Kalla sesamnudlar och gröna bönor

Den allra första middagen som Mike lagade till mig efter att vi hade träffats var en Asien-inspirerad tallrik med kalla sesamnudlar och snabbstekt portobellosvamp. Jag tyckte detta var extremt innovativt och coolt – jag menar, kalla nudlar? Hade aldrig hört talas om det tidigare. Jättegott var det också. Han hade definitivt klarat sig med beröm förbi första testet.

Kalla nudelrätter är fantastiska på sommaren. Eller ja, egentligen hela året – men nog smakar de extra bra när det är varmt ute. Såsen är smockfull med smak och kan blandas med såväl kalla som varma nudlar, men det är lite lättare när nudlarna kommer direkt från spisen. Du kan låta dem svalna av och bli lagom kalla efteråt istället. Det faktum att de ska ätas kalla gör också denna rätt till en perfekt en att förbereda och bara ta ut ur kylen.

Vår köksträdgård fullkomligen spottar ut gröna bönor för tillfället, och vi äter mängder var och varannan dag. En del kommer förstås att åka med huvudet före in i frysen. Det är helt ljuvligt. Och i ärlighetens namn äter vi bönor på det allra enklaste vis för det mesta – dvs. lätt ångade med lite olivolja, citronsaft och salt uppepå. Men i det här receptet har vi – hör och häpna – hittat lite av en ny favorit. Frästa i stekpanna istället för ångade, och så ett gäng tillbehör många av oss redan har i skafferiet: soja, sesamolja, vitlök och sesamfrön. Tillsammans med nudlarna blir det här en superenkel men ganska så sofistikerad tallrik att bjuda på, och vi har njutit av den ett flertal gånger redan, den här sommaren. Hoppas att ni kommer att göra detsamma!

For recipe in English, click here: Cold Sesame Noodles and Green Beans

4-6 portioner

Sesamnudlar

500 g asiatiska nudlar
2 msk tahini
2 msk jordnötsmör
2 st vitlöksklyftor, finhackade/pressade
1 1/2 msk färsk ingefära, riven
4 msk soja
2 msk sesamolja
2 msk äppelcidervinäger
1 msk socker
1 tsk sambal oelek
Valfritt: 3 msk gräslök, grovhackad

Gröna bönor

500 g gröna bönor
1 msk rapsolja
2 tsk sesamolja
3 st vitlöksklyftor, finhackade/pressade
1 tsk soja
1 msk sesamfrön

  1. Tillaga nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Häll av vattnet och lägg nudlarna i en stor skål, alternativt tillbaka i kastrullen.
  2. Medan nudlarna kokar, rör tahini, jordnötssmör, vitlök, ingefära, soja, sesamolja, äppelcidervinäger, socker och sambal oelek slätt i en skål.
  3. När nudlarna är klara, vänd dem i såsen. Se till att allt blir jämnt fördelat (enklast med hjälp av kökstång). Sätt åt sidan att svalna, och ställ sedan in i kylen.
  4. Hetta sedan upp rapsoljan i en stekpanna på medelvärme och tillsätt bönorna. Fräs – och rör om då och då – i ca 10 min eller tills bönorna är nästan klara. Tillsätt vitlök och sesamolja och fräs vidare i 1 min till. Ta sedan pannan från värmen och rör ner soja och sesamfrön.
  5. Servera kalla (eller rumstempererade) nudlar med generöst med gräslök uppepå och gröna bönor bredvid i stora skålar. Smaklig måltid!

Leave a Comment