Rawfoodbollar med aprikos och solrosfrön - Live Slow Run Far

Rawfoodbollar med aprikos och solrosfrön

Snabba, enkla snacks och mellanmål att både ha redo hemma och ta med på utflykt är alltid lika kul att experimentera fram, och dessa rawfoodbollar – eller dadelbollar utan dadlar, energibollar eller rawbollar – är vår senaste uppfinning. De kom till som ett resultat av den ständiga jakt på järn som vi och många föräldrar omkring oss kan relatera till – det är ju knappast en hemlighet att små barn har ett stort järnbehov och särskilt i egenskap av vegofamilj måste vi förstås se till att vi har koll på intaget. T kvalificerar sig utan större tvekan som en tämligen petig rackare men han har gett dessa sitt (exklusiva) godkännande, vilket innebär att vi har höga förhoppningar om att de kommer gå hem hos många andra barn också. De flesta recept på bollar av detta slag använder dadlar som huvudingrediens, men detta är alltså gjort på torkade aprikoser istället. Mindre socker för den som bryr sig om det, och lite annan smak för den som har svårt för dadlar.

Du kan följa receptet som det är eller gå loss i köket och blanda ner alla era smakfavoriter (se tips nedan) – du väljer. T gillar originalutförandet bäst, och vi är bara glada att han tycker om dem och mumsar i sig 1.5 mg järn per boll (!), samt allsköns nyttigheter i form av mycket zink, magnesium, vitamin E, bra fetter (hej omega-3 från rapsoljan), fibrer och så vidare. Lycka till!

For recipe in English, click here: Easy Apricot Energy Balls

18 st. bollar
Total tillagningstid: 15 min

Ingredienser

1 dl pumpafrön (60 g)
1 dl solrosfrön (60 g)
3 dl torkade aprikoser (200 g)
1 dl havregryn (30 g)
1/2 tsk kanel*
En nypa salt
1 msk rapsolja
1 msk vatten
1/2 dl solrosfrön (30 g), krossade eller finhackade*

*Detta recept kan enkelt varieras. Testa att byta ut smaksättningen baserat på eget tycke och smak – vi använder gärna ingefära, kardemumma, kanel och ibland även kakao. Du kan förstås också rulla bollarna i något annat än solrosfrön. Sesamfrön är t.ex. ett jättegott alternativ!

Gör så här

  1. Kör pumpa- och solrosfrön till finmald konsistens i en matberedare. Häll över i en skål och sätt åt sidan.
  2. Lägg aprikoserna i matberedaren och kör till de har fördelats i små bitar. Häll tillbaka den malda fröblandningen och tillsätt havregryn, kanel och salt. Kör till allt har blandats ihop ordentligt.
  3. Tillsätt rapsolja och vatten och kör lite till – smeten ska blandas väl och kladda ihop sig. Du kan eventuellt behöva tillsätta lite mer vatten om aprikoserna var av det torrare slaget och inte så mjuka till att börja med.
  4. Rulla till bollar (ca 1 msk smet per boll) och rulla dem sedan i de krossade/finhackade solrosfröna och förvara i kylen upp till 1 vecka eller i frysen i minst 2-3 månader. De tinar snabbt.

Tips: Innan du rullar bollarna är det smart att ställa smeten i kylen i ca 30 min. De är lite mindre kladdiga och lättare att rulla om smeten är kall.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael

Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top