Biffar på gula ärtor och persilja - klimatsmarta, veganska biffar

Biffar på gula ärtor och persilja

Jakten på den perfekta vego-biffen fortsätter, men vi börjar ta mig tusan att närma oss slutmålet. Vi bara måste småskryta här litegrann, eftersom det här receptet är vårt bästa hittills på just biffar. Och särskilt veganska. De är nästan larvigt ekonomiska och klimatsmarta tack vare huvudingrediensen gula ärtor – vi köper 1 kg torkade och svenskodlade för 15 kr och kokar själva, och får ihop ca 50 biffar på det. Det är mycket mat för lite pengar, och planetvänligt så det smäller om det.

Persilja tycker vi är jättegott, och ju mer, desto bättre. Därför blandar vi i hur mycket som helst här – men släng för allt i världen inte bort stjälkarna. Hacka istället upp dem fint och tillsätt till smeten – de är otroligt smakrika och givetvis 100% ätbara. Inget svinn och allt det där, ni vet. Mat är en dyrbar resurs.

Det finns ju en hel del tricks när det kommer till att göra goda veganska biffar. Använda sig av ”chiaägg” är ett, kikärtsmjöl ett annat. Tillsätta näringsjäst är ett tredje. Här använder vi oss av dem alla tre – och så förstås en dos bakpulver för den där fluffiga frasigheten man vill åt. Dessa håller ca 1 vecka i kylen och i flera månader i frysen. Att göra en stor sats biffar som sedan kan halas fram närhelst tiden är knapp eller man har bättre saker för sig än att stå inomhus och laga mat är grymt. Vi hänger helst nere vid vattnet och lyssnar till vågornas kluckande mot bryggan om eftermiddagarna såhär års, så snabba middagar står högt i kurs här. Det var det hela 🙂

For recipe in English, click here: Yellow Pea Patties with Parsley

Ca 25 biffar

1250 g kokta gula ärtor (~19 dl) eller 500 g torkade
2 msk chiafrön
7 msk vatten
2 st medelstora gula lökar (~300 g), finhackade
75 g persilja (~1 st stort knippe), grovhackad
2 tsk bakpulver
1 dl kikärtsmjöl (~40 g)
1 1/2 dl vetemjöl (~90 g)
4 msk näringsjäst
1 – 1 1/2 tsk salt
Svartpeppar

 1. Om du använder torkade ärtor, tillaga enligt förpackningens instruktioner. Om du redan har kokta tillhands, lägg dem i en stor skål. Rör sedan samman chiafrön och vatten i en liten skål, och låt stå ca 1 min. Rör sedan om igen. Upprepa samma steg ett par gånger till, tills konsistensen är tjock och geléartad.
 2. Tillsätt lök och “chiaägg” till ärtorna och rör samman. Med hjälp av en stavmixer, kör igenom blandningen litegrann, tills du har ungefär hälften mos/hälften bitar. Det är inte jättenoga, utan sikta bara på att ha en hyfsat sammanhållande smet men med en hel del bitar kvar för texturens skull.
 3. Rör ner persilja och alla andra kvarvarande ingredienser (börja med den mindre mängden salt) och blanda väl. Smaka av.
 4. Hetta upp rapsolja i en stekpanna på medelvärme (var ganska generös med oljan processen igenom), och klicka sedan ut smet i pannan. Platta till för att forma biffar. Vi får plats med 4 st i taget. Upprepa tills alla biffar har stekts upp, och servera direkt. De är utmärkta med någon typ av yoghurt- eller tahinisås, men också goda bara som de är. Smaklig måltid!

Senaste recept

2 thoughts on “Biffar på gula ärtor och persilja”

  1. Sophia & Michael

   Åh så roligt att höra! Ett av mina/våra favoritrecept alla kategorier. Blir så glad av sådana här kommentarer – tack snälla!

   /Sophia

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top