!)

Om olyckan är framme

Ett pyttelitet första hjälpen-kit är klokt att ha med, men anpassa det efter tid ute och behov. Det kan handla om några enstaka plåster, men också om ett komplett kit med sårrengöring, bandage och så vidare. Vi köpte färdiga små kit för många år sedan och har bara fyllt på med plåster sedan dess – supersmidiga att slänga ner i väskan, men inget vi packar med oss om vi bara ska röra oss i skogen här hemma och inte är mer än en timme från huset. Efter behov, som sagt.

Ha koll på solen

Var beredd med keps/solhatt, solglasögon och SPF om solen tittar fram, särskilt under sommarmånaderna.

Med detta i ryggen hoppas vi kunna inspirera till att hitta ut i skogen tillsammans och göra naturen till en plats för lika delar äventyr, återhämtning och kvalitetstid. De fina minnena skapas i det lilla, vilket må vara en viktig påminnelse för alla men kanske särskilt för trötta småbarnsföräldrar som känner att de inte kan leva upp till orimligt höga förväntningar. Magin lurar bland rötter och stenar, ackompanjerad av fågelkvitter, en god matsäck och fint sällskap, det är alldeles säkert. Väl mött till skogs, allesammans!

En liten gul kantarell på jakt efter fler. Skalplagg (Polarn och Pyret) samt regnhatt och stövlar (Tretorn) från Hyber.

  Share this post!


Senaste blogginlägg

2 thoughts on “Skogsutflykt med barn – tips, idéer och inspiration”

  1. Ett bra tips vi (och våra påhittiga svärföräldrar) testat några gånger är att göra en enkel “bingobricka”, kanske t o m med bilder att ta med ut i skogen. Det behöver verkligen inte vara avancerat. Där kan barnen kryssa i när de ser t ex en fågel, en svamp, skräp i naturen, blåbär eller vad man nu väljer att ta med. Fungerar såklart bättre på lite större barn men brukar leda till mer engagerade och aktiva barn 🙂

    1. Sophia & Michael

      Det där tipset tackar och bockar vi för – så roligt och låter garanterat engagerande (samt enkelt att variera)!

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top