Guacamole på gula ärtor - Live Slow Run Far

Guacamole på gula ärtor

Nu för tiden finns det många recept på guacamole på gröna ärtor, och det är grymt bra. Det är supergott och cirka hundra gånger bättre för världen än vanlig guacamole, eftersom avokadoindustrin är klart tveksam ur både ett miljö- och människorättsperspektiv (om du vill läsa mer om det är du varmt välkommen att göra det här: En guide till klimatsmart veganism). Men grejen med guacamole på gröna ärtor är att det ofrånkomligen smakar… ja, gröna ärtor helt enkelt. Nu älskar vi visserligen det och äter det på ett eller annat vis minst en gång i veckan, så det är inte det… men ibland behöver en bara lite guacamole. Eller hur?

Så, får vi lov att presentera: gula ärtor. Vi har experimenterat med dem i hummus ett bra tag, som ett svenskodlat alternativ till kikärtor, och snappade tidigt upp fejk-guacamolepotential. Smaken är mild nog att maskeras av limejuicen, koriandern och vitlöken och konsistensen blir silkeslen efter några varv i mixern (att låta dem koka lite extra, så att de blir mer åt det mosiga hållet, är att rekommendera). Slutresultatet? Tja, det är vad du ser här, både i text och bild. Det är superkrämigt, det är grönt, det smakar mexikanskt och det är sjukt gott med tortillachips. Det är så gott som ”riktig” guacamole, med andra ord – men en klimatsmart sådan, som en kan hugga in på alla veckans dagar med gott samvete.

For recipe in English, click here: Yellow Pea Guacamole

Ingredienser

700 g kokta gula ärtor* (~8 dl)
3/4 dl olivolja
100 g färsk spenat
2 st vitlöksklyftor
2 msk limejuice
2-3 dl hackad färsk koriander
250 g hackade färska tomater
1 1/2 tsk salt
2 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
en nypa eller två av cayennepeppar

*För en riktigt len konsistens rekommenderar vi att koka ärtorna tills de blir lite mosiga. I annat fall kan det vara bra att tillsätta lite vatten.

Gör så här

  1. Lägg gula ärtor, olivolja, spenat och vitlöksklyftor i en skål (om du använder stavmixer) eller matberedare och mixa slätt.
  2. Rör sedan ner limejuice, färsk koriander, tomater, salt, spiskummin, torkad koriander och cayennepeppar. Smaka av och justera salt och hetta vid behov. Servera med chips eller morots/gurkstavar, använd som pålägg på mackan eller klicka uppepå tacosfyllningen – till exempel. Fantasin sätter gränserna!

  Share this post!

Om du uppskattade detta recept (och måhända andra också), så kanske du skulle vilja stötta oss genom Patreon? För så lite som 30 kr per månad skulle du hjälpa oss något enormt mot att kunna skapa mer av det innehåll som du tycker om, samt hålla vår blogg reklamfri. Och om Patreon inte alls är din grej, kom ihåg det här: varje gång som du gillar, kommenterar, lagar eller bakar ett av våra recept, rekommenderar oss till en vän eller på något annat vis sprider vårt namn så gör du oss en stor tjänst som vi uppskattar varmt. Tack snälla för att du är en del av vår strävan mot en grönare värld!

– Sophia & Michael


Senaste recept

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top