Bärdessert med jordgubbar

Den allra första efterrätt som jag svängde ihop till Mike (som avslutning på den allra första måltid som jag lagade honom) såg inte helt olik ut den här. På den tiden var vi visserligen inte så inne på klimatsmart matlagning – eller säsongsbaserad heller för den delen – så jordgubbarna var inga jordgubbar alls, utan kiwi och mango från Långtbortistan. Men konceptet var ungefär detsamma – lager av färsk frukt varvat med yoghurt (den där första gången dessutom blandat med mascarpone, vilket enbart kan betyda att jag hade på känn redan då att Mike älskade grädde…) och så toppat med hackad mörk choklad.

Med midsommarafton runt knuten tänkte vi att det kunde passa med ett superenkelt recept som inte tar en hel dag att laga, är överdrivet komplicerat eller kräver en sju mil lång inköpslista. Plus, när de svenska jordgubbarna nu äntligen är här så tycker i alla fall vi att de äts bäst i så “ren” form som möjligt!

Välj den yoghurtsort som passar dina preferenser bäst, och sedan är det bara att tuta och köra. Om du kör på en tunnare variant (låt säga en växtbaserad såsom kokos eller havre, men inte “grekisk” i stilen), låt den rinna av i ett kaffefilter i ett par timmar först, för att få till en tjockare konsistens. Hela desserten bör pusslas ihop nära inpå servering för finast möjliga utseende och garanterat knapriga toppings. Det var det hela. Glad midsommar, allihopa!

For recipe in English, click here: Strawberry Parfait

4 st små portioner eller 2 st stora

500 g/1 liter färska jordgubbar, sköljda, snoppade och kvartade
4 dl tjock yoghurt, t.ex. grekisk
1 tsp ljus sirap
1-2 krm vaniljpulver
2/3 dl rostade, skalade hasselnötter (~40 g), grovhackade
40 g mörk choklad, grovhackade
Ett par färska blad av mynta, rivna i småbitar

  1. Rör samman yoghurt, sirap och vaniljpulver.
  2. Montering: börja med ett lager jordgubbar, följt av ett lager yoghurt. Upprepa ett varv till, och toppa sedan med nötter, choklad och färsk mynta. Servera direkt.

Leave a Comment