Ladenia - grekisk tomatpizza - Live Slow Run Far

Ladenia – grekisk tomatpizza

Om vi spolar tillbaka bandet till sommaren 2016 så skulle ni hitta oss som nygifta i Grekland. Vi besökte öarna Milos och Folegandros, och det var en alldeles fantastisk resa på alla sätt. En morgon på Milos stannade vi till för att köpa frukost på ett litet café innan vi skulle vandra iväg till en vacker strand. När vi gick in så såg vi en person som satt vid ett bord och som precis skulle börja äta ungefär som en fluffig brödbit med ett tjockt lager ugnsbakade tomater uppepå, och vi mer eller mindre pekade på dennes tallrik och sa ”vi vill ha samma”. Vi skickades raka vägen till mathimlen, jag lovar – så till den grad att det där minnet fortfarande är ett av våra bästa i matväg. Senare lärde vi oss att rätten kallas Ladenia, och är en specialitet just på Milos.

Självklart har vi försökt återskapa Ladenia här hemma – och när en faktiskt har en köksträdgård med mer eller mindre ändlös tillgång till färska, söta tomater så går det ju att experimentera utan att gå i konkurs på köpet. För ja, även om det här brödet blir gott med vanliga tomater också, så är det solmogna, närodlade körsbärs- eller pärltomater som gör det fantastiskt.

Tänk på detta som focaccia möter pizza utan ost, och servera som del av en buffé, som en sidorött eller som en helt galet god sommarlunch med en fräsch sallad till. Det har kommit att bli ett av våra absoluta favoritsätt att använda delar av vår tomatskörd till och något vi lätt skulle kunna smaska i oss varje dag den här tiden på året. Testa – vi garanterar att det kommer gå hem.

For recipe in English, click here: Ladenia – Greek Tomato “Pizza”

Ett “bröd” om 24 cm i diameter
Total tillagningstid: 2 h

Ingredienser

Deg

150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
1 1/2 tsk torrjäst
1/4 tsk salt
1 dl vatten
1 tsk olivolja

Topping

500 g körsbärstomater (9 dl), halverade
1 st. gul lök (150 g), halverad och skuren i tunna strimlor
1 msk torkad oregano
1/4 tsk salt
1 msk olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200ºC. Blanda jäst, mjöl och salt i en stor skål. Låt stå i 10 min.
  2. Tillsätt vatten och olivolja till skålen och rör ihop ordentligt.
  3. Tippa ut degen på en mjölad yta och knåda i 5 min. Tillsätt mer mjöl efter behov.
  4. Låt jäsa i 1-2 timmar eller till dubbel storlek.
  5. Under tiden, blanda samman tomater, lök, oregano, salt och olivolja och ugnsrosta i 20 min. Sätt åt sidan.
  6. Efter att degen har jäst, boxa till den så att den sjunker ihop. Smörj en gjutjärnspanna om 24 cm med lite olivolja och tryck sedan ut degen i den. Det går också bra att använda en springform eller att trycka ut degen på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Tryck ner fingertopparna i degen för att skapa några gropar. Låt jäsa i 20 min.
  7. Fördela tomat- och lökblandningen över degen och grädda i 200ºC i 20 min.
  8. Skär i bitar och servera.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael

Senaste recept

1 thought on “Ladenia – grekisk tomatpizza”

  1. Pingback: Ladenia - Greek Tomato "Pizza" | Live Slow Run Far

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top