Sparris med romescosås

Medan våren visserligen ankom för över en månad sedan, så är det inte förrän nu som årstidsskiftet ägt rum på tallriken här hos oss – med årets första omgång svensk sparris. De är närapå heliga, de första späda sparrisarna som vi hugger in på! Och ju kärare och mer speciell grönsaken är, desto enklare tycker vi om att äta den. Prima färskpotatis äter vi ju helst bara kokt med dill, en nyskördad majskolv med en smörklick och salt, och sockerärtor bara som de är, eller hur? Och vem i hela världen skulle säga att en solvarm, nyplockad tomat behöver några tillbehör? Sparris hör tveklöst till samma kategori. Stekt eller grillad lätt med en skvätt olja och lite salt uppepå är definitivt standard här i hushållet, och tillfredställer oss alltid. En smarrig sås vid sidan av kan dock göra både presentationen lite tjusigare och smaklökarna än mer nöjda – så det är vad vi har pysslat ihop här. Vi älskar olika varianter på romescosås, och valde här att använda soltorkade tomater som huvudingrediens. Sältan från dem passar perfekt med den krispiga, friskt smakande sparrisen (utan att ta över) och resultatet blir en enkel men tämligen tjusig vårtallrik. Om du väljer att äta/servera den som en förrätt eller som del av en varmrätt låter vi dig bestämma – det viktigaste för oss är att ni också gillar kombinationen sparris + romescosås. Ha det så bra!

For recipe in English, click here: Asparagus with Sun-dried Tomato Romesco

4 st portioner som förrätt

1/2 dl rostade mandlar (~30 g)
1 st brödskiva utan kanter (~25 g), riven i bitar (tänk i stil med surdegsbröd/lantbröd)
6 st soltorkade tomater (~60 g), grovhackade
2 tsk rödvinsvinäger
1 tsk balsamvinäger
1 msk + en liten skvätt olivolja
1 dl vatten
1 krm sambal oelek
250 g färsk sparris
Svartpeppar

  1. Sätt 10-12 st mandlar åt sidan, och lägg sedan de resterande i en matberedare. Tillsätt brödbitar, soltorkade tomater, rödvinsvinäger, balsamvinäger, 1 msk olivolja, vatten och sambal oelek och kör så gott som slätt. Inget salt bör behövas tack vare de soltorkade tomaterna, så smaka av med enbart svartpeppar. Sätt åt sidan. Flaga sedan de resterande mandlarna och sätt dessa åt sidan också.
  2. Stek sedan på sparrisen på hög värme i en pytteliten skvätt olivolja (var konservativ – flott passar inte här) i ett par minuter, eller tills dess att de fått lite färg men inte mjuknat nämnvärt.
  3. Servera genom att klicka ut sås på tallriken och toppa med sparris och flagad mandel.

Leave a Comment