Chocolate chip cookies: bästa receptet någonsin

chocolate chip cookies och choklad

Vi gillar ju att påpeka hur mycket Mike tycker om glass, men faktum är att han är ett sant kakmonster också. Ett annat faktum är att om en parar ihop ett glassälskande kakmonster med någon som tycker om sötsaker lite lagom men som inte är en fullblodad godisgris, så har man kort därefter två stycken glassälskande kakmonster. Ja, under förutsättning att den första är en hejare på att göra galet god hemgjord glass samt baka magiskt goda kakor. Ja, ni hör ju vart detta är på väg (eller redan har tagit vägen – jag är fast).

Read more

Wraps med potatissallad och grönkål

I stort sett vad som helst ihoprullat i tunnbröd låter som en bra idé, vill vi hävda. Vi tycker om god mat och råvaror av hög kvalitet, men vi kan inte anklagas för att vara petiga med maten – ge oss en skiva hembakt bröd med ett lager hummus på och lunchen är kirrad för oss. Det krävs inte särskilt mycket för att göra oss nöjda när allt kommer omkring – helt enkelt för att vi gillar enkelt. Inget knussel. Lätt och okomplicerat. Visst, ibland är det rent av ljuvligt att spendera en hel dag i köket. Följa ett invecklat recept och röra i en gryta i timtal. Men för det mesta tycker vi faktiskt om när ingredienslistan är kort, instruktionerna få och tiden framför spisen begränsad.

Read more

Snabb och somrig pasta med spenat och tomat

pasta i en skål med spenat och tomater

En snabb, enkel pastarätt är väl ändå svårslagen i slutändan? Det här är verkligen definitionen av kravlös matlagning, och utgör helt klart vad vi känner oss sugna på och väljer att laga hela tiden just nu. Och med en färsk liten bebis i famnen och ännu färskare grönsaker som börjar komma från trädgårdslandet är väl det knappast en överraskning?

Read more

Flapjacks med jordnötssmör och choklad

energibars på ett gammalt bord.

Enklare, billigare och nu också veganvänligt – här är en uppdaterad version av vårt “gamla” recept på Energibars. Energibars faller i den där kategorin med spartips som handlar om hemgjort vs. köpa färdigt – eftersom ja, köpa bars från butiken blir snabbt en dyr historia. Här kostar ingredienserna för hela satsen ungefär lika mycket som en köpe-bar. Det är en ganska bra deal, tycker vi. Att ha ett gäng av dessa i frysen för spontana äventyr samt tillfällen då blodsockret störtat är himla fiffigt, och förstås råder vi er därför att ge receptet en chans. Superenkla att göra, supersmarriga att äta. Lycka till!

Read more

Vårmat: våra färgglada, smakrika favoritrecept

For post in English, click here: Our Favorite Spring Recipes

Nu är våren här och vi känner en ändlös glädje över att få kasta oss över sparris, rädisor, spenat, sallat, rabarber och nässlor, trygga i förvissningen om att dessa kommit upp ur den svenska myllan och inte gjort en världsomsegling på vägen till tallriken. Nu säger vi hejdå till mustiga grytor och värmande soppor, och bereder väg för ljuva sallader, färgsprakande pastarätter, snabba grillmåltider och – förstås – efterrätter med smak av färska frukter och bär. Än har vi givetvis inte tillgång till precis allting, men hela grejen med att äta i säsong är ju just det här: att man, gröda för gröda, får äta och njuta sig genom varje årstid, och därmed ger sig själv möjligheten att till fullo uppskatta det naturen har att erbjuda i var stund. Här är våra favoriter just nu:

Read more

Vegansk cannelloni med nässlor och ricotta på solrosfrön

Två cannelloni på en tallrik med tomatsås.

Årstiden som vi alla har längtat efter har äntligen ankommit – våren. Och med den, ändlös fågelsång. Uppfriskande regn. Fuktig jord som doftar underbart. Blommor i alla möjliga färger och former. Livgivande grönska att insupa. Och… färskt bladgrönt. Oavsett om det handlar om vilda växter eller spenaten du odlat själv så är de där första gröna bladen heliga. Efter ännu en vinter av säsongsätande vet vår glädje inga gränser!

Read more

Krämiga linser med ugnsrostade rotfrukter

ugnsrostade rotfrukter och svarta linser på en skärbräda

Har du maträtter som du svängde ihop lite sådär hejsan hoppsan någon dag som sedan har blivit till standardinslag i middagsrotationen? Vi har några, och de flesta kom till i försök att göra slut på diverse slattar i kylskåpet.

Krämiga linser, som vi kallar dessa, passar perfekt in i denna kategori. När det råder brist på tid och inspiration till matlagning sträcker vi oss ofta efter just linser, eftersom dessa inte behöver blötläggas och går att tillaga snabbt. Lägg därtill överbliven creme fraiche och några standardsmaksättningar, och så hade den här rätten kommit till. Linser förekommer för det mesta i ganska ”blöta” sammanhang – t.ex. soppor, grytor och såser – och är lite svåra att verkligen njuta av bara som de är. Bönor är lite lättare på det viset. Men så här, när man gör en krämig gucka av alltihop, ja då blir linsdelen på tallriken himla njutbar och framstår inte som det minsta torr eller tråkig. “Nödvändigt ont”-stämpeln är som bortblåst.

Read more

Perfekt nybörjarbröd i långpanna

färskt bröd under en handduk

Ni minns kanske att jag och Mike har bestämt oss för att baka allt vårt eget bröd under 2020? Och ja, så här långt har det gått smärtfritt! Vi har hunnit nästan en tredjedel in på året och vi har inte ens varit minsta lockade att köpa med oss mjukbröd från affären en endaste gång (knäckebröd är undantaget).

Nyckeln till framgång har så här långt helt klart varit att hela tiden ligga steget före och alltid ha bröd i frysen, vilket i sin tur betyder att vi försöker ha brödbaksingredienser hemma jämt också. Vi omorganiserade t.o.m. i köksskåpen för att ge alla mjölsorter den plats som de förtjänar – så nu har vi en hel hylla dedikerad till mjöl och enbart mjöl!

Read more

Enkel men ljuvlig vegansk blåbärskaka

Blåbärskaka med florsocker på ett bord.

Med hjälp av några skafferiingredienser samt frysta bär kan den här tämligen delikata veganska blåbärskakan svängas ihop på så gott som nolltid. Ingredienslistan är klimatsmart från början till slut och resultatet kommer garanterat att tillfredsställa all sommarlängtan, vi lovar.

Att använda frysta bär är nyckeln här, under förutsättning att du inte bor på en plats där de är i säsong just nu. Att köpa färska bär importerade från någonstans långt bort är inte ett smart klimatdrag – och i vårt tycke kostar de alldeles för mycket och smakar alldeles för lite ändå. Inte behöver du tina de frysta bären heller, utan de rörs med fördel ned i smeten direkt från frysen – och ungefär en timme senare kommer världens saftigaste kaka vara redo att hugga in på. Och det här är en sådan där kaka som bara blir bättre dag två och tre, så gör den gärna i förväg!

Read more