Saftig vegansk äppelkaka - Live Slow Run Far

Saftig vegansk äppelkaka

Höst är lika med många saker: svampplockning, tända ljus, sprakande brasor, vackra färger, frostbitna ängar, varma soppor – och så bakverk med äpplen, förstås. Nu är det hög tid att ta tillvara på all underbar frukt där ute. Konservera det som bör konservas (genom att baka och göra sylt, äppelsmör, mos osv.) och förvara det som kan förvaras (vilket när det gäller äpplen innebär att du bör ha tillgång till någon form av sval, fuktig förvaringsplats, som t.ex. en jordkällare eller ouppvärmd “vanlig” källare). Om du råkar veta vilken sorts äpplen som du har att göra med blir det betydligt lättare att veta huruvida de bör ätas upp/konserveras direkt eller om de kan förvaras en stund. Så kallade “vinteräpplen” plockas trots namnet på hösten, men håller sedan fint tills senvintern – under förutsättning att de förvaras på korrekt vis. 

I år kommer majoriteten av “våra” äpplen från ett helt gäng olika grannar, och ingen av dem har minsta aning vilken sort som växer i deras trädgård. Google kan erbjuda viss hjälp när det kommer till sortbestämning, men ibland är det närmast nödvändigt att fråga en pomolog för att vara helt säker – eller använda Nordiska Museets gratisapp “Äppelappen”! Vi har gjort så gott vi har kunnat på egen hand och har lyckats avgöra vilka som vi borde avsätta till äppelsmör (värlshistoriens godaste grej intygar vi båda) och mos, och vilka som vi kan låta vara ute i förrådet en bra stund till. Känns onekligen lyxigt att kunna strutta dit ut och hämta in en handfull äpplen när fruktskålen ekar tom här inne i huset!

Bakning är givetvis ett utmärkt sätt att ta hand om frukt på också, även om frysutrymmet snabbt fylls på när man börjar proppa in kakor, pajer och annat. Det här är ett superenkelt men gudomligt gott recept på en helt växtbaserad mjuk äppelkaka – som det är omöjligt att bara äta en bit av. (Mike åt trots allt 1/3 av alltihop på en och samma dag.) Vid det här laget är det många av oss som är bekanta med olika sätt att ersätta ägg i veganska bakverk – “chiaägg” och aqua faba/kikärtsspad är två exempel – men här använder vi något som är nytt även för oss: äppelcidervinäger och bakpulver/bikarbonat. Dessa kräver ingen specialhantering eller särskild ihopblandning, utan kokar ihop sig på egen hand i smeten och resulterar i en luftig kaka, precis som ägg skulle ha gjort. I en mjuk kaka som den här blir det den perfekta äggersättningen. Vad gäller fett, så använder vi svensk och ekologisk rapsolja – och tada! En riktigt klimatsmart kaka, perfekt att hugga in på efter en lång dag utomhus – eller ännu bättre, medan du fortfarande är utomhus. Mysigt höstfika önskar vi!

For recipe in English, click here: Spiced Vegan Apple Cake

1 st bakform (20 cm i diameter) med löstagbar kant

5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 krm malen muskot
1 msk malen kardemumma (motsvarar 2 tsk hel kardemumma)
1 nypa salt
3 dl havremjölk
1 1/2 dl rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
3-4 st medelstora äpplen

Topping

1 tsk kanel
1 msk socker

  1. Sätt ugnen på 175ºC. Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor skål. Sätt åt sidan.
  2. Vispa ihop havredryck, rapsolja och äppelcidervinäger i en separat skål.
  3. Skär 2 st äpplen i kuber om 1-2 cm. Skär resterande äpplen i skivor.
  4. Tillsätt de blöta ingredienserna till de torra under konstant omrörning (för att undvika klumpar). Rör sedan ner äppelkuberna.
  5. Pensla insidan av en bakform (ca 20 cm i diameter, helst med löstagbar kant) med rapsolja och häll i smeten. Pressa ner äppelskivorna i ett fint mönster. Blanda ihop kanel och socker och strössla över hela kakan. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 60-65 min, eller tills den har satt sig och fått fin färg, men fortfarande är saftig. Det går givetvis bra med en större form, men då blir gräddningstiden lite kortare så håll koll. Vi tycker den mindre formen ger en sån tjusigt hög kaka, men det är ju en smaksak!

If in the mood for some more fall baking, try these:

Spiced Pear Cake
An easy recipe for a vegan pear cake, perfect for any gathering. Mildly spiced and with plenty of fresh pears, it has fall written all over it.

Pumpkin Bundt Cake
A simple yet delicious recipe for a wonderful vegan bundt cake, moist thanks to butternut squash puree and flavorful thanks to all the traditional holiday spices.


Senaste recept

1 thought on “Saftig vegansk äppelkaka”

  1. Pingback: Spiced Vegan Apple Cake | Live Slow Run Far

Leave a Comment

Scroll to Top