Under min uppväxt var pappa den som gjorde müslin hemma. Det är helt och hållet hans förtjänst att jag älskar rostade hasselnötter i müsli, och jag tror faktiskt inte att jag någonsin har gjort min egen utan att ha haft det däri. Att ha egen müsli hemma är helt enkelt en sådan där grej som jag har med mig från barndomen. Jag minns när jag precis hade flyttat till New York och skulle gå till affären för att köpa på mig några basvaror, och jag hittade en (mycket tjusigt designad) müslipåse – för $10. Jag insåg omedelbart att mina frukostvanor snabbt skulle försätta mig i konkurs, så jag började göra min egen även där i min mikroskopiska kokvrå med sammanlagd köksbänksbredd om 25 cm. Detta gav i sin tur upphov till x antal tillfällen då min brandvarnare började tjuta, eftersom minsta doft av rostade nötter räckte för att trigga den. Men en ilsket pipande brandvarnare begravd under kuddar (inte särskilt säkerhetsmedvetet, men den var omöjlig att stänga av) var knappast det mest dramatiska jag upplevde i den där lägenheten. Nej, det var när hela taket ovanför kokvrån rasade in en natt. Det här är 100% sant, och i mitt tycke en ganska klassisk New York-historia. Jag hade sovit över hos Mike och möttes av en hyfsat spektakulär scen när jag öppnade dörren. Hela taket hade fallit in och ovanför mig såg jag bara ett par blottade bjälkar. Mer om det en annan gång.
Müsli är faktiskt en av mina matfavoriter alla kategorier. Det har varit så ända sedan barnsben. Jag äter müsli på toppen av en skål med frukt (bär på sommaren, kubat äpple på vintern) och någon typ av naturell yoghurt samt rejält med malen kanel, och sedan rör jag ihop alltsammans till en ganska geggig historia. Njuter gör jag av varje tugga, och lite ledsen är jag när kalaset är slut. Jag lärde mig ganska snabbt att müsli som svenskar äter det var lite exotiskt för amerikanarna. Först och främst är müsli inte alls särskilt vanligt i USA (där är ju olika typer av flingor grejen), och sedan associerade de allt som oftast müsli med det som de kallar “Swiss müsli” eller “bircher müsli”. Dessa består (i mitt tycke) mestadels av havregryn, och äts med mjölk alternativt blötlagda över natten (tankarna går osökt till dagens trendfrukost overnight oats här). Hur som helst – jag tänker på müsli och dess användningsområden som jag tänker på granola (vilket om jag minns rätt inte ens var ett ord vi använde i Sverige förr?). Jag föredrar den osötade och inte överdrivet knapriga varianten av de två, vilket säkert även det är en produkt av min uppväxt. Müsli var det vi hade hemma och åt till vardags, men när vi var iväg och åkte skidor på sportlovet och man skulle ladda in en extra stor frukost, ja då fick jag och min bror gå loss på START! – och vilken lycka det var. Fina minnen. Och hur roligt är det inte att inse att en själv håller fast vid liknande traditioner?
Oavsett preferens, så kan du potentiellt spara en hel massa pengar på att göra din egen müsli eller granola. Det är betydligt billigare att köpa var ingrediens för sig, och vi gör vår egen utan ett ens tänka alltför mycket på det. Det går av bara farten. Dessutom går det snabbt, när du väl har fått in snitsen, och så kan du göra en storsats som räcker länge på en gång. Det här är vår standardmüsli – och vi hoppas förstås att den ska bli er också 🙂
For recipe in English, click here: Our Favorite (And Cheap) Morning Muesli
Ger ca. 3 liter färdig müsli
13 dl havregryn
5 dl vetegroddar
4 dl havre- eller kruskakli
3 dl russin
3 dl solrosfrön
3 dl pumpafrön
2 dl valnötter
2 dl hasselnötter
1 tsk hel kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 msk malen kanel
- Rör ihop havregryn, groddar, kli och russin i en stor bunke.
- Hetta upp en torr stekpanna på medelhög värme (dvs. någonstans mellan medel och hög), och rosta solrosfröna gyllene. Rör runt med en stekspade ofta för att undvika att något bränns. Beroende på värmen tar det ca 2-10 min. När fröna är klara, tillsätt dem till bunken. Upprepa hela proceduren fast med pumpafröna istället.
- Därefter, rosta valnötterna på samma vis, men låt dessa svalna på en tallrik efteråt, innan du grovhackar eller bryter dem i mindre bitar och tillsätter till bunken (om man hackar innan rostningen blir småbitarna ofta brända, vilket leder till onödigt svinn). Medan valnötterna svalnar, rosta hasselnötterna. Dessa kommer börja tappa skalen i stekpannan, varför det är smart att vänta med dem till sist. Låt hasselnötterna svalna på en tallrik också, innan du gnuggar av skalen med hjälp av en kökshandduk eller dina bara händer. Vi tar en handfull mellan handflatorna och gnuggar och det går jättebra. Allt skal kommer inte gå att få bort från alla nötter, men det är helt okej. Avsluta med att grovhacka och sedan skicka ner dem i bunken också.
- Mortla kardemumman till ett pulver. Tillsätt samtliga kryddor till bunken och rör ihop alltsammans ordentligt. Vänta tills müslin har helt svalnat innan du häller över den i en lufttät förvaringsburk.