Zucchinibröd med choklad

Ja, ja, vi vet att vi kör stenhårt på zucchinirecept just nu – men vad tusan, snart är säsongen slut så det är lika bra att njuta hela vägen in i mål! Vi sa hejdå till ett gäng plantor för ett par veckor sedan och ser nu spenat växa frodigt på samma plats, men vi sparade några för en liten förlängning på sommaren. Och medan produktionstakten är betydligt lägre nu jämfört med juli och augusti, så blir vi fortfarande försedda med ett par frukter i veckan. Detta tillgodoser våra behov mer än väl nu, och det behövs väl knappast sägas att vi båda längtar efter att höstskördarna ska börja mogna färdigt. Efter en lång sommar av krispiga gurkor, squash av olika slag, mangold osv. så är det med fröjd i ögat vi ser rotfrukterna bli färdiga och grönkålen växa sig magnifik. Men innan vi omfamnar grytor och kålsallader helt och hållet – här är ytterligare ett recept att luta sig emot när squashskörden vuxit sig enorm: zucchinibröd.

Ja, alltså det här är lika mycket bröd som “bananbröd” är – dvs. sött, saftigt och fullproppat med chokladbitar, bäst ätet nästa dag eller till och med den därpå, då både smaker och konsistens satt sig ordentligt. Vi skär gärna upp hela brödet i skivor och fryser in för lättare upptining, och tar det allt som oftast med oss som mellanmål i farten (brödet gifter sig extra bra med solsken, fina vyer och valfri friluftsaktivitet). Oavsett om du gör likadant eller njuter av en skiva någon helt annanstans så spelar det ingen roll. Det här (växtbaserade) fikat funkar jämt. Även före frukost, om man frågar Mike. Hoppas att det kan bli en favorit hemma hos er alla också – vi är inne på femte satsen i år!

For recipe in English, click here: Chocolate Chunk Zucchini Bread

1 st bröd, standardform

1 st “chiaägg”, se steg 1.
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl strösocker
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk kanel
1/3 tsk hel kardemumma, stött
En nypa malen muskot
1/2 dl rapsolja
2 dl havredryck (eller annan valfri “mjölk”)
100 g mörk choklad, grovhackad
1 st zucchini, grovriven (~250 g eller ~6 dl riven)

  1. Sätt ugnen på 180ºC och smörj + mjöla sedan en vanlig brödform. Sätt åt sidan. Fortsätt genom att röra samman 1 msk chiafrön och 3 msk vatten i ett litet glas. Rör om varje minut i ett par minuter, och låt sedan tjockna till.
  2. Blanda samman alla torra ingredienser i en stor skål.
  3. Rör ihop rapsolja och havredryck i en mindre skål. Tillsätt “chiaägget” och rör igen.
  4. Tillsätt de blöta ingredienserna till skålen med de torra, och blanda väl. Därefter, vänd ner riven zucchini (krama inte ur någon vätska) och choklad. Rör ihop utan att överarbeta smeten.
  5. Häll smeten i brödformen, och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 55-60 min, eller tills dess att en provsticka kommer upp med lite saftiga smulor. Bäst äten nästa dag, och företrädesvis uppäten inom 3-4 dagar. Kan också frysas in.

Senaste recept

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top