Gröna falafel i pitabröd - Live Slow Run Far

Gröna falafel i pitabröd

Likheten är onekligen slående dem emellan, och ingredienslistorna ser inte särskilt olika ut vid första anblick. Men nej, det här är inte ett falafelrecept, trots alls. Visst, dessa bollar är små krispiga kikärtsknyten. Visst, de passar utmärkt i ett pitabröd tillsammans med annat grönt och gott. Men de här smakar sommar, tack vare mängder med (fryst) dill. Och de har en generös mängd bladgrönt gömd i dem, så att vi alla får i oss de näringsämnen vi behöver. Och så smakar de lite, lite ost, tack vare näringsjäst, vilket gör dem i vårt tycke ännu mer oemotståndliga. 

Att låta löken fräsa en god stund (10 min) i en stekpanna innan den tillsätts till smeten är kanske inte nödvändigt i ordets rätta bemärkelse, men det är högst rekommenderat. Det är ett steg vi lätt hoppar över om tiden är knapp, men när vi väl gör det känns det alltid värt det efteråt. Den rika smak som det bidrar med är svår att få till på annat vis. Och vi använder mangold, eftersom vår frys fortfarande är full med det sedan förra sommaren. Givetvis går spenat lika bra, och det är ju mer lättshoppat i frysdisken i livsmedelsbutiken. Den coleslaw du finner nedan tillför både lite välkommet crunch och härlig färg, samt en något syrlig kick – och passar således perfekt med kikärtsbollarna. Självklart kan denna bytas ut mot vad som än behöver rensas ut ur kylen. Och den närmast oumbärliga picklade rödlöken… skippa inte den. Här har vi använt samma recept som till de Gröna supertacos vi la upp för en tid sedan. Det var det hela från oss – ha en fin stund i köket!

For recipe in English, click here: Green Falafel Pita Sandwich

Picklad rödlök

2 st medelstora rödlökar (~200 g), delade på mitten och sedan tunt strimlade
2 dl vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger (eller en blandning av båda)
2 dl vatten
1 1/2 msk socker
1 msk salt
3 st stora vitlöksklyftor, skalade

Kikärts- och spenatbollar (ca 40-50 st)

2 st medelstora gula lökar, finhackade (~300 g)
6 st vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
1 dl rostade solroskärnor
6 dl kokta kikärtor, avsköljda (~450 g)
180 g fryst spenat eller mangold, tinad, urkramad och därefter finhackad
40 g fryst (eller färsk) dill, finhackad
2 tsk bakpulver
2 msk näringsjäst
4 msk mjöl
Olivolja, salt, svartpeppar

Coleslaw

5 st medelstora morötter (~500 g), skurna i tunna stavar/julienned
1/2 vitkålshuvud (~500 g), tunt skuren
2 tsk olivolja
1 tsk salt
6 msk majonnäs/vegansk majonnäs
1 msk dijonsenap
2 tsk citronjuice
Svartpeppar

Till servering

8 st pitabröd
Sesamfrön att strössla över

  1. Börja sedan med rödlöken, genom att lägga lökstrimlorna i en glasburk (andra kärl fungerar också, men vi föredrar glas eftersom det inte absorberar lukt). Välj en burk som du kommer fylla framför en som är mycket större. En 5 dl-burk är lagom i det här fallet. Rör sedan samman vatten, vinäger, socker och salt i en liten kastrull, lägg ner vitlöksklyftorna och låt koka upp. Ta av från värmen och häll den heta vätskan (inkl. vitlök) över löken i burken. Se till att vätskan täcker all lök. Skruva på locket, och låt kallna innan du ställer in burken i kylen. Där håller den sedan i minst 6 månader.
  2. Gör därefter bollarna. Fräs löken i 1 msk olivolja och 1/2 tsk salt på medelvärme i ca 7-8 min. Rör ofta. Tillsätt därefter vitlöken och låt fräsa vidare i 2-3 min till. Stäng av plattan och sätt åt sidan.
  3. Lägg solroskärnorna i en matberedare och kör tills konsistensen är grövre än ett mjöl men finare än hackad. Sätt åt sidan.
  4. Blanda lök, vitlök, kikärtor och spenat/mangold i en stor skål. Mosa ihop ingredienserna med en gaffel till en smet, men tillåt småbitar och undvik att göra puré av det hela. Tillsätt solroskärnorna och blanda in dem också.
  5. Rör ner dill, bakpulver, näringsjäst, mjöl, 1/2 tsk salt och rejält med svartpeppar. Blanda väl.
  6. Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelvärme. Rulla bollar av smeten (är den för lös kan du tillsätta lite mer mjöl) och stek dem gyllene runtom. Skaka stekpannan ofta för att undvika att de bränns på en sida, och lägg dem inte för tätt – det är bättre att steka i omgångar. Ev. rester håller i kylen upp till en vecka, och i frysen i flera månader.
  7. Medan du stekar bollarna, förbered din coleslaw. Lägg morötter, vitkål, olivolja och salt i en liten skål. Krama ihop ingredienserna med händerna och “massera” dem lätt i 1 min. Rör samman resterande ingredienser i en separat liten skål. Tillsätt sedan dressingen till grönsakerna och blanda väl.
  8. Fyll bröden med coleslaw, kikärtsbollar och rödlök. Servera direkt, och glöm inte servetter. Sedan är det bara att njuta!

Senaste recept

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top