Grönsallad med jordgubbar

Det är dags för en bekännelse. Tills väldigt nyligen (läs: tills ungefär två veckor sedan, när vi svängde ihop den här salladen för första gången) så tillhörde vi den där skaran skeptiker med avseende på jordgubbar i maträtter (dvs. inte efterrätter). Vi fattade verkligen inte grejen. Vi tyckte att jordgubbar, de ska ätas bara som de är eller användas i bakverk och allehanda sötsaker. Men som vi har missat något! Allt började med att jag fann mig med en stor skål grönt och tomater framför mig, och ville komma på något sött att blanda ner. Vanligtvis skulle jag ha letat fram torkade tranbär eller vinbär, t.ex., men det kändes helt fel i en sommarsallad. Istället bestämde vi oss för att ge de överblivna jordgubbarna i kylen en chans. Och det blev Så. Himla. Bra.

Som vanligt när det kommer till oss och sallader (eller egentligen de flesta av våra recept), så uppmuntrar vi till att man ersätter ingredienser hej vilt med det man har hemma. Det blir billigare och bidrar till mindre svinn, och är därmed alltid en win-win. Vi har använt svartkål och mangold som vårt “gröna” här. Mangold är krispigt och härligt, medan svartkål har ett uns bitterhet. Tillsammans utgör de en tämligen perfekt salladsbas. Men vad helst i grön bladväg funkar, ok? Så länge som du masserar blad från kålfamiljen (svart- och grönkål, t.ex.) en aning innan de blandas med resterande ingredienser (för att minska på bitterheten) så kan det inte gå fel. Vad gäller resten av receptet så är det ganska simpelt. Salladen som helhet är verkligen kanon att servera många, och så är den fin att se på också. Lycka till!

For recipe in English, click here: Strawberry and Mixed Green Salad

6 portioner som sidorätt

Dressing

1 1/2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1/2 msk ljus sirap
1/2 msk salt
Rejält med svartpeppar

Sallad

350 g mangold
150 g svartkål
1 st färsk gul lök (~60 g)
200 g körsbärstomater
250 g jordgubbar
15 g basilika (~10 st stora blad)
15 g timjan (~15 st kvistar)
1 dl rostade pumpafrön

  1. Börja med att repa svartkålen. Riv sedan bladen i lagom stora bitar och lägg i en stor skål. Strössla över lite salt och massera bladen i ca 1 min.
  2. Skär sedan av den tjocka biten av mangoldstjälkarna (d.v.s. skär där bladet börjar). Spara stjälkarna till ett annat recept (de är urgoda). Grovhacka bladen och blanda ner med svartkålen.
  3. Halvera tomater och jordgubbar och tillsätt till salladen. Finhacka löken och tillsätt den också.
  4. Repa bladen av timjankvistarna och grovhacka basilikan. Blanda ner med resten av salladen.
  5. Rör ihop dressingen och ringla över skålen. Se till att blanda väl. Strössla över pumpafrön och servera direkt.

Leave a Comment