10 tips för en härlig höst - Live Slow Run Far

10 tips för en härlig höst

Click here for post in English: 10 Tips for a Better Fall

Middagsplanera

Sätt en stund åt sidan varje vecka för att planera för vad du ska äta och skriva en inköpslista. Se till att du inte är stressad när du sätter dig ner – då blir det mycket svårare att få det till en positiv vana. Handla sedan mat en gång i veckan, företrädesvis tidigt på dagen när du har påfyllda energidepåer och förmodligen inga ohanterbara cravings. Vi hör ofta folk säga att de inte har tid att planera en veckomeny, och varje gång har vi lust att säga hallå där – om så är fallet har du nog inte tid att inte planera. Planerandet kommer garanterat att spara tid (och energi. Och pengar). På en timme kan du lätt planera för en hel veckas middagar (och lunchlådor) och skriva en inköpslista (särskilt när du fått in vanan). Lägg till en timme till det och du kan förmodligen riva av handlingen också (lite mer, kanske, beroende på hur nära butiken du bor). Sammanlagt snackar vi två-tre timmar. Föreställ dig istället att behöva ägna tid åt att komma på vad som ska lagas samt gå till affären varenda dag – verkar det inte troligt att detta skulle ta mer tid än så i anspråk? Eftersom hösten ofta för med sig brist på energi och begränsat med dagsljus är det just att vara försiktig med tidstjuvar som kan göra hela skillnaden för såväl fysiskt som mentalt välbefinnande. Om du har matsituationen under kontroll kanske det plötsligt finns tid att sticka ut på en löprunda efter jobbet, innan solen går ner? Kanske blir det lättare att hålla sig till hemlagad mat istället för take out och mat levererad till dörren när du är hungrig och det är mörkt, kallt och blött ute? Om life management var en olympisk gren skulle matplanering och veckomenyer vinna guldmedaljen, det är ett som är säkert.

Omfamna mörkret och kura skymning

En av de saker som folk skyr mest med hösten är det uppenbara faktum att dagarna blir kortare. Så hur kan detta bli något positivt? Personligen så tycker vi om mörkret. Det spelar en nyckelroll i det cykliska liv som säsongerna innebär och som vi numera älskar att leva så nära inpå, och erbjuder en nödvändig motvikt till den ljusare halvan av året. Vår och sommar är ljuvliga, men de innebär långa dagar utomhus och mycket hårt arbete i trädgården. Hösten blir som en varm, mjuk kram som därtill gör plats på soffan och häller upp en kopp varm choklad åt oss. Hösten är anledningen till att vi får lov att uppleva våren. Hösten är nödvändig för naturen att återhämta, återställa och återuppbygga sig. Hösten är, när allt kommer omkring, lika mycket en vän som alla de andra årstiderna. Kanske var det inte förrän vi började odla, flyttade till skogen och la om kursen i livet så totalt som den poletten trillade ner, men ner har den definitivt trillat. Och genom att se dess betydelse har vi kommit att älska den så mycket mer. Kan du göra likadant? Se mörkret, regnet och de kallare temperaturerna som det enda sättet ljuset, solskenet och det varma vädret kan existera i harmoni med Moder Jord? Som det enda sättet vi kan så våra frön och bruka vår jord återigen? Som nödvändig vila för såväl växter som djur? När dessa bitar föll på plats för oss kunde vi på allvar omfamna allt från mörker till regn till grå sörja. Vilka praktiska verktyg finns för att göra det lättare? Kanske köpa ett fint doftljus som gör dig lycklig att tända varje kväll? Fylla skåpen med gott te som du faktiskt ser fram emot att dricka? Investera i ett par tjocka sockor att dra på om kvällen? Fråga dig själv vad du ser framför dig när du föreställer dig den arketypiska, mysiga höstkvällen. Vilka ingredienser kan du kopiera? För oss är det en öppen spis, varma grytor, tjocka ullstrumpor, varmt te och levande ljus. Kom fram till vad dina är och gör verklighet av drömbilden.

Äppelsmör är bland det godaste som finns att göra på hösten. Receptet hittar du in inlägget: Eight Edible Christmas Gifts.

Ge dig hän åt äpplena!

Hur många äppelsorter har du koll på och skulle kunna identifiera? Återskapa bandet till en av de mest tydliga matsäsongerna som finns genom att provsmaka så många olika sorter du bara kan och hitta dina favoriter. Lägg namnen på minnet och försök komma ihåg vad respektive sort passar bäst till – somliga är toppen till mos medan andra är bäst i paj – och riktigt hänge dig åt att laga mat och baka med dem. Kan du göra en vana av att baka något smarrigt med äpplen varje helg under hösten? Eller kan du turas om med en kompis och skämma bort varandra med nya bakverk varannan helg? Tillåt dig själv att bläddra i kokböcker och surfa runt på receptsidor på nätet på jakt efter nya, goda saker att svänga ihop. Och skulle du kunna avstå från importerad frukt en stund? Kanske en månad, två eller till och med tre? Du väljer det som känns genomförbart för dig, men ge det en ärlig chans. Personligen så definierar äpplen hela vår höst. Vi avsätter ett par heldagar åt att plocka och återvänder hem med backar fulla, och sedan ägnar vi många timmar åt att koka äppelmos och äppelsmör som vi lagrar inför vintern. Vi bakar pajer, muffins och mjuka kakor som om livet hängde på det, och om vi känner oss extra festliga slår vi på stort på riktigt och gör äppelsorbet. Det är helt magiskt.

Titta på TV – men gör så med en dos medvetenhet

Kan du ha en TV (och använda den) och samtidigt säga att du lever långsamt och med intention, eller måste en kasta in handduken helt vad gäller teknologi? Självklart inte. Vi tittar på TV i någon omfattning nästan varje dag, och det skäms vi inte för att säga. Det vi dock ser till att aldrig göra är att slötitta på TV. Med andra ord sätts den aldrig på om det inte är så att vi faktiskt har något vi verkligen vill se. Vi väljer våra serier och program med omsorg och ser till att de inte får oss att bli helt uppe i varv så att det blir svårt att somna och, ja… vi ser på TV med en dos medvetenhet, helt enkelt. Att ha en serie som en ser fram emot att titta på framåt kvällen är något som vi älskar med hösten. När det liksom är meningen att en ska krypa upp i soffan och ha det mysigt, och det inte finns något aldrig sinande dagsljus som pockar på uppmärksamheten och säger åt en att en borde vara ute och plantera fruktträd, så frön och vända komposten. Två serier som vi har tyckt mycket om på sistone är The Marvelous Mrs. Maisel och After Life.

Jobba med affirmationer och håll i en positiv känsla

Funkar affirmationer? Ja, förutsatt att du anstränger dig en smula. Du kan jobba med dem på olika sätt, men vi föredrar att välja några som känns rätt och sedan använda olika metoder för att påminna oss om dem. Att välja ett ord eller en mening som känns relevant för dig är steg ett. Det kan röra sig om vad som helst mellan himmel och jord, men ett par exempel skulle kunna vara “var tacksam”, “jag är kapabel”, “självförtroende” eller “gör gott”. Skriv ner vad som känns rätt för dig på en post it-lapp eller bit papper (du kan definitivt ha flera) och sätt upp dessa där du kommer att se dem. Det kan röra sig om på kylskåpet, vid sängen, på insidan av ytterdörren, där du lägger dina nycklar, på badrumsspegeln eller i din plånbok, till exempel. Den ödmjuka lilla påminnelse som en affirmation utgör kan faktiskt göra stor skillnad – även om det är lätt att underskatta dess betydelse. De kan hjälpa dig att fokusera på rätt saker i livet, öka ditt självförtroende, göra dig mer ödmjuk gentemot dig själv och andra, och överlag få dig att leva livet med en gnutta mer intention och medvetenhet. Det är ett fint sätt att mjukt dra i handbromsen lite och förhindra att du bara rusar genom livet utan att helt veta varför eller vart du är på väg. Hösten drar ofta igång i full kareta när semestrar och sommarlov är slut, och för att du inte ska fastna i det där snabbt framrusande måndag-fredagståget där en bara räknar ner till helgen kan det vara klokt att använda sig av affirmationer. Ett hjälpsamt verktyg för att hitta de ord eller meningar som funkar för dig är att besvara den enkla frågan “vad vill jag ska dominera mitt liv?”.

Utrusta dig själv så att “dåligt” väder inte hindrar dig

Vi vill inte uppmuntra till onödig konsumtion, men om ett inköp av en rejäl regnjacka av bra kvalitet skulle få dig ut genom dörren även då det är “dåligt” väder så är vi helt med på det. Fråga dig själv vilka klädesplagg alternativt utrustning som faktiskt skulle ändra hur du känner inför typiskt höstväder. Vad är det som du finner irriterande och vad klagar du ofta på? Om dina fötter blir blöta, fundera på huruvida det är dags att köpa ett par gummistövlar (det finns ju jättemånga trendiga varianter nu för tiden). Äger du ett bra paraply? Om inte, så är det helt klart legitimt att köpa. Fryser hela tiden? Klä på dig mer, för guds skull! Det är så otroligt typiskt för tjejer och kvinnor att frysa och inte göra något åt det, och det är ett sådant enormt slöseri med energi. Jag kan definitivt relatera till att prioritera utseende framför funktion och komfort tidigare i mitt liv, men det är ett avslutat kapitel. Att vara torr och varm är det absolut viktigaste när det kommer till att kunna njuta och ha trevligt även då det regnar och är kallt. För handen på hjärtat – är det inte att vara blöt och kall som vi ogillar, mer än själva regndropparna? Det går att vara bekväm i “dåligt” väder. Så är det bara!

Besök en bondens marknad

Ja, så enkelt är det. Och så delas det förstås ut pluspoäng om du köper något, och kanske till och med gör det till en ny vana. Ingenting går upp emot en bondens marknad under tidig höst, då det allra vackraste, färgsprakande överflöd garanterat kommer att välkomna dig. Du kommer se mat i former du aldrig har sett det förut (vem har sett hur brysselkål växer? Hur många äppelsorter det finns? Hur olika tomater kan se ut?) och du kommer vara fylld med uppskattning gentemot naturen när du går därifrån. Du kommer att bli förd närmare din mats ursprung, introduceras till nya grönsaker och utan tvekan känna mer inspiration att laga och äta god, välgörande mat. Och som en enda stor megabonus kommer du göra detta: stötta de småskaliga bönder som vi så innerligt behöver fler av. Därtill kanske hela den härliga synen kan få dig att se fram emot nästa höst lite mer, istället för att sky den. Hösten gör i stor utsträckning oss glada just tack vare alla äpplen, päron, rotfrukter och alla andra vackra grönsaker som blir tillgängliga. Det kanske kan vara du nästa år?

Ge dig själv tillräckligt med tid på morgonen… vilket betyder gå och lägg dig tidigt

Med andra ord, räkna baklänges! Att ge sig själv tillräckligt med tid på morgonen betyder, för oss, att vi har tid att göra det vi vill utan att behöva rusa runt – vilket är lättare sagt än gjort. Vad just du vill ha tid till på morgonen vet du bäst, men vårt råd är att du kalkylerar hur lång tid din önskade morgonrutin faktiskt tar och när du i så fall måste vakna för att den ska kunna äga rum. Se upp så att du inte fuskar här – ja, visst tar duschen kanske bara fem minuter, men hur är det med hårtorkningen, rakningen och allt runt omkring? Om du upptäcker här att din morgonrutin äter upp på tok för mycket tid, vad kan du förändra? Finns det måhända vanor som inte alls gynnar dig som du kan göra dig av med? Jag (Sophia), t.ex., använder aldrig smink längre. För mig blev det till slut bara en extremt dyr och tidskrävande vana som egentligen bara fick mig att känna mig ful när jag inte använde det. Så jag slutade. Om det är smink eller något annat som du vill sluta med får du givetvis avgöra själv, men du förstår poängen. När du sedan har din ideala morgon skissad, räkna baklänges för att se när du behöver somna för att du ska få den sömn som du faktiskt behöver. Om du går hemifrån kl 08:00 och din morgonrutin tar 90 min, ja då behöver du ju kliva upp kl 06:30. Siktar du på åtta timmars sömn betyder det att du ska försöka somna vid 22:30 – och då är det just somna vi pratar om. Inte göra entré i sovrummet kl 22:30 och sedan scrolla genom Instagram i en timme. I slutändan handlar det om att göra det enkelt för sig att ha en bra dag och må gott i såväl kropp som själ. En dag som börjar med stress fortsätter inte helt otippat ofta på samma vis – eller i alla fall med en risig känsla. Mörkret, regnet, pendlingen och timmarna på kontoret har ändlöst mycket större negativt inflytande på dig om du möter dem uppe i varv och icke utvilad, eller hur?

Vegan fish tacos on a plate

Dessa tacos är vårt favoritrecept när det kommer till att laga mat med rotselleri. Receptet kallar vi Veganska “fish” tacos med panerad rotselleri, vitkål och limesås.

Börja köp och tillaga en ny grönsak

Det är lätt att vanemässigt köpa samma uppsättning grönsaker om och om igen – och inte sällan är dessa desamma oavsett vilken säsong det är. Efter mina år som butiksmedarbetare på ICA där kring 20-strecket kan jag berätta precis hur mycket gurka, tomater, isbergssallat, bananer och avokado folk köper, och hur relativt sällan det åkte förbi en rotselleri, kålrot, rödbeta, palsternacka och savoykål på bandet. Fråga dig själv vad just du köper och varför – är det för att du älskar just “dina” grönsaker så mycket, eller är det för att du saknar inspiration och/eller kunskap att tillaga de andra? Hösten är den perfekta tiden att utforska nya grönsaker på, då skördesäsongen precis ägt rum och grönsaksdisken är proppad med mängder med ljuvlig, svenskodlad mat. Kan du göra den här hösten till en tid då du testar något nytt? Och kan du klara dig genom hela september månad på bara svenskodlade grönsaker? Det är en lättare utmaning än den kanske låter som, och det kommer att gå upp för dig så snart du vidgar vyerna i butiken och börjar läsa hyllkantsetiketterna.

Upprätthåll den härliga feelingen

Identifiera dina personliga “problem” med hösten… och lös dem. Regnigt, blött väder är en sak. Återvända till jobbet efter semestern en annan. Mörkret en tredje. Okej. Vad gör sommar och vår så mycket bättre? Vilka rutiner kan du hålla fast vid från de årstiderna? Vilka saker gör du under dessa månader som du tycker om? Äta utomhus? Det kan en göra på hösten också, med hjälp av en jacka och kanske en mössa om det är blåsigt. Bada i havet? De som har tagit ett kallbad är snabba att berätta precis hur underbart det känns efteråt. Vad mer? Är du mer social under sommaren? Mindre? Fortsätt med det som gynnar dig. Slutar du springa utomhus och går till gymmets löpband så fort det blir oktober? Håll fast vid utomhusaktiviteterna så länge du känner dig trygg att göra det! Tro det eller ej, men det går lika bra att springa i 20ºC som 10º, 0º och -10º. Det är lätt att falla in i en överlag negativ attityd utan att inse att det finns mycket att göra åt i situationen. Återigen har vi här en personlig utmaning som bäst tas an genom att först fråga dig själv ett par frågor. Ett: vad älskar jag mest med vår och sommar som jag slutar med när hösten kommer? Två: vilka positiva vanor kan jag faktiskt fortsätta med?

Nu återstår det bara för oss att önska en härlig höst där du kommer få må bra och trivas. Att ägna halva året åt att bara vilja få tiden att gå är inget du kommer se tillbaka på med glädje när dagarna faktiskt är räknade – bättre då att köpa ett par gummistövlar och bli vän med regnet. Även det som kommer från sidan.

  Share this post!


Om du uppskattade detta inlägg (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste blogginlägg

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top