Rostade rotfrukter med dill, vita bönor och grönkål

Rostade rotfrukter med dill, vita bönor och grönkål

rostade rotfrukter i en långpanna på ett bord

Ah, så en njuter av en måltid serverad från en och samma ugnsform. Inga högar med disk att ta reda på, inget tumultartat kaos med mängder av kastruller och stekpannor i farten samtidigt. Nej, att laga mat i en enda ugnsform gör oss saliga, och den här varianten här blev särskilt trevlig. Mättande potatis, söta morötter, rejäla mängder dill. En s.k. match made in heaven, om du frågar oss. Med tunna skivor av snabbpicklad rödlök skulle en nästan kunna anklaga den här rätten för att flirta med sommarmatlagningen. Men februari är det trots allt fortfarande, även om färgerna här på bilden är helt annorlunda de dystra toner som syns utanför vårt fönster just nu. Är det inte helt magiskt att vi kan laga något såhär fint mitt i vintern, med hjälp av enbart närodlade produkter? (Nåja, citronjuicen kommer någon annanstans ifrån, men det känns som en tillräckligt liten detalj för att kunna få förbise.)

Den här veckan skissade vi upp 2020 års version av vår köksträdgård. Vi började med att lista alla olika sorter vi vill odla, sedan ritade vi upp hur och var allt ska växa, och till sist gjorde vi den stora fröinventeringen och beställde det som vi behövde mer av. Vi kommer dela med oss av alla detaljer i ett blogginlägg så småningom, men när jag sitter och skriver det här receptet nu – med potatis, morötter, dill, grönkål och rödlök inblandade – så försvann jag oundvikligen bort i dagdrömmar en stund. Tänk vad mycket odlingsglädje som ligger framför oss! Och då vi kommer att få sällskap av vår egen lilla mini-odlare i maj (under förutsättning att allt går som det ska), så hoppas vi förstås ligga bra till i tidsschemat och ha så mycket som möjligt i ordning i god tid innan sommaren tar vid.

Tillbaka till maten. Det som också är himla fiffigt med en sådan här slags rätt är – bortsett från den minimala disken – att den är näringsmässigt komplett, precis som den är. Det behövs inte kompletteras med någonting, utan det är bara att servera direkt ut ugnsformen, eventuellt toppa med lite creme fraiche och sedan hugga in.

For recipe in English, click here: Roasted Root Vegetables with Dill, White Beans and Kale

4 portioner
Total tillagningstid: 50 min

5-6 st medelstora morötter (~500 g), skalade
12-14 st medelstora fasta potatisar (~1 kg), renskrubbade men inte skalade
1 st medelstor rödlök (~100 g), skuren i kvartar och sedan tunt skivad
3 msk citronjuice
1 msk ljus sirap
200 g grönkål
1 dl fryst dill
5 dl kokta vita bönor
1 1/2 dl rostade hasselnötter, grovhackade
Rapsolja, salt och svartpeppar
Valfri extra topping: valfri sorts creme fraiche

  1. Sätt ugnen på 220ºC. Skär morötter och potatis i klyftor och lägg i en ugnsform. Ringla över lite rapsolja och tillsätt 1/2 tsk salt och lite svartpeppar. Blanda runt väl, och ställ sedan in formen i mitten av ugnen. Rosta i ca 30-35 min eller tills rotfrukterna är al dente, och vänd runt alltsammans med en stekspade halvvägs igenom.
  2. Förbered löken under tiden. Rör samman 3 msk rapsolja, citronjuicen, sirapen och 1/2 tsk salt. Tillsätt lökskivorna och sätt åt sidan.
  3. Fortsätt med grönkålen. Ta bort de tjockaste bitarna av stjälkarna, och grovhacka sedan resten av kålen och lägg i en skål. Tillsätt en nypa salt och massera den sedan tills den mörknar och blir något glansig.
  4. När potatis och morötter är al dente, ta formen ur ugnen. Rör ner dill, bönor, grönkål och lök (inklusive vätskan) och blanda väl. Sätt in formen i ugnen i ytterligare 5 min. Servera sedan direkt med rostade hasselnötter, en valfri klick creme fraiche och eventuellt en nypa flingsalt uppepå.

Och råkar du leta efter mer middagsinspiration, så hittar du en hel drös samlade i det här inlägget: Våra bästa nyttiga vinterrecept.


Senaste recept

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top