Plommonsorbet - Live Slow Run Far

Plommonsorbet

Medan den prima glassäsongen bleknar bort i takt med att höstvädret ankommer, så kan faktiskt några av de allra godaste sorbeterna (underlig grammatik där) svängas ihop med hjälp av det som naturen tillhandahåller just precis nu. Äppelsorbet är helt magiskt gott, om ni aldrig har testat det förut, och plommon står högt i kurs också. Nu har vi valt att jobba med det sistnämnda här, och kan inte rekommendera det varmt nog. Dessutom är det ju många (inte vi, i år, så vi säger tack till grannen) som sitter på ett rejält överflöd av plommon och inte vet vad de ska göra med allt, och då är sorbet onekligen både en lite annorlunda och praktisk tillämpning, eftersom den håller länge i frysen. Du kan faktiskt också helt enkelt frysa halverade, urkärnade plommon som de är, och göra den här sorbeten vid ett senare tillfälle. Det har vi testat, och det fungerar hur bra som helst. Och just det – använder man lila eller röda plommon blir färgen på sorbeten så vacker, och passar perfekt som en tjusig avslutning på en riktig finmiddag.

Göra sorbet är lätt som en plätt, och kräver befriande få ingredienser. Till de som dock undrar varför i hela världen vodka är en av dem: denna minimala mängd alkohol förhindrar iskristaller från att formas, och garanterar en sammetslen sorbet (men det är givetvis upp till var och en, om man vill använda det eller inte). Vidare kör vi även sorbet i glassmaskin, men om du inte har en (och det bör du inte, om den inte skulle användas ofta!) så går det bra att ställa in byttan med sorbeten i frysen och sedan bara ta ut den med jämna mellanrum och röra om (ungefär varannan timme). Det borde ge hyfsat likvärdigt resultat! Och medan du kanske svänger ihop det här, så ska vi cykla till en annan granne och plocka äpplen. Enorma mängder frukt ruttnar bort i våra trädgårdar den här tiden på året, och samtidigt skuttar vi till affären och köper importerade bananer. Systemfel! Tack och lov är det lätt att göra något åt galenskapen. Plocka svensk frukt istället.

For recipe in English, click here: Plum Sorbet

600 g plommon, urkärnade
1/2 dl vatten
135 g socker (~1 1/2 dl)
2 msk ljus sirap
2 tsk vodka (valfritt)
1 msk citronsaft

  1. Placera urkärnade plommon och vatten i en medelstor kastrull. Låt sjuda på medelvärme (rör om då och då) tills plommonen är mjuka, ca 10-15 min.
  2. Med hjälp av en stavmixer, mixa plommonen till en helt slät puré. Det går också bra att använda t.ex. matberedare/blender, men se då bara till att blandningen har svalnat först.
  3. Tillsätt socker och sirap till kastrullen med purén, och låt sjuda på medelvärme igen, tills dess att sockret helt lösts upp. Ta av från värmen och låt svalna. Tillsätt vodka (valfritt) och citronsaft och ställ därefter in kastrullen (eller annan bytta, om du vill hälla över) i kylen och låt stå där över natten, eller minst 6 timmar.
  4. Kör sedan sorbeten i glassmaskin enligt dennas instruktioner (se introtext om du inte har en maskin). Vår tar ca 20 min. Skopa upp glassen i valfri frystålig bytta och låt sitta i frysen minst ett par timmar före servering.

Senaste recept

2 thoughts on “Plommonsorbet”

    1. Men åh, vilken tavla! Ursäkta – det måste ha fallit bort när vi gjorde om hemsidan. Hur som helst: båda ska tillsättas efter det att blandningen svalnat och innan den ställs in i kylen. Tusen tack för att du hojtade till!

      /Sophia

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top