Koshari (egyptisk rätt med havreris, linser och makaroner) - Live Slow Run Far

Koshari (egyptisk rätt med havreris, linser och makaroner)

Här kommer en höjdarrätt lastad med makaroner, havreris, gröna ärtor, röda linser och otroligt mycket smak, för att inte tala om utsökta toppings. Mike förtjänar precis allt beröm för denna urgoda, mättande och nästan larvigt tillfredställande rätt, vilken han experimenterat fram med egyptiska koshari som inspiration. Här har den anpassats till våra smaklökar och uppdaterats till vad vi tycker är en komplett måltid, och vi har redan lagat den många gånger om. Som vanligt hoppas vi att den faller er i smaken också, och kanske kan bli ett nytt återkommande recept i rotationen.

Åh, och en annan bra grej: med frysta gröna ärtor, lök och krossade tomater som grönsakskomponenterna är detta verkligen ett året om-recept och det mest skafferivänliga du kan tänka dig (nåväl, kanske dött lopp med denna tomat- och linssoppa då). Smaklig måltid!

For recipe in English, click here: Koshari (Egyptian Dish of Rice, Lentils and Macaroni)

4-6 st. portioner
Total tillagningstid: 40 min

Ingredienser

4 st. rödlökar (400 g), halverade och tunt skivade
2 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 msk paprikapulver
1 tsk red pepper flakes
1000 g krossade tomater
700 ml vatten
300 g makaroner (6 dl)
200 g havreris (2 1/2 dl)
200 g röda linser (2 1/2 dl)
400 g frysta gröna ärtor (6 1/2 dl)
4 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
Olivolja

Sås (valfri)

1 dl majonnäs
1 dl yoghurt
1 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
1 krm salt

Gör så här

 1. Börja med rödlöken. Fräs i 2 msk olivolja på medel-låg värme i 30 min. Rör om då och då.
 2. Medan löken karamelliseras: hetta upp 2 msk olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt spiskummin, koriander, paprika och red pepper flakes när oljan är riktigt varm. Rör om konstant i ca 1 min.
 3. Tillsätt krossade tomater, vatten, makaroner, havreris och röda linser. Koka upp och sjud under lock i ca 10-15 min, tills nästan all vätska har absorberats och både pasta och ris är mjuka. Om det blir torrt i kastrullen innan det är klart så är det bara att tillsätta lite hett vatten efter behov.
 4. Rör ner gröna ärtor, vitvinsvinäger och salt. Sjud i ytterligare några minuter och ta sedan av värmen.
 5. Rör ihop såsen och sätt åt sidan.
 6. Servera i skålar, toppa med karamelliserad rödlök och ringla över lite sås.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael

Senaste recept

2 thoughts on “Koshari (egyptisk rätt med havreris, linser och makaroner)”

  1. Sophia & Michael

   Vad kul att höra! Jag var lite undrande på förhand när Mike började experimentera, men nu är det en ny favorit 🙂 Hoppas det går hem hos er också!

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top