Broccolisallad med matvete, kikärtor och krämig dressing - Live Slow Run Far

Broccolisallad med matvete, kikärtor och krämig dressing

Älskade broccoli! Vi håller fortfarande på att klura ut hur vi odlar lika stora huvuden som vi ser på bondens marknad, men vi kan omöjligt låta bli att försöka år efter år – för broccoli är faktiskt en av våra absoluta favoritgrönsaker. Och sättet vi tillagar den på här är nog det allra bästa: vi låter den dyka huvudstupa ner i kokande vatten, men bara i någon minut. Sedan låter vi den rinna av i ett durkslag och voila – vi har knallgrön, krispig broccoli att jobba med, men utan den där uppenbart råa känslan. Inget mos här inte. När en gör så här blir broccoli till en grym salladskomponent eftersom den inte faller isär det minsta.

Att göra en sallad till en komplett, mättande måltid är ett av våra favoritsätt när det kommer till att göra matlagningen enkel och smidig. Vi älskar att ha allt ihopblandat i en skål – inte bara smakar det jättegott och blir bättre med tiden, utan det innebär också att vi får färre enskilda byttor i kylen och mindre disk. Den enkla formeln lyder grönsak + kolhydrat + protein. I det här fallet betyder det broccoli/lök/äpple som grönsak(erna), matvete som kolhydraten och kikärtor som proteinet (nu har i och för sig matvete en hel del protein i sig och kikärtor en bra dos kolhydrater, så det blir ett riktigt näringsparty). En krämig dressing på det och du kanske har en ny rätt att addera till veckomenyn här. Lycka till!

PS. Om du inte har både jordnötssmör och tahini hemma så går det jättebra att utesluta den ena och dubbla mängden av den andra.

For recipe in English, click here: Crunchy Broccoli Bowl

4 st portioner
Total tillagningstid: 30 min

Ingredienser

Sallad

6 dl okokt matvete
500 g broccoli (~20 dl hackad, inkl. stjälk)
460 g kokta kikärtor (~6 dl), avsköljda
1 st liten rödlök, tunt skivad
2 st krispiga äpplen, tunt skivade
1 dl rostade nötter/frön (valfritt)
Salt och svartpeppar

Dressing

3 msk jordnötssmör
3 msk tahini
3 msk rapsolja
3 msk varmt vatten
5 msk citronjuice
1 1/2 tsk salt
2 tsk ljus sirap
2 st vitlöksklyftor, finhackade eller pressade

Gör så här

  1. Börja med att koka matvetet. Koka upp 8 dl vatten och 1/2 tsk salt. Tillsätt matvetet, sänk värmen och låt sjuda i ca 10-12 min eller tills vattnet är så gott som absorberat.
  2. Hacka/bryt broccolin till små buketter samt skiva stjälken. Koka upp en kastrull med vatten och koka broccolin i ca 1 min (den ska förbli krispig). Häll av i durkslag och sätt åt sidan.
  3. Vispa ihop samtliga ingredienser till dressingen.
  4. I en stor skål, blanda matvete, broccoli, kikärtor, rödlök och äpplen. Häll på dressingen*, blanda runt väl och smaka av med salt och peppar. Servera i skålar och toppa eventuellt med nötter/frön.

*Om du inte ska äta omgående, vänta med att hälla på dressingen för att undvika att det blir lite torrt.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top