Nässelpesto med spaghetti

Härligt gröna, proppfulla med nyttigheter och helt gratis – nässlor är verkligen vårens matklipp. Utrustade med handskar och ett par påsar i fickorna stack vi ut härom morgonen för att plocka årets laddning. Pesto är ett utmärkt sätt att använda nässlor på, men nässelsoppa är inte fel det heller – eller nässelpaj för den delen. Hyfsat användbart ogräs ändå, eller hur?

Under förutsättning att du skyddar dina händer så är det plättlätt att plocka nässlor. Du nyper av bladen, lägger dem i en påse, bär hem dem, sköljer av dem och förväller dem snabbt, och sedan återstår det bara att bestämma vad du vill laga. Och även om experterna säger att man ska plocka nässlor när de är små och späda så är det ingen direkt brådska – vi var lite sena förra året och plockade först när de var så gott som fullvuxna, men det gick fint det med.

Vi gillar att äta pastarätter likt denna med lite grönsaker vid sidan av, och ibland någon baljväxt också. Det här receptet på Quick and Crunchy White Bean Salad skulle nog göra sig bra som ett komplement, men när vi äter det här till middag ikväll blir det garanterat med en stor skål nyskördad spenat med en skvätt dressing på bredvid. Äntligen är den här – säsongen då vi får trippa ut och plocka in middagen från utanför dörren. Så ljuvligt!

For recipe in English, click here: Pasta with Nettle Pesto

4-6 portioner

1 liter tätt packade nässlor (~120 g)
2 st vitlöksklyftor, grovhackade
1 dl rostade valnötter (~40 g), grovhackade
1 msk citronsaft
3/4 dl olivolja
1 dl riven Västerbottenost eller annan vällagrad ost (~20 g)
1 krm salt 
Svartpeppar
Zest från 1 st citron
500 g spaghetti

  1. Koka upp en stor kastrull med vatten. Med handskar på, nyp av ev. stjälkar på nässlorna och skölj av bladen. När vattnet kokar, förväll nässlorna i 1-2 min. Låt sedan rinna av i ett durkslag, och när de har svalnat tillräckligt, krama ur så mycket vatten som du kan (var försiktig här, dock, då det är lätt att bränna sig på det heta vattnet från mitten). Grovhacka sedan och sätt åt sidan. Du bör nu ha ca 1 1/2 till 2 dl nässlor.
  2. Koka pastan enligt förpackningens instruktioner.
  3. Under tiden, gör peston. Lägg nässlorna, vitlök, citronsaft och valnötter (spara 2 msk till servering) i en matberedare. Kör till en grov konsistens. Häll sedan sakta ner olivoljan medan du fortsätter att köra, tills allt är väl ihopblandat men inte helt slätt.
  4. Flytta innehållet till en skål, och rör ner osten. Tillsätt salt och lite svartpeppar.
  5. Blanda sedan spaghettin med peston i en stor skål. Se till att peston blir jämnt fördelad.
  6. Toppa samtliga tallrikar med citronzest, återstående valnötter och en nypa riven ost. Servera genast.

Leave a Comment