Äppelsmör - Live Slow Run Far

Äppelsmör

äppelsmör på surdegsbröd

Min före detta chef Daniella kom en dag till jobbet med en stor påse full med de allra sötaste små burkar fyllda med ”äppelsmör” – en var till oss medarbetare. Jag tog med min burk hem och både jag och Mike var snabba att konstatera att det var bland det godaste vi någonsin smakat och att det var helt galet att vi aldrig hade hört talas om det förut. Jag bad Daniella om receptet och medan jag inte minns de exakta mängderna så kommer jag väl ihåg att hon sa att det ”krävs en hel del kärlek”, och det hon menade med det var förstås att det ingår en god dos omrörning i kastrullen.

Men lita på oss när vi säger följande: det kommer vara väl värt besväret. Äppelsmör har fått sitt namn tack vare den silkeslena konsistensen – inte för att det ingår några mejeriprodukter – och beskrivs bäst som en oerhört smakrik, slät och något tjockare variant av sylt. Vi gillar det bäst uppepå bröd – vare sig det handlar om mjukt eller knäcke – och ibland kör vi på smör eller jordnötssmör därunder. Tänk på äppelsmör som något slags mellanting av sylt och marmelad och se till att du ger detta en chans och njuter av varje tugga sedan. Åh, och det är få hemgjorda julklappar som slår lika högt som en burk äppelsmör – det har blivit standard för oss att ge bort ett par varje år. Fler tips på det temat hittar du här: Eight Edible Christmas Gifts.

For recipe in English, click here: Apple Butter

Blir ca 2-2.5 liter färdigt äppelsmör

Ingredienser

3 kg äpplen (välj en sort som ger bra mos)
5 dl vatten
3 dl äppelcidervinäger
1.5 kg socker
2 krm salt
3 msk citronjuice

Gör så här

 1. Skär äpplena i klyftor (skala ej) och lägg i en kastrull. Tillsätt vatten och äppelcidervinäger och koka upp. Låt sjuda tills äpplena mjuknat helt. Sedan kan du välja att antingen passera direkt genom en finmaskig sil, eller mixa med stavmixer först och sedan passera. Om du mixar får du med lite volym från skalen, vilket vi föredrar, men det är inget måste. Helt slätt blir det oavsett när massan passeras genom silen.
 2. Häll massan i en (ren) kastrull och tillsätt socker, salt och citronjuice. Låt sjuda under omrörning (du behöver inte röra konstant, men ofta) tills konsistensen tjocknat. Tiden varierar med äppelsort, men ca 30-60 min ger en fingervisning. Om du ställer in en tallrik med en liten klick på i kylen i någon minut och den stelnar till är det klart.
 3. Häll upp på steriliserade*, varma glasburkar och sätt på lock omedelbart. Förvara mörkt och helst lite svalt. Håller oöppnade i minst 1 år.

*För att sterilisera glasburkarna: diska ur, låt torka och skjutsa sedan in dem i ugnen på 110°C i ca 20 min eller tills de är ordentligt varma. Locken bör kokas i vatten i ca 1 min för att steriliseras. Gör allt detta precis innan äppelsmöret är klart, så att du nästan bränner dig på burkarna när det är dags att hälla upp det.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

6 thoughts on “Äppelsmör”

 1. Äppelsmör måste vara det äckligaste och mest onyttiga jag hört talas om.
  Fy sjutton. Hur kan man ens rekommendera människor att äta det.
  Bara socker och ett skit dåligt sätt att ta hand om värdefulla äpplen.
  Fullständigt koka sönder vitaminer och fibrer, slänga bort mat och dränka smaksatt vatten med 1,5 KG vitt ohälsosamt socker…
  Skäms !!!!

  1. Sophia & Michael

   Hej Marie!

   Först måste vi bara reda ut något du verkar ha fått om bakfoten – förutom någon deciliter eller så med mosiga skal rör sig det inte om något svinn alls i det här receptet. Det du kallar för ”smaksatt vatten” är i själva verket äppelpuré. Sockret har en konserverande och – förstås – sötande effekt och resultatet blir äppelsylt (även om det oftast, av någon anledning, kallas för äppelsmör). Och precis som de allra flesta av oss vet att sylt inte ersätter färsk frukt (eller bär) i kosthållningen, gör heller inte äppelsmör det – utan det är något lite extra gott att klicka på pannkakan eller bre på helgsmörgåsen ibland. (Och det fina är ju att det är valfritt om en vill äta det alls.)

   Äpplen är oerhört värdefulla och närmast heliga i vårt hushåll. Därför har vi räddat nära 100 kg från att ruttna bort i folks trädgårdar bara i år – och 3 kg av dem fick alltså bli till denna delikatess.

   Vi har gissningsvis en hel del att skämmas för i livet, likt många andra människor, men att koka äppelsmör hör nog inte till dem när allt kommer omkring.

   Tack och hej!

   /Sophia

 2. Tänk att folk får för sig att kommentera sånt… Jag tycker att receptet låter toppen! (och ett mycket bra svar också). Och som ni skriver, så är det ju upp till var och en med vilka recept en vill följa och inte. 🙂
  Ett hejarop från min sida, fortsätt med det ni gör som ni gör!
  /En annan Marie

  1. Hihi, hej en annan Marie! När jag såg ditt namn och ”Äppelsmör” dyka upp på skärmen tänkte jag åh nej… Vilken tur att det var det här trevliga meddelandet istället! Tack för hejaropen – de är innerligt uppskattade! Kram Sophia

 3. Älskar detta recept!! Gjorde det första gången förra året när äppleskörden kom :)) längtade till årets skörd för att göra det igen och idag är det dags! Love it!! <3

  1. Åh, det här kan vara den allra härligaste kommentaren jag har läst! Vad kul att höra – det är magiskt gott!! Vi ska göra vår laddning för säsongen nästa helg. /Sophia

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top