Supergoda granolabitar - Live Slow Run Far

Supergoda granolabitar

Om det är en receptkategori som ni ofta önskar mer av så är det snacks och mellanmål. Det verkar alltså som att det inte bara är i vårt hushåll som mellisklockan ringer titt som tätt – och det är därmed inte med något större motstånd vi säger “er önskan är vår lag”. För ni vet väl vad som kommer på köpet med receptskapande? Precis, recepttestande. Och vad kommer med recepttestande? Provsmakning. Mycket provsmakning.

Snacks är dessutom roliga att experimentera med eftersom de ofta går snabbt att göra och består av få ingredienser. Dessa vansinnigt goda granolabitar utgör inget undantag. Den enda nackdelen är att de är lätt beroendeframkallande och vi är levande bevis på att det är fullt möjligt att snacksa i sig en hel sats ståendes vid köksbänken (vi skyller på långpassets efterföljande hunger!) –  men hey, det finns väl bättre saker att oja sig över?

Vi förvarar dessa i en lufttät burk för mellis hemmavid lika ofta som vi packar ner dem och tar med på vandringar, cykelturer och skogsutflykter. Tänk på det här receptet som en version av jägarsnus (en blandning av nötter, torkad frukt och ibland choklad – även kallat friluftsgodis, studentfoder och engelskans trail mix) och se till att göra dubbel sats. Det var det hela! Lycka till!

For recipe in English, click here: Granola Trail Clusters

Total tillagningstid: 50 min

Ingredienser

Hasselnöt & choklad

4 dl havregryn (200 g)
3 dl hasselnötter (165 g), rostade och skalade
3 msk kakao
1/2 tsk salt
4 msk rapsolja
4 msk ljus sirap

Tranbär & valnöt

4 dl havregryn (200 g)
2 dl valnötter (80 g)
2 dl pumpafrön (90 g)
1 dl torkade tranbär (50 g)
1/2 tsk salt
4 msk rapsolja
4 msk ljus sirap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150˚C. Mixa 1 dl havregryn till ett grovt mjöl i en matberedare*. Tillsätt därefter hasselnötter + kakao eller valnötter + pumpafrön + tranbär och salt och mixa tills nötterna är grovhackade.
  2. Tillsätt resten av havregrynen och mixa tills allt är blandat väl. Häll sedan ner rapsolja och sirap och mixa snabbt ihop alltsammans.
  3. Häll ut granolan på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Tryck ut den till en 1 1/2 cm tjock “kaka” (ca 20×25 cm) med händerna eller en slickepott.
  4. Grädda i ugnen i ca 40 min, men rotera plåten efter halva tiden. Låt svalna helt innan du bryter kakan i bitar. Förvara i en lufttät burk i rumstemperatur.

*Du kan självklart göra dessa granolabitar utan matberedare. Smula havregrynen till havremjöl med fingrarna eller använd en mortel. Nötterna grovhackas, och sedan blandar du ihop alltihop i en skål.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael

Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top