Veganska bärrutor med chiasylt - Live Slow Run Far

Bärrutor med chiasylt

mellanmålrutor i en vit bakform

Alla ni som har följt oss ett tag har förmodligen redan snappat upp att vi är på gränsen till fanatiska när det kommer till att lagra upp med bär i frysen inför vintern. Förra sommaren är det möjligt att vi tog det hela till en helt ny nivå (men då var det också ett galet bra blåbärsår här där vi bor).

Det kan till och med ha orsakat oss mer eller mindre allvarliga ryggproblem och tvingat oss att släpa med oss små barnpallar ut i skogen, men hey – vi fick ihop till över 30 kg. Lägg till det en hel del svarta och röda vinbär, björnbär och hallon, och det är ganska lätt att föreställa sig en frys till bredden fylld med bär där i september. När bärsäsongen ger vika är det dock dags för äpplen och päron, och det känns liksom spännande och helt fantastiskt gott ända fram till jul (inte så att vi slutar äta dem då, men förälskelsen har lite lagt sig trots alls). Det här innebär hur som helst att vi inte börjar nalla på bärförrådet förrän i januari, vilket i sin tur betyder att vi har enorma mängder att äta inom loppet av, tja, fem månader, för sedan drar ju jordgubbssäsongen igång och allt börjar om igen. Det här är förmodligen världshistoriens absolut bästa problem. Och vår favoritdel? Att det är helt gratis. Inte en krona spenderad. Himmelriket för oss budgetfixerade.

Detta aldrig sinande berg av bär betyder att vi kan lyxa till det och baka godsaker som smakar sommar trots att det bara är början på mars, utan att ens behöva åka till affären och dyka huvudstupa ner i frysdisken (det skulle ju såklart också funka, i och för sig). Bör detta lilla bakverk kallas efterrätt, fika eller mellanmål? Ja, det är själva frågan det. De funkar egentligen i samtliga situationer – det är blåbären själva som står för det mesta av sötman (de får bara en pytteliten skjuts av sirap) och det är en himla massa havregryn och chiafrön däri (det är nästan så det kan kallas frukost), så vi låter er avgöra. En skopa glass uppepå och det är en solklar efterrätt, och om du vill ha det lite sötare är det fritt fram att använda “vanlig” sylt istället för chia-varianten nedan. Lycka till!

For recipe in English, click here: Blueberry Crumble Bars

16 st rutor (20×20 cm bakform)

Ingredienser

300 g frysta blåbär (~5 dl)
2 msk chiafrön
2 msk ljus sirap

2 1/2 dl havregryn
2 1/2 dl grahamsmjöl
1/4 tsk salt
2 1/2 msk ljus sirap
5 msk kokosolja
2-3 msk kallt vatten

Gör så här

  1. Börja med chiasylten. Lägg de frysta bären i en kastrull på medelvärme och låt sjuda i ca 5 min under omrörning. Vid det här laget bör bären ha släppt ifrån sig ganska mycket vätska och börjat bli mosiga. Rör ner chiafrön och sirap. Sjud vidare i 2 min och ta sedan kastrullen från värmen.
  2. Låt svalna i rumstemperatur och rör om ungefär var 10:e minut. Förvara sedan i kylen, där sylten kommer fortsätta att tjockna.
  3. Medan chiasylten svalnar, gå vidare till pajdegen. Kör havregrynen till en mjöl i en matberedare. Blanda havremjölet med grahamsmjöl och salt i en medelstor bunke.
  4. Rör ner den smälta kokosoljan och sirapen, tillsammans med 2 msk kallt vatten, och blanda väl. Degen ska vara ganska lös, men om du pressar lite mellan fingrarna ska den kunna tryckas samman. Tillsätt ytterligare 1 msk kallt vatten om det känns för torrt.
  5. Tryck ut degen i en 20×20 cm stor bakform, men se till att spara ca 1 dl deg till toppingen. Ställ formen i kylen att kallna ca 20 min och sätt ugnen på 175ºC.
  6. Grädda pajbottnen i ca 15 min. Ta ut den från ugnen och bred på chiasylten, innan du smular över resterande deg.
  7. Grädda i ytterligare 15-20 min eller tills dess att sylten är varm och bubblig och toppingen gyllene. Låt svalna helt, och skär sedan i 16 st rutor. Förvara i kylen i upp till 5 dagar.

  Share this post!


Senaste recept

1 thought on “Bärrutor med chiasylt”

  1. Pingback: Vegan Berry Crumble Bars

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top