Vegetarisk chili med sötpotatis - Live Slow Run Far

Vegetarisk chili med sötpotatis

Sweet potato chili in a cast iron pot.

For recipe in English, click here: Vegetarian Sweet Potato Chili

Under åren i New York hade vi väl ca 1% av tiden vi har nu att ägna åt matlagning. Det var en konstant utmaning att försöka äta hemlagat varje kväll utan att behöva slå knut på oss själva fullständigt, men trots det var gångerna det blev hämtmat faktiskt lätträknade. Särskilt efter att vi hade skapat vår budget och sparplan – då hände det aldrig. Våra främsta hjälpmedel stavades måltidsplanering, handling varje söndag, storkok och förberedelser på morgnarna. Att t.ex. ha grönsakerna färdighackade när vi kom hem från jobbet kunde på riktigt kännas som en livräddare.

Chili, som man säger på engelska, eller chili con carne, som man kanske mer säger här, blev snabbt en favorit under höst och vinter. Det här är förstås en vegetarisk chili, eller chili sin carne som det ju blir. Vi lagade ofta tillräckligt för nästan en hel vecka och det var så skönt att bara kunna värma på när vi kom hem! Sötpotatis var en given ingrediens, helt enkelt för att det är fenomenalt gott i en chili – så pass gott att vi t.o.m. har valt att göra ett mikroskopiskt undantag från vårt löfte att hålla oss till närodlade grönsaker. Ett par eko-sötpotatisar från Spanien fick slinka med när vi handlade senast, så att vi kunde få knåpa ihop det allra bästa receptet här och få ALLA – omnivorer som herbivorer – att välja en vegochili när suget slår till. Nettoeffekt positiv, tänker vi! Få rätter klår denna en mörk, kylig höstkväll och vi hoppas att ni testar också. Lycka till!

4-6 st portioner
Total tillagningstid: 1 hr 20 min

Ingredienser

2 msk olivolja
1 st medelstor gul lök (150 g), hackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
1 msk malen spiskummin
1 tsk torkad oregano
2 msk chipotlepasta
2 st stora sötpotatisar (750 g), skalade och skurna i 1-2 cm stora tärningar
1000 g krossade tomater
690 g kokta bruna eller kidneybönor (9 dl)
5 dl vatten
1 msk sojasås
1 tsk salt, plus mer till avsmakning
Svartpeppar
400 g frysta majskorn

Gör så här

  1. Fräs löken i olivoljan på medelvärme tills den mjuknat, ca 5 min.
  2. Tillsätt vitlök, spiskummin och oregano under konstant omrörning. Efter ca 30 sek, rör ner chipotlepastan. Låt fräsa med i ca 30 sek under fortsatt omrörning.
  3. Blanda ner sötpotatis, krossade tomater, bönor, sojasås och vatten och låt sjuda upp. Tillsätt 1 tsk salt och generöst med svartpeppar.
  4. Låt sjuda på låg värme, under lock, i ca 1 h eller tills sötpotatisen är klar.
  5. Rör ner majsen och låt sjuda med i ytterligare 5 min. Smaka av med salt (vi tillsätter vanligtvis ca 1/2 tsk). 
  6. Låt chilin svalna av något före servering, och kom ihåg att ev. rester förmodligen smakar ännu bättre nästa dag.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top