Fänkålsgryta med saffran, potatis och purjolök - Live Slow Run Far

Fänkålsgryta med saffran, potatis och purjolök

fänkålsgryta med saffran potatis och purjolök på en skål

Ja, saffran är lite dyrt men då och då är det utan tvekan värt att lägga en slant på! Särskilt nu när vi går mot mörkare tider och kan behöva en uppiggande smak- och färgexplosion på tallriken. När en hör kombinationen saffran + gryta går tankarna ofta åt bouillabaisse-hållet och liknande fiskrätter, och under min (Sophias) uppväxt var det själva definitionen av en lyxmåltid – eller åtminstone en rätt som min pappa gärna ägnade en halv (eller hel) lördag åt att laga. Det är oklart om det är saffransingrediensen som gör det, men den här grytan har utan tvekan samma känsla av det där ”lilla extra”. Den kvalar tveklöst in som både bjudrätt och helgmiddag – men med en gigantisk fördel jämfört med andra recept i samma kategorier: den går snabbt att svänga ihop.

Jepp, det stämmer. Lite grönsakshackande, fräsande och sjudande är allt som krävs innan det är dags att servera – och då finns det till och med tid att riva av disken medan grytan puttrar på spisen. Ett trevligt bröd vid sidan av är alltid gott men inte nödvändigt, eftersom både potatis och bönor mättar bra – men vilka försöker vi lura? Bröd gör det mesta bättre och i det här fallet vore hemgjort vitlöksbröd en solklar hit. Och som med de flesta grytor blir denna också nästan godare dag två, så var inte rädd att laga så att det blir rester över. Just det, en sak till: fetaosten bör inte utelämnas (om du väljer vegansk eller vanlig lämnar vi dock upp till var och en). Den lyfter hela kalaset till oanade höjder. Ok, det var allt – lycka till!

For recipe in English, click here: Fennel Stew with Potatoes and Saffron

6 st portioner
Total Time: 35 min

Ingredienser

1 st purjolök (~500 g)
0.5 g saffran
2 msk rapsolja
1 kg potatis, skalade och skurna i stora kuber
2 l vatten
2 msk buljong (motsvarar 2 st tärningar)
2 st fänkålshuvuden (~800 g)
460 g kokta stora vita bönor (~6 dl), avsköljda
1 msk vitvinsvinäger
150 g valfri sorts fetaost
Salt
Svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj purjolöken noga och skär i ca 1-2 cm tjocka skivor (både vit och grön del).
  2. Mortla saffran med 1 krm salt.
  3. Hetta upp 2 msk rapsolja i en stor kastrull. Häll ner saffran och rör runt, och tillsätt sedan purjolöken. Fräs i ca 5 min.
  4. Tillsätt potatis och fräs i några minuter till.
  5. Tillsätt vatten och buljong och koka upp. Låt sjuda med locket på i ca 7-8 min.
  6. Skär fänkålen i ca 2 cm breda klyftor (spara de gröna vipporna). Tillsätt till grytan och sjud i ytterligare ca 8-10 min, eller tills potatisen är mjuk. Stäng av värmen men låt stå kvar på plattan. Rör ner bönorna och lägg på locket i ca 2-3 min.
  7. Tillsätt vitvinsvinäger och smaka av med salt och svartpeppar. 
  8. Servera i skålar och toppa med fetaost samt fänkålsvipporna.

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top