Enkel men ljuvlig vegansk blåbärskaka

Blåbärskaka med florsocker på ett bord.

Med hjälp av några skafferiingredienser samt frysta bär kan den här tämligen delikata veganska blåbärskakan svängas ihop på så gott som nolltid. Ingredienslistan är klimatsmart från början till slut och resultatet kommer garanterat att tillfredsställa all sommarlängtan, vi lovar.

Att använda frysta bär är nyckeln här, under förutsättning att du inte bor på en plats där de är i säsong just nu. Att köpa färska bär importerade från någonstans långt bort är inte ett smart klimatdrag – och i vårt tycke kostar de alldeles för mycket och smakar alldeles för lite ändå. Inte behöver du tina de frysta bären heller, utan de rörs med fördel ned i smeten direkt från frysen – och ungefär en timme senare kommer världens saftigaste kaka vara redo att hugga in på. Och det här är en sådan där kaka som bara blir bättre dag två och tre, så gör den gärna i förväg!

Och är inte en god, somrig blåbärskaka precis vad många av oss behöver just nu? Världen känns onekligen ganska upp-och-ner, och var man än tittar så möts man av dåliga, värre och de värsta nyheter. Givetvis tycker vi att man ska hålla sig informerad och veta vad som händer runtom oss, men vi känner också att ett visst mått av filtrering är nödvändigt för att inte bli helt galen. Att ha koll på vad som pågår och veta vad man själv kan göra för att förbättra situationen är en sak, men att mata hjärnan med ändlöst scrollande, delta i diskussioner som baseras på åsikter och inte välgrundad fakta och inte ge sig själv en paus från all mediarelaterad stimulans är en annan. Vi har kommit fram till att titta på nyheter i ca 30 min på kvällen samt kolla SVT:s och The New York Times nyhetsappar på morgonen är lagom för oss. Givetvis skiljer det sig från person till person.

Vi håller våra tummar och tår för att ni alla mår bra och känner er hyfsat trygga där ute, och hoppas med hela våra hjärtan att allt det här ska lugna ner sig väldigt, väldigt snart.

For recipe in English, click here: Easy Vegan Blueberry Cake

1 st bakform (20 cm i diameter) med löstagbar kant

Ingredienser

4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 msk nymalen kardemumma (motsvarar 1 tsk hel kardemumma)
1 nypa salt
2 1/2 dl havremjölk
1 1/4 dl rapsolja
2 tsk äppelcidervinäger
250 g frysta blåbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175ºC. Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor skål. Sätt åt sidan.
  2. Vispa ihop havredryck, rapsolja och äppelcidervinäger i en separat skål.
  3. Tillsätt de blöta ingredienserna till de torra under konstant omrörning (för att undvika klumpar). Vänd sedan ner de frysta blåbären.
  4. Pensla insidan av en bakform (ca 20 cm i diameter, helst med löstagbar kant) med rapsolja och häll i smeten. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 60-65 min, eller tills den har satt sig och fått fin färg, men fortfarande är saftig. Det går givetvis bra med en större form, men då blir gräddningstiden lite kortare så håll koll (eftersom kakan inte blir lika hög).

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top